Εργατικό κίνημα
Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής: “Ισότητα” με απλήρωτους εργαζόμενους

Προειδοποιητική στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής την Τετάρτη 21 Φλεβάρη από τις 12μ έως τις 5μμ. Οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) παραμένουν εδώ και τρεις μήνες απλήρωτοι και απαιτούν τα δεδουλευμένα τους. Ταυτόχρονα διεκδικούν μόνιμη και σταθερή εργασία για να σταματήσει το καθεστώς ομηρίας με τις ετήσιες συμβάσεις, το χαμηλότερο μισθό και ελλιπή εργασιακά δικαιώματα.

Τα σωματεία των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν: «Πρόκειται για μια συνειδητή πολιτική απόφαση και πρακτική των κυβερνήσεων να στελεχώνουν κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες με συμβασιούχους μέσω προγραμμάτων, θέτοντας έτσι αφενός υπό αίρεση τη μελλοντική λειτουργία των υπηρεσιών αυτών και αφετέρου στοχεύοντας στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο και στην ιδιωτικοποίηση των δημοσιών υπηρεσιών και αγαθών.

Στην περίπτωση των εργαζομένων ΙΔΟΧ της Γ.Γ. Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων την ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά που θέσπισαν και διατήρησαν το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συναδέλφισσες-οι εργάζονται χωρίς μισθό. Κάθε φορά που αλλάζει η προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ στο οποίο και εντάσσονται υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών.

Τα φαινόμενα εντάθηκαν όταν μετά το 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε την έμπνευση να καταργήσει τη Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και να την ανασυστήσει ως Γ.Γ. Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο Υπουργείο Εργασίας, και στη συνέχεια, το 2023, ως ΓΓ Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνική Συνοχής και Οικογένειας. Οι μεταβολές κι οι μετονομασίες της πρώην Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, μπορεί να έχουν πολλαπλούς στόχους: από το να εξυπηρετήσουν το νεοσυντηρητικό αφήγημα της κυβέρνησης που θέτει την ισότητα των φύλων υπό την ομπρέλα της “οικογένειας” ή απλά για να δημιουργήσουν νέους υπουργικούς θώκους ή και τα δύο».