Εκπαίδευση και Νεολαία
Φοιτητές-εργατιά, μια γροθιά

19/2, Θεσσαλονίκη. Διαδήλωση μετά την είσοδο των ΜΑΤ στη Νομική ΑΠΘ. Φωτό: Η Εργατική Αλληλεγγύη στην Θεσσαλονίκη

Η διοίκηση του ΕΚΠΑ απολύει τον εργαζόμενο και συνδικαλιστή Δημήτρη Αντωνίου, σε μια πράξη εκδίκησης κι εκφοβισμού για την κινητοποίηση  που πραγματοποίησαν ενάντια στην τηλεξεταστική τα σωματεία των εργαζόμενων του ΕΚΠΑ μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους στο Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ) την περασμένη Δευτέρα 12/2. 

Στην ανακοίνωση της διοίκησης μεταξύ άλλων λέει ότι «ο Πρύτανης διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με κλήση εμπλεκομένων. Επιπλέον, η διοίκηση του Ε.Κ.Π.Α. έθεσε σε αναστολή καθηκόντων, μόλις πληροφορήθηκε τις δημόσιες δηλώσεις του, υπάλληλο ο οποίος ο ίδιος δήλωσε ότι είχε καθοριστική εμπλοκή στο συμβάν, ενώ ενημέρωσε και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού». 

Οι συνάδελφοι του διωκόμενου συνδικαλιστή απαντούν με απεργιακές κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους.

«Σταθήκαμε στο πλευρό των φοιτητών/ριών ως οφείλαμε να κάνουμε γιατί μας αφορά κι εμάς ως εργαζόμενους στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Κι εμείς έχουμε ευθύνη να το προστατέψουμε. Η κυβέρνηση όχι μόνο πάει να φέρει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά το κάνει και με άσχημο τρόπο με την παράκαμψη του άρθρου 16. Άμα αρχίσει έτσι να καταστρατηγείται το Σύνταγμα τί θα γίνει στη συνέχεια;», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Ιωάννα Λούβρου, μέλος ΕΔΙΠ στο ΕΚΠΑ. 

«Δεν είναι μόνο θέμα πανεπιστημίου, είναι ευρύτερο. Η μόνη απάντηση της κυβέρνησης στην αντίσταση του κόσμου είναι η καταστολή και οι διώξεις. Προχωρούν κάνοντας ΕΔΕ σε 13 συναδέλφους διοικητικούς και κυρίως ξεκινούν εκδικητικά τη διαδικασία απόλυσης ενός συναδέλφου. Θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να είναι στη θέση του, αλλά επιλέγουν έναν συνάδελφο που είναι 19 χρόνια συμβασιούχος. Είναι απαράδεκτο. Πρέπει η πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και η κοινωνία συνολικότερα, να το σταματήσει αυτό το πράγμα. Είναι θέμα δικαίου και αξιοπρέπειας. Όταν σε ένα κίνημα που διεκδικεί η μόνη τους απάντηση είναι η καταστολή, δείχνει το πόσο στριμωγμένοι είναι. Στον συνάδελφο προσάπτουν πράγματα που δεν ισχύουν. Στην κινητοποίηση στο ΚΛΕΙΔΙ δεν μπήκε κανείς μέσα στο κτίριο. Με αποφάσεις των συλλόγων μας συγκεντρωθήκαμε απ’ έξω και στο τέλος αποχωρήσαμε. Δεν υπήρξε φθορά, δεν υπήρξε το οτιδήποτε. Πρόκειται για μια καθαρά τρομοκρατική κίνηση της κυβέρνησης. Δεν θα τους περάσει. 

Συνεχίζουμε. Έχουμε πάρει απόφαση για επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας ενάντια στην τηλεξεταστική, που χρησιμοποιούν σαν εργαλείο για να σταματήσουν τις καταλήψεις. Μετά την κινητοποίηση στο ΚΛΕΙΔΙ και την αναστολή της σύμβασης του συναδέλφου, προχωρήσαμε την επόμενη ημέρα μαζί με τα σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους σε συγκέντρωση στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, κατεβήκαμε στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 15/2, τη Δευτέρα 19/2 και την Τρίτη 20/2 κατεβήκαμε σε στάσεις εργασίας και συγκέντρωση στο Αττικό ενάντια στις ΕΔΕ που έχουν διαταχθεί και θα οργανώσουμε εκδήλωση στο τέλος αυτής της εβδομάδας με όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας εργαζόμενους και φοιτητές».

«Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά μετά τη χούντα η απόλυση εργαζόμενου στο δημόσιο για τη συνδικαλιστική του δράση και μάλιστα σε δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια μας γυρίζει σε άλλες εποχές.

Υλοποίηση απόφασης

Το έγκλημα του Αντωνίου και των άλλων μελών του ΔΣ του σωματείου ήταν ότι παραβρέθηκαν και στήριξαν την υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου να προχωρήσουν από κοινού με φοιτητές και φοιτητικούς συλλόγους το συμβολικό αποκλεισμό στο ΚΛΕΙΔΙ (κέντρο λειτουργείας και διαχείρισης δικτύου).

Είναι φανερό ότι η αποφασιστική στάση εργαζόμενων και φοιτητών που έβγαλε την ηλεκτρονική προσπάθεια υπονόμευσης των καταλήψεων και των αγώνων έστω και συμβολικά για κάποιο χρονικό διάστημα και η ακύρωση των εξετάσεων, πλήγωσε το γόητρο της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών που βγάζουν το μένος τους στους εργαζόμενους» καταγγέλουν μια σειρά σωματεία σε ψήφισμά τους.

«Είναι πρόκληση να απολύουν εργαζόμενο εξαιτίας της κοινής δράσης των διοικητικών και των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην τηλεξεταστική» καταγγέλει το ΣΕΚ στις Σχολές και καλεί τα σωματεία να προχωρήσουν σε «απεργία διαρκείας και συντονισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους για να τους αναγκάσουμε να πάρουν πίσω την απόλυση».

Αντί να φρενάρει τις κινητοποιήσεις η κυβέρνηση με τη νέα προσπάθεια εκφοβισμού, κατάφερε να ξεσηκώσει ακόμα περισσότερο τον κόσμο των πανεπιστημίων. 

Η γενική συνέλευση των διδασκόντων του Παντείου Πανεπιστημίου αποφάσισε απεργία από τις 17 μέχρι τις 23 Φλεβάρη με νέα γενική συνέλευση την Τρίτη 20/2 για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο αλλά και την τηλεξεταστική.

Οι συνάδελφοι/ισσές τους από το ΔΕΠ της Φιλοσοφικής με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης τονίζουν: «ότι σε αυτήν την κρισιμότατη στιγμή για το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο απαιτείται η μέγιστη δυνατή ενότητα όλων των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας: Καταδικάζει τις εισαγγελικές κλήσεις των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων, καθώς και οποιαδήποτε μορφή αυταρχισμού απέναντι σε φοιτητές και διδάσκοντες. Απαιτεί να μην κατατεθεί στη Βουλή και να μην ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο. Με κατά πλειοψηφία απόφαση προκηρύσσει αποχή από τις διαδικτυακές εξετάσεις (εφόσον αυτές συνεχιστούν) και λαμβάνει ειδικές μέριμνες για να εξεταστούν οι επί πτυχίω φοιτητές/φοιτήτριες και οι φοιτητές/φοιτήτριες που εμπλέκονται σε προγράμματα ανταλλαγής». 

Ο Σύλλογος ΕΔΙΠ του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου απευθύνει: «ανοιχτή δημόσια έκκληση σε όλες τις φοιτητικές καταλήψεις, σε όλους του Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες εργαζομένων στα ΑΕΙ, να μπουν μπροστά και να καλέσουν ανοιχτά και δημόσια σε πανελλαδικό συντονισμό όλους τους φορείς του λαϊκού κινήματος από τα κάτω… Να ζητήσουν τη συγκρότηση πανελλαδικού συντονιστικού αγώνα με συμμετοχή αγροτικών μπλόκων, φοιτητικών καταλήψεων, εργατικών συνδικάτων που απεργούν κλπ».

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 19/2, σε μια ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια καταστολής, η αστυνομία εισέβαλλε στην κατειλημμένη Νομική του ΑΠΘ και την εκκένωσε προσωρινά. Την ίδια μέρα η σχολή ανακαταλήφθηκε από τους φοιτητές/ριες, ενώ στη γενική συνέλευση που έγινε το ίδιο απόγευμα αποφασίστηκε η συνέχεια της κατάληψης. Διαδήλωση έγινε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στέλιος Μιχαηλίδης


Και οι μεταπτυχιακοί

Σε παναττική σύσκεψη προχώρησαν οι σύλλογοι μεταπτυχιακών και υποψ. διδακτόρων την Κυριακή 18/2 στη κατειλημμένη σχολή της Νομικής. Σύλλογοι από το Πάντειο, Πανεπιστημίου Κρήτης, ΙΦΕ ΕΚΠΑ, Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, μεταπτυχιακοί και μεταπτυχιακές φοιτητές/τριες και υποψ. διδάκτορ(ισσες) έφεραν πολύτιμες εικόνες από τις δράσεις και τις παρεμβάσεις τους, ώστε να υλοποιήσουν την απόφαση των καταλήψεων και της αποχής από την τηλεξεταστική/τηλεμαθήματα και επιτηρήσεις. 

Συγκεκριμένα, μίλησαν για το συντονισμό με τους ΦΣ και τα μέλη ΔΕΠ, τη συζήτηση με τους προέδρους μεταπτυχιακών, τη συμμετοχή στα συντονιστικά καταλήψεων των ΦΣ και τις γενικές συνελεύσεις τους. Το πιο σημαντικό κρατούμενο ήταν το γεγονός ότι μέσα σ’ αυτό το κλίμα συγκροτούνται νέες πρωτοβουλίες φοιτητών/τριών, εκεί που δεν υπάρχουν σύλλογοι και μοιράστηκαν τους προβληματισμούς και την προοπτική να ιδρύσουν σύλλογο. 

Η συζήτηση δεν περιορίστηκε στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς δεν πρέπει να υποτιμηθούν και άλλες πτυχές του ν/σ Πιερρακάκη. Μπορεί να υπάρχουν 270 περίπου δωρεάν μεταπτυχιακά, αλλά αυτή τη στιγμή εύλογα ανοίγει ξανά το αίτημα για να μην υπάρχουν δίδακτρα, ενώ φοιτήτρια ανέφερε ότι υπάρχουν δίδακτρα μέχρι και 10 χιλιάδων ευρώ στο ΕΚΠΑ. Πέρα από το οικονομικό ζήτημα, είναι και το ποιος θα ελέγχει το Πανεπιστήμιο και τι ανάγκες θα καλύπτει, θίγοντας την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου Ιατρικής στο Ελληνικό και την έρευνα για τις ανάγκες του πολέμου. 

Η Μυρτώ (συντρόφισσα υποψ. διδάκτορας) μίλησε για το ρόλο του ΣΕΡΕΤΕ, το στήσιμο απεργιακού ταμείου, το αίτημα για συλλογικές συμβάσεις και ότι χρειάζεται τα αιτήματά μας να γίνουν αιτήματα του φοιτητικού κινήματος, ενώ είναι αναγκαίος ο απεργιακός συντονισμός με ραντεβού τις 22/2 στην απεργία των νοσοκομείων, 28/2 πανεργατική απεργία ΑΔΕΔΥ και 8 Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών και στον ένα χρόνο από την τεράστια πανεργατική απεργία για το έγκλημα στα Τέμπη. 

Ταυτόχρονα, έχουμε δώσει και χρειάζεται να δώσουμε ιδεολογικές μάχες για το σεξισμό, την ομοφοβία, το ρατσισμό και τους φασίστες, καθώς προτάθηκε να γίνει συζήτηση για τον σεξισμό εν όψει της 8 Μάρτη. Να ανοίξει στις γενικές μας συνελεύσεις το ζήτημα του σεξισμού και των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, το ότι δεν θέλουμε φασίστες στις σχολές μας με παράδειγμα το ΠΑΔΑ όπου διέγραψαν 2 φασίστες από τον φοιτητικό σύλλογο. Καλέσαμε με την προκήρυξη στις 8 Μάρτη, παρεμβαίνοντας με την Εργατική Αλληλεγγύη, το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω και τις νέες εκδόσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου για την απελευθέρωση των γυναικών, την ομοφυλοφιλία και για ποια Αριστερά παλεύουμε. 

Η σύσκεψη κατέληξε στη συγγραφή δελτίου τύπου και στο κοινό κατέβασμα με πανό την Πέμπτη 22/2 στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Αυτή η περίοδος αποτελεί μια θετικότατη συγκυρία, μπορούμε να νικήσουμε με κοινό συντονισμό εργατών/τριών- αγροτών- φοιτητών/τριών ενάντια στην κυβέρνηση και τους καπιταλιστές.

Βίκυ Βρακά