Διεθνή
Eυρώπη: Απεργιακά μέτωπα

Απεργιακή φρουρά στην Amazon στο Κόβεντρι της Βρετανίας

Δεν είναι μόνο οι αγρότες που κινητοποιούνται στις χώρες της Ευρώπης. To απεργιακό κύμα που σάρωσε την Ευρώπη το 2022-23 και κορυφώθηκε τον περσινό χειμώνα αναγκάζοντας τα αφεντικά σε διάφορα σημεία να υποχωρήσουν δίνοντας αυξήσεις, κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Και ο φετινός Φλεβάρης μπήκε δυναμικά σε μια σειρά χώρες με απεργίες των εργαζομένων που ζητάνε αυξήσεις, καλύτερες συνθήκες και μείωση του χρόνου εργασίας - αλλά και απεργίες σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Στη Γερμανία, την Τρίτη 19/2 παρέλυσαν τα αεροδρόμια Φρανκφούρτης,  Μονάχου, Ντίσελντορφ, Βερολίνου, Αμβούργου, Στουτγκάρδης, Βόννης-Κολωνίας μετά από την 24ωρη προειδοποιητική απεργία που κάλεσε το συνδικάτο Verdi για το προσωπικό εδάφους περιλαμβάνοντας τους εργαζόμενους στην Lufthansa και στη θυγατρική της εταιρεία Discover. Πάνω από το 80% των πτήσεων ακυρώθηκαν επηρεάζοντας 200.000 επιβάτες. Ήταν η τέταρτη 24ωρη απεργία που πραγματοποιήθηκε μέσα στο μήνα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν αυξήσεις 12,5%, επίδομα πληθωρισμού ύψους 3.000 ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, μείωση των ωρών εργασίας από 38 σε 35 ώρες χωρίς μείωση μισθού. 

 

19/2, «Ο Πύργος του Άιφελ κλειστός λόγω απεργίας»

 

Στη Γαλλία, οι ελεγκτές στα τρένα προχώρησαν σε πενθήμερη απεργία από τα ξημερώματα της Πέμπτης 15/2 μέχρι και την Δευτέρα 19/2 μετά από κάλεσμα των συνδικάτων CGT και Sud-Rail απαιτώντας αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στις 19/2 οι εργαζόμενοι στον Πύργο του Άιφελ προχώρησαν σε 24ωρη απεργία κλείνοντας το τουριστικό αξιοθέατο διαμαρτυρόμενοι για την υποχρηματοδότηση από το Δήμο του Παρισίου. Tο συνδικάτο τους καταγγέλλει ότι ο δήμος υποτιμά το κόστος της συντήρησης και των επισκευών του μνημείου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, θέτοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους και επισκέπτες!

Στην Ισπανία τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών CCOO και UGT έχουν προχωρήσει από τις αρχές του μήνα σε 3 πανεθνικές 24ωρες απεργίες σε όλη τη χώρα με μισθολογικά αιτήματα και απαιτώντας την εφαρμογή  35ωρης εβδομαδιαίας και η επόμενη απεργία τους είναι στις 26/2. 

Στη Βρετανία, την Ιρλανδία αλλά και τις ΗΠΑ την απεργιακή σκυτάλη πήραν στις 14/2 ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου οι εργαζόμενοι στους νέους μεγάλους επισφαλείς χώρους εργασίας, σε πλατφόρμες ταξί και πλατφόρμες ντελίβερι. 

Amazon

Οι εργαζόμενοι στην Amazon στη Βρετανία προχώρησαν σε απεργία απαιτώντας να πληρώνονται 15 λίρες την ώρα. Εκατοντάδες απεργοί  έκλεισαν με απεργιακές φρουρές τις αποθήκες στο Κόβεντρι εμποδίζοντας την αποστολή δεμάτων φωνάζοντας το σύνθημα «Σήμερα δεν έχει δουλειά». Η εργοδοσία επιχείρησε να φέρει νέους εργαζόμενους για να σπάσει την απεργία αλλά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να σταματάνε στις απεργιακές φρουρές και να γράφονται στο σωματείο. Απεργία στην Amazon έγινε και στις ΗΠΑ στις 17/2 που κάλυψε το συνδικάτο των Teamsters. 

Στο Λονδίνο οι ντελιβεράδες καθώς και οι οδηγοί στην uber και άλλες συναφείς εταιρίες προχώρησαν σε πεντάωρη στάση εργασίας, οργανώνοντας σε αρκετά σημεία απεργιακές φρουρές έξω από μαγαζιά και χώρους διανομής. Έξω από ένα McDonald's στο Χάκνεϊ, οι απεργοί έδεσαν τα ποδήλατα και τα μηχανάκια για όσο διαρκούσε η στάση εργασίας. Πολλοί από τους απεργούς είναι μετανάστες εργάτες. «Είμαι ντελιβεράς εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Κάθε μέρα είναι όλο και χειρότερα και πληρωνόμαστε όλο και λιγότερο. Δεν μπορώ να σπουδάσω, δεν μπορώ να πάω στο γυμναστήριο, δεν μπορώ να κάνω φυσιολογικά πράγματα» δήλωσε στο Socialist Worker o Tαΐς που κατάγεται από τη Βραζιλία προσθέτοντας ότι πολλοί Βραζιλιάνοι μετανάστες εργάτες βρίσκονται στο επίκεντρο των απεργιών. Μια μοτοπορεία εκατοντάδων ντελιβεράδων πήγε στο σπίτι του συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Deliveroo Γουίλ Σου, κατόπιν περικύκλωσε το κοινοβούλιο και απέκλεισε τη γέφυρα του Ουέστμινστερ. 

Στην Ιταλία έχει προκηρυχθεί πανεθνική 24ωρη απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την Παρασκευή 23/2, με αίτημα να σταματήσει η συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα, που καλούν μια σειρά από συνδικάτα (Cobas, FAO Federazione Autisti Operai, Slaiprolcobas, SGC Sindacato Generale Di Classe, LMO Lavoratori Metalmeccanici Organizzati και SOA Sindacato Operati Autorganizzati). Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «η κατάπαυση πυρός στην Παλαιστίνη και σε όλους τους πολέμους καθίσταται σήμερα επιτακτική καθώς ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας σύγκρουσης που τροφοδοτείται από τόσες εστίες φωτιάς αυξάνεται». Ενώ την ίδια στιγμή «επωφελείται η βιομηχανία όπλων και τεράστιες δαπάνες σπαταλούνται για εξοπλισμούς οδηγώντας σε μείωση των πόρων για κοινωνικές δαπάνες, υγεία, εκπαίδευση και συντάξεις».

Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τις μεταφορές, τα τρένα, το μετρό, τα τραμ και τα λεωφορεία στις μεγάλες πόλεις, καθώς και σχολεία, νοσοκομεία, κλινικές και ιατρικά κέντρα. Τα συνδικάτα που καλούν στην απεργία έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε πανεθνική διαδήλωση στο Μιλάνο την επόμενη μέρα Σάββατο, 24/2.