Αντιπολεμικό κίνημα
Παλαιστίνη: Όχι φρεγάτα στην Ερυθρά

Φωτό: Γιώργος Πίττας

18/2, Σαλαμίνα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

 

Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18/2 στη Σαλαμίνα ενάντια στην αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα. Πλήθος κόσμου απαίτησε καμιά ελληνική συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και δήλωσε για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό. 

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με συγκέντρωση και ομιλίες ενώ ακολούθησε πορεία στον Ναύσταθμο και στο λιμάνι. «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία και όχι για φρεγάτες στην Αραβία», «Ειρήνη και δουλειά ζητάει η εργατιά, όχι φρεγάτες στην Ερυθρά», «ΗΠΑ, Μητσοτάκη και σιωνιστές, είσαστε συνένοχοι σε τούτες τις σφαγές» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

«Ήμαστε εδώ όλοι κατά του πολέμου, κατά της γενοκτονίας που γίνεται στην Παλαιστίνη και υπέρ της ειρήνης. Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό όλων αυτών που διεξάγουν τον πόλεμο, που βομβαρδίζουν νοσοκομεία, που δολοφονούν παιδιά, την θεωρώ κατάπτυστη» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Δόμνα Κατημερτζή από τη Σαλαμίνα. «Παλεύουμε για να μην υπάρχει καμιά αποστολή πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά. Θα θέλαμε να υπάρχει ειρήνη και να μην υπάρχει ένταξη στα αμερικανικά και νατοϊκά σχέδια», μας λέει ο Μιχάλης Φωτόπουλος, προγραμματιστής υπολογιστών, εργαζόμενος στον Ναύσταθμο. 

Στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά συμμετείχαν σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, και οργανώσεις της Αριστεράς. Με τα πανό τους, η ΕΛΜΕ Πειραιά, η ΠΕΝΕΝ, η ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ, η ΟΓΕ, η ΕΕΔΥΕ, ενώσεις αποστράτων, οι φοιτητικοί σύλλογοι ΠΑΠΕΙ, Μεταλλειολόγων, Χημικού Μηχανικού, Γεωπονικού, Χημικού, η κατάληψη Φιλοσοφικής, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο- Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, το ΣΕΚ, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, η Αριστερή Συσπείρωση, το ΝΑΡ-νΚΑ κ.α.

«Η κατάληψη της Φιλοσοφικής Σχολής συμμετέχει στη σημερινή κινητοποίηση. Οι φοιτητές δηλώνουν την αντίθεσή τους στην γενοκτονία στην Παλαιστίνη και στην ελληνική συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή ξοδεύοντας δεκάδες δις ευρώ για εξοπλισμούς, την ίδια ώρα που για τη Δημόσια Παιδεία επιφυλάσσουν μόνο περικοπές και ιδιωτικά ΑΕΙ» μας λέει η Αθανασία από το φιλολογικό. «Έχει σημασία ότι είμαστε σήμερα εδώ ενωμένοι μαζί με τους εργάτες και τα σωματεία τους σε ένα κοινό αγώνα ενάντια στη συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις. Είμαστε ένας λαός που έχει δώσει τις δικές του μάχες σε παλαιότερες εποχές και γι’ αυτό είμαστε με τον Παλαιστινιακό λαό που σήμερα δίνει τον δικό του αγώνα για ελευθερία και ανεξαρρτησία» λέει ο Νίκος, φοιτητής στο ιστορικό. 

Στη συγκέντρωση έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους συνδικάτων και φορέων. «Είμαστε σήμερα εδώ για να φωνάξουμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε τη δύναμη να εμποδίσουμε ώστε να μη λύσει κάβους καμιά φρεγάτα για την Ερυθρά Θάλασσα. Κανένας Έλληνας ναύτης και στρατιωτικός σε ξένα νερά και εδάφη. Έχουμε καθήκον ο λαός και η νεολαία, να επιβάλουμε το δίκιο μας, για μια Ελλάδα χωρίς συμμετοχή στους πολέμους των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ σε βάρος των λαών, έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας και τις οικογένειές μας να δυναμώσουμε τον αγώνα για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και ΕΕ και κλείσιμο των βάσεων του θανάτου» τόνισε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

Έγκλημα

«Απευθύνω θερμό χαιρετισμό στο ΕΚΠ και όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εδώ» είπε στην ομιλία του ο Μοχάμεντ Αμπουάσαμπε τον οποίο οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και συνθήματα. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι που είναι συγκεντρωμένοι στην Ράφα απειλούνται περικυκλωμένοι από 200.000 ισραηλινούς στρατιώτες εξοπλισμένους με τα υπερσύγχρονα όπλα που τους εξασφαλίζουν οι ΗΠΑ. Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα. Με την παρουσία μας με τις φωνές μας, πιέζοντας την ελληνική κυβέρνηση που συμμετέχει σε αυτό. Ο κόσμος στην Γάζα που ψάχνει νερό και τροφή για να κρατήσει τα παιδιά του στη ζωή κοιτάει προς εσάς». 

«Μας λένε ότι η εμπλοκή στην Ερυθρά Θάλασσα είναι αναγκαία γιατί έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου» ανέφερε στον χαιρετισμό του, ο Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ.  «Για ποιους εφοπλιστές θα πρέπει να πάει η φρεγάτα και να τεθεί σε θανάσιμο κίνδυνο το στρατιωτικό προσωπικό; Αυτούς που έχουν στον στόλο τους κατά 90% στις σημαίες ευκαιρίας; Αυτούς που έχουν συνταγματικά εξασφαλίσει την φορο-ασυλία τους; Αυτούς που έχουν εγκαινιάσει πρώτοι στο κόσμο την χαμηλόμισθη και ανασφάλιστη εργασία; Για αυτούς που μέσα στην υγειονομική και εφοδιαστική κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν κυριολεκτικά θησαυρίσει αποκομίζοντας δις κέρδη; Για αυτούς που με αδιαλλαξία και προκλητικότητα αρνούνται τη διαπραγμάτευση για την ανανέωση της ΣΣΕ η οποία είναι καθηλωμένη στο μακρινό 2010; Για αυτούς που εξακολουθούν να στέλνουν τα πλοία και τα πληρώματά τους στο στόμα του λύκου για να εισπράξουν οι ίδιοι τα αυξημένα ναύλα;»

«Θεωρώ χρέος μας να αντισταθούμε σε αυτήν τη γενοκτονία, σε αυτήν την ισοπέδωση των Παλαιστίνιων, και σήμερα θα έπρεπε να είμαστε όλος ο κόσμος εδώ. Γιατί είναι αίσχος και όνειδος αυτό που συμβαίνει απέναντι σε ό,τι ονομάζεται ανθρώπινος πολιτισμός» μας λέει η Ελένη από τη Σαλαμίνα που κρατάει ένα πλακάτ «Ναι στην ειρήνη». «Σήμερα διαδηλώσαμε εδώ όλοι μαζί, κάτοικοι από τη Σαλαμίνα και τις υπόλοιπες γειτονιές του Πειραιά, φοιτητές από τις κατειλημμένες σχολές, μαζί με σωματεία και οργανώσεις για να δηλώσουμε ότι είμαστε ενάντια στην αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά και ότι θέλουμε λεφτά για τις ανάγκες μας, την Παιδεία, την Υγεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και όχι για το ΝΑΤΟ. Η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρο Πειραιά ήταν στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να έχει και συνέχεια» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη.  

«Συνεχίζουμε! Με “ολομέτωπη επίθεση” και όχι “εθνική συναίνεση” ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ. Το κίνημα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης που βγαίνει κατά χιλιάδες στους δρόμους, οι φοιτήτριες/ες που συνεχίζουν τις καταλήψεις και οι υγειονομικοί που ξεσηκώνονται διεκδικώντας “δουλειές και όχι βόμβες”, οι αγρότες που ετοιμάζονται να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, όλες και όλοι μαζί, μπορούμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του πολέμου, της φτώχειας και της καταστροφής» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο-Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. 


Πάρθηκε και επισήμως η απόφαση για την πολεμική αποστολή «EUNAVFOR ASPIDES» στη σύνοδο των υπ.Εξ. της ΕΕ. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε μια κυνική αποικιοκρατικής έμπνευσης δήλωση, είπε τα εξής: «Η Ευρώπη θα διασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους. Πέρα από την αντιμετώπιση κρίσεων, είναι ένα βήμα προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή παρουσία στη θάλασσα για την προστασία των ευρωπαϊκών μας συμφερόντων».

Το πόσο «αμυντικός» είναι ο χαρακτήρας αυτής της αποστολής φαίνεται από το γεωγραφικό ύψος και πλάτος που θα δράσει η επιχείρηση «Aspides»: στην Ερυθρά Θάλασσα, μερικές χιλιάδες μίλια μακριά από την Ευρώπη. Φαίνεται από τον λόγο που επικαλούνται, -τα «ευρωπαϊκά συμφέροντα»- για τα οποία, οι αγγλογάλλοι αποικιοκράτες κρατούσαν με νύχια και με δόντια τον προηγούμενο αιώνα τη Διώρυγα του Σουέζ και άλλα σημεία σε όλο τον πλανήτη, θεωρώντας τα εκ προοιμίου «δικά τους». Φαίνεται από τη «συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους», δηλαδή τη νατοϊκή επιχείρηση Prosperity Guardian, τα πλοία της οποίας ήδη βομβαρδίζουν την Υεμένη.    

Την ίδια στιγμή που οι δολοφονημένοι Παλαιστίνιοι από την επιχείρηση γενοκτονίας του Ισραήλ στην Γάζα πάνε να ξεπεράσουν τις 30.000, το μόνο που ενδιαφέρει τις κυβερνήσεις της ΕΕ είναι να εξασφαλίσουν την «ασφαλή διέλευση» των «συμφερόντων» τους – και με την ευκαιρία να κάνουν και επίδειξη στρατιωτικής ισχύος δίπλα στις ΗΠΑ, πάνω στα κεφάλια των χιλιοβασανισμένων κατοίκων της Υεμένης! 

350.000 άνθρωποι πέθαναν στην Υεμένη τα προηγούμενα χρόνια από τις βόμβες της Σαουδικής Αραβίας, τον λιμό, τη χολέρα και άλλες αρρώστιες εξαιτίας του πολυετούς αποκλεισμού. Και τώρα, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν ήδη από τις πρώτες μέρες της θητείας του, αποχαρακτήριζε τους Χούθι από «τρομοκρατική οργάνωση» και η Σαουδική Αραβία είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μαζί τους, η απόφασή τους να εφαρμόσουν το δικό τους «εμπάργκο» εμποδίζοντας τη διέλευση ισραηλινών πλοίων και πλοίων που σχετίζονται με ισραηλινά συμφέροντα και μόνο αυτών σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Γάζα, έγινε το κόκκινο πανί για τις ΗΠΑ. Που την ίδια στιγμή όχι μόνο κάνουν πλάτες στον Νετανιάχου να συνεχίζει ανενόχλητος τη σφαγή αλλά κάνουν οι ίδιες εμπάργκο τροφίμων στη Γάζα και διακόπτοντας τη σχετική χρηματοδότηση του ΟΗΕ.

Ένας κόσμος όμορφος, αγγελικά πλασμένος, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο κέντρο αυτής της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας συμμετέχοντας και στην ευρωπαϊκή και στη νατοϊκή επιχείρηση με τη φρεγάτα Ύδρα που αναμένεται να αναχωρήσει μετά τις 23/2. Με τον Γεραπετρίτη να δέχεται την περασμένη εβδομάδα το ευχαριστώ του Μπλίνκεν για τη συμμετοχή στην Prosperity Guardian. Ενώ την ίδια στιγμή, μετά από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, και όπως αναφέρεται πλέον στην απόφαση της ΕΕ, διοικητής των Επιχειρήσεων θα είναι ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης και το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» θα είναι στη Λάρισα.