Την κοινή στάση των καθηγητών/ριών στο πλευρό του φοιτητικού κινήματος ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανέδειξε η συνέντευξη Τύπου 12 Συλλόγων ΔΕΠ που δόθηκε στο κατειλημμένο Πάντειο τη Δευτέρα 26/2.
Για περισσότερες από δύο ώρες πανεπιστημιακοί από όλη τη χώρα προσέθεταν επιχειρήματα που έκαναν θρύψαλα το «προπαγανδιστικό blitzkrieg της κυβέρνησης», όπως το χαρακτήρισε ο γραμματέας του Συλλόγου ΔΕΠ ΑΠΘ, Ηλίας Κονδύλης.
Περικοπές, υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση των δημόσιων ΑΕΙ, αυταρχισμός και υποταγή γνώσης και έρευνας στις ανάγκες των επιχειρήσεων, ήταν μερικά από τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που θα χειροτερέψουν με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, πλάι στην αντισυνταγματικότητα του που καταγγέλθηκε από όλους/ες, αλλά και στην επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές/ριες των δημόσιων ΑΕΙ.
«Έρχομαι από έναν σύλλογο που εδώ κι αρκετές μέρες έχει απόφαση αποχής από τις διαδικτυακές εξετάσεις» ξεκίνησε η Γιάννα Γιαννοπούλου από το Σύλλογο ΔΕΠ της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ. «Έρχομαι από μια σχολή που οι φοιτητές μας είναι εδώ και 50 μέρες μέσα στο κρύο στην κατειλημμένη Φιλοσοφική. Έρχομαι από ένα πανεπιστήμιο που έχει διωκόμενους εργαζόμενους για τη συνδικαλιστική τους δράση. Αλλά κι από μια σχολή που το 2013 έστειλε πίσω το Σχέδιο Αθηνά περί συγχώνευσης των ξενόγλωσσων τμημάτων, που καθυστέρησε τότε την απόλυση των συναδέλφων μας διοικητικών, που το 2006-07 ήταν από τους βασικούς συλλόγους στον αγώνα για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16. Είμαστε προετοιμασμένοι για μακροχρόνιο αγώνα με ενότητα κι αγωνιστικότητα».
Με αναφορά στις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων ξεκίνησε ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα ΔΕΠ Φιλοσοφικής Παν. Κρήτης Κώστας Βλασσόπουλος: «Πολλοί έχουν αναφερθεί στο τι σημαίνει η απόσυρση του κράτους από τις συγκοινωνίες και στο έγκλημα στα Τέμπη για το οποίο θα εκδηλώσουμε ξανά την οργή μας στην απεργία της Τετάρτης. Βλέπουμε τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση στο χώρο της Υγείας. Το νοσοκομείο του Ρεθύμνου δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες της πόλης. Η ασυδοσία στην αγορά της στέγης επίσης έχει προκαλέσει ασφυκτικές συνθήκες με τους γονείς να πρέπει να πληρώσουν πολλές εκατοντάδες ευρώ ενοίκιο για μια μικρή γκαρσονιέρα. Όταν λοιπόν έχουν διαμορφώσει αυτές τις συνθήκες, η επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι να ενισχύσει τα δημόσια περιφερειακά πανεπιστήμια -με εστίες, χρηματοδότηση κλπ- αλλά να κατευθύνει τον κόσμο στα υπό ίδρυση ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αθήνας, που ενδεχομένως το κόστος να είναι ανάλογο. Θα πει κανείς, και λοιπόν; Ποια η διαφορά; Η διαφορά στο επίπεδο των σπουδών θα είναι τεράστιες που θα τις πληρώσει όλη η κοινωνία» τόνισε μεταξύ άλλων.
Οργή
«Οι σύλλογοί μας από την πρώτη στιγμή έχουν πάρει θέση ενάντια σε αυτό τον νόμο. Είναι επίσης εντυπωσιακό ένα τέτοιο κίνημα καταλήψεων σε περίοδο εξεταστικής, γεγονός που δείχνει την οργή και την αντίθεση της φοιτητικής κοινότητας απέναντι στο νόμο. Το ίδιο ισχύει και με την κοινότητα των διδασκόντων» σημείωσε δίνοντας την εικόνα από τις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις του συλλόγου το τελευταίο διάστημα. «Έτσι θα συνεχίσουμε. Να θυμίσω ότι η προηγούμενη απόπειρα ριζικής μεταρρύθμισης των πανεπιστημίων ήταν το 2006-07 με την προσπάθεια κατάργησης του άρθρου 16, τότε που οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις φοιτητών και διδασκόντων δεν το άφησαν να περάσει. Πιστεύουμε ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις μας τώρα μπορούν να σταματήσουν την διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου» συνέχισε ο Κ. Βλασσόπουλος.
«Αν αφήσουμε να παραβιαστεί το άρθρο 16, αύριο τι άλλο θα παραβιαστεί;» σημείωσε η Ξένια Χρυσοχόου, πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ Παντείου που έκλεισε την παρέμβασή της αναφερόμενη στο φοιτητικό κίνημα και τις επιθέσεις της κυβέρνησης: «Οι φοιτητές/ριές μας δεν είναι αλήτες. Απευθυνόμενη στους γονείς θα ήθελα να πω ότι είναι τα παιδιά που φτιάνατε τοστάκια όταν διάβαζαν για τις πανελλήνιες και σας έκαναν περήφανους με την εισαγωγή τους. Είναι τα παιδιά που αδειάζουν την άνοιξη τα αμφιθέατρα για να δουλέψουν σεζόν και να συμβάλουν στα έξοδα των σπουδών τους. Είναι τα παιδιά που μας κάνουν περήφανους τους καθηγητές και τις καθηγήτριες με την πρόοδό τους, που μαθαίνουν δίπλα μας και μαθαίνουμε κι εμείς κοντά τους. Και μας έδωσαν ένα τεράστιο μάθημα με την αγωνιστικότητα και την ενάργεια με την οποία βλέπουν τα πράγματα. Εμείς οι καθηγητές τους είμαστε δίπλα τους, εσείς οι γονείς ακούστε τους. Ίσως δίνουν τον αγώνα του 1-1-4 της γενιάς τους».
Στο ερώτημα ποια θα είναι η συνέχεια του αγώνα αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο την άλλη εβδομάδα, απάντησε η Κωνσταντίνα Ζορμπαλά από τον Σύλλογο ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Πρώτα απ’ όλα το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί αυτή τη στιγμή. Εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα μας μαζί με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Αλλά ακόμα κι αν ψηφιστεί να έχουμε στο νου μας ότι υπήρξαν νόμοι που ψηφίστηκαν και στη συνέχεια καταργήθηκαν. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τον νόμο 815 που ψηφίστηκε το 1977 και το 1978 ανατράπηκε μέσα από ένα μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα. Οι ψηφισμένοι νόμοι μπορούν να καταργηθούν, το έχει γράψει η ιστορία και μπορεί να ξανασυμβεί. Δεύτερον, υπάρχουν ψηφισμένοι νόμοι που έχουν απονομιμοποιηθεί στην πορεία. Ο νόμος Διαμαντοπούλου το 2011 ψηφίστηκε με μια τρομακτικά μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή. Αλλά στην πράξη απονομιμοποιήθηκε από ένα μεγάλο πανεπιστημιακό κίνημα που δεν άφησε τα Συμβούλια Διοίκησης να λειτουργήσουν. Τρίτον, η μη εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων, όπως η επιβολή διδάκτρων στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Καμία σχολή να μην επιβάλει δίδακτρα. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε τον αγώνα».
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη Τύπου εδώ:
www.youtube.com/watch?v=GfnrWb0DCTM