Σαρωτικές καταλήψεις

Ενδεικτικό το σύνθημα στο πρώτο πανό της διαδήλωσης, των καταλήψεων του Πολυτεχνείου, «250 βουλευτές ψήφισαν» και τους απάντησαν «300 καταλήψεις και χιλιάδες φοιτητές».

«Το συντονιστικό της Γενικής Συνέλευσης της Αρχιτεκτονικής αποφάσισε ότι οι καταλήψεις μας θα πρέπει να γίνουν πιο εξωστρεφείς. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο για τους φοιτητές. Πρέπει να συνδεθούμε με τους καθηγητές και τα σχολεία. Από τη Δευτέρα έχουμε βάλει πρόγραμμα να πάμε σε σχολεία στα Εξάρχεια και θα προτείνουμε το ίδιο στο Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων», μας δήλωσε η Μαρία Γρυσμπολάκη, φοιτήτρια της σχολής.

Η διαφορά στο μέγεθος του συλλαλητηρίου σε σχέση με την προηγούμενη Πέμπτη κρίθηκε από το γεγονός ότι υπήρχαν περισσότερες κατειλημμένες σχολές και από τη μεγαλύτερη συσπείρωση στα μπλοκ των μεγάλων σχολών.

Μαζική συμμετοχή

Εκτός από το Πολυτεχνείο μαζική συμμετοχή υπήρχε από την ΑΣΟΕΕ, από τη Φιλοσοφική, από τη Νομική και το Πολιτικό, από τη Γεωπονική, από το Μαθηματικό και το Φυσικό, από την ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά.

Πανό είχαν ακόμα οι καταλήψεις του Παντείου, του τμήματος Τουρκικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Πειραιά, της Ιατρικής-Οδοντιατρικής, της Φαρμακευτικής, του Βιολογικού-Χημικού-Πληροφορικής, της ΣΤΕΦ και της ΣΓΚΤΣ ΤΕΙ Αθήνας, του Οικονομικού Νομικής, των ΜΜΕ, ενώ στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και οι φοιτητές από τις Πολιτικές Επιστήμες Κορίνθου που κέρδισαν κατάληψη την επόμενη μέρα.

Στη διαδήλωση συμμετείχε με πανό και η Πρωτοβουλία Αγώνα για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία στο μπλοκ της οποίας συμμετείχαν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και πανεπιστημιακοί. «Τη Δευτέρα ξεκινάμε όλοι τον αγώνα, ξεκινάνε τα σχολεία δυστυχώς με πάρα πολλές ελλείψεις στις υποδομές, στα βιβλία, με περικοπές που έρχονται. Όλοι μαζί ενωμένοι, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων στηρίζουμε τις καταλήψεις των φοιτητών. Ξεκινάμε για απεργίες και καταλήψεις παντού. Θα ενωθούμε με όλο το εργατικό κίνημα για να νικήσουμε», δήλωσε στην ΕΑ η Άννα Καρλαύτη, δασκάλα.

Με πανό συμμετείχαν και οι μαθητές Anticapitalista. O Βαγγέλης, μαθητής Λυκείου μάς είπε «οι μαθητές σήμερα στέκονται στο πλευρό των φοιτητών και απαντάμε στην Υπουργό Παιδείας, η οποία με το νόμο της καταστρέφει τα Πανεπιστήμια όπως τα ξέραμε μέχρι τώρα. Αυτό δεν μπορεί να μας αφήσει ανεπηρέαστους μιας και είμαστε οι αυριανοί φοιτητές. Οι μαθητές, από τη μεριά μας, θα απαντήσουμε με καταλήψεις και με συμμετοχή σε όλα τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και στο πλευρό των καθηγητών μας που όπως φαίνεται θα κινηθούν με απεργίες διαρκείας».

Συντονισμός

Παρουσία είχαν και σωματεία εργαζόμενων, όπως η ΕΙΝΑΠ, ο ΣΕΦΚ και η Πρωτοβουλία Ανέργων. Ο Κώστας Καταραχιάς, γιατρός από τον Άγιο Σάββα και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, μάς δήλωσε «συμμετέχουμε στην κινητοποίηση σήμερα και οι γιατροί με απόφαση της Ομοσπονδίας, διαδηλώνουμε μαζί με το φοιτητικό κίνημα, με τους εκπαιδευτικούς, με όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή που συγκρούεται με την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες. Η συνέχεια είναι ο συντονισμός για να βγούμε όλοι μαζί με απεργίες και καταλήψεις μέχρι την ανατροπή των μέτρων».

Η πορεία ήταν εντυπωσιακή. Όταν το κεφάλι της διαδήλωσης έφτασε στο ύψος της εισόδου της Βουλής στο Σύνταγμα, το τελευταίο μπλοκ βρισκόταν ακόμα στη Σταδίου. Πολλά τα συνθήματα και τα τραγούδια.

Ένταση επικράτησε για λίγη ώρα όταν κάμεραμαν της ΕΡΤ δέχτηκε επίθεση από λίγους υποτιθέμενους «αντιεξουσιαστές» επειδή «έβγαζε πρόσωπα». Οι φοιτητές που βρίσκονταν στα πρώτα μπλοκ υπερασπίστηκαν τον εργαζόμενο και δεν άφησαν περιθώρια να βρει η Αστυνομία αφορμή για να επιτεθεί στην πορεία. Η διαδήλωση συνεχίστηκε κανονικά μέχρι την Νομική σχολή όπου έγινε η συνεδρίαση του Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.

Η μεγάλη αίθουσα της σχολής αποδείχτηκε λίγη για τους φοιτητές που παρά την κούραση του συλλαλητηρίου μαζεύτηκαν για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων. Δεκάδες αντιπρόσωποι πήραν το λόγο. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν η συνέχιση των καταλήψεων χωρίς καμιά υποχώρηση και η σύνδεση με τους εργαζόμενους, ενώ το Συντονιστικό κάλεσε όλους τους φοιτητές να εξορμήσουν στα σχολεία για να συνδεθούν με μαθητές και καθηγητές (διαβάστε δίπλα). Νέο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Σεπτέμβρη.

Διαβάστε επίσης

Σε όλη την Ελλάδα

Φιλοσοφική Αθήνας

ΤΕΙ Πειραιά

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους φοιτητές

ΔΟΕ, ΟΛΜΕ

ΔΕΠ

Μαθητές Anticapitalista