Διεθνή
Η Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη ως τη Μεσόγειο: Το Ισραήλ θέλει κατοχή ενώ εμείς τη Λευτεριά

18 Φλεβάρη, Διαδήλωση στον Ναυσταθμο Σαλαμίνας. Φωτό Γ. Πίττας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου, αποκάλυψε τα σχέδια που έχουν για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμο. Την περασμένη Παρασκευή κυκλοφόρησε ένα κείμενο στο οποίο αναφέρεται πως “Το Ισραήλ θα έχει τον έλεγχο σε ολόκληρη την περιοχή δυτικά του ποταμού Ιορδάνη”, δηλαδή ολόκληρη την Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης, όλης της Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας. Δηλαδή, το Ισραήλ λέει πως θέλει να καταργήσει ακόμη και τις ελάχιστες δικαιοδοσίες που είχε η Παλαιστινιακή Αρχή από τις συμφωνίες του Όσλο και μετά. Πρόκειται για ένα σχέδιο που σημαίνει όχι απλώς επιστροφή στο καθεστώς κατοχής πριν από την αποχώρηση των εποίκων (2005), αλλά σε συνολική προσάρτηση της Λωρίδας της Γάζας στο Ισραήλ. Ταυτόχρονα σημαίνει αγριότερο έλεγχο στη Δυτική Όχθη.

Ας μην ξεχνάμε πως από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα, το Ισραήλ και οι έποικοι έχουν δολοφονήσει σχεδόν 400 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, σε περιοχές δηλαδή που επισήμως δεν διεξάγεται κανένας πόλεμος ούτε έχει τον έλεγχο η Χαμάς. Όμως η κυβέρνηση του Νετανιάχου με τους υπουργούς της ακροδεξιάς στην πρώτη γραμμή, καλούν ανοιχτά σε μαζικό εποικισμό και νέους διωγμούς από τη Δυτική Όχθη. Έχουν εκδοθεί άδειες για χιλιάδες νέες κατοικίες Ισραηλινών εποίκων και για κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστίνιων. Τώρα το “σχέδιο Νετανιάχου” φαίνεται να θέλει να καταργήσει και τους διαχωρισμούς των “τριών ζωνών” που δημιούργησαν οι συμφωνίες του Όσλο. Η ζώνη Α μέχρι τώρα βρισκόταν στη δικαιοδοσία της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον όσον αφορά την ασφάλεια και την “αυτοδιοίκηση”. Τώρα θέλουν να εντάξουν όλους τους Παλαιστίνιους σε καθεστώς ζώνης Β, στην οποία το Ισραήλ έχει τον πλήρη έλεγχο ως στρατός κατοχής. 

Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας και κλείσιμο του Νότιου Συνόρου με το Ισραήλ. Παράλληλα κάνει λόγο για μεγάλη διεύρυνση της ενδιάμεσης ζώνης ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ. Με άλλα λόγια, αυτό που προβλέπεται για τη Λωρίδα της Γάζας είναι να μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για εκατομμύρια ανθρώπους. Μια περιοχή ερμητικά κλειστή από παντού, στην οποία ο κατακτητής, το Ισραήλ, θα παρέχει τα απαραίτητα. Σε ένα τέτοιο σενάριο δεν χωράει ούτε καν η υποκρισία για κάποιο ρόλο της οποιασδήποτε “Παλαιστινιακής Αρχής”. Θέλουν να διαλύσουν την Αντίσταση, τις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις και να μετατρέψουν τους Παλαιστίνιους σε πεινασμένους κατάδικους.

Όλα αυτά είναι τα σχέδια του Νετανιάχου στα χαρτιά. Η πραγματικότητα είναι πιο απρόβλεπτη. Στο Παρίσι συνεχίζουν να κάνουν λόγο για “ειρηνευτικές συμφωνίες” και μάλιστα να διαρρέονται πληροφορίες ότι “υπάρχουν ελπίδες”. Ενώ, ταυτόχρονα, το Ισραήλ διατηρεί την απειλή του ότι αν μέχρι τις 10 Μάρτη δεν έχει προκύψει συμφωνία για να παραδοθούν οι όμηροι που έχουν στα χέρια τους οι παλαιστινιακές οργανώσεις, θα προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Ράφα, προκαλώντας μακελειό. Στο μεταξύ, οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί σε διάφορα σημεία συνεχίζουν να προκαλούν δεκάδες νεκρούς καθημερινά, ακόμη και περισσσότερους από 100 νεκρούς κάποιες μέρες. Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζει να είναι εκτός “κανονικότητας”, με τις αποστολές της Ε.Ε και των ΗΠΑ να προσπαθούν να επιβάλουν τάξη στην Υεμένη, ενώ το Ισραήλ χτύπησε την περασμένη βδομάδα βαθειά μέσα στο Λίβανο, στο Μπάαλμπεκ, βορειοανατολικά της Βηρυτού.

Καταστροφή

Το Ισραήλ βρίσκεται συνολικά σε κατάσταση δολοφονικού αμόκ. Παρά τις υποκριτικές εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις παρατηρήσεις της αμερικάνικης κυβέρνησης, οι υπουργοί του Ισραήλ συνεχίζουν να περηφανεύονται για την καταστροφή που έχουν προκαλέσει. Οι φαντάροι βγάζουν φωτογραφίες στα καμένα σπίτια, πανηγυρίζουν στο τούιτερ για τα κατορθώματά τους (“ωραίο μπάρμπεκιου” κάναμε, είπε ένας από αυτούς την περασμένη βδομάδα), οι βουλευτές της κυβέρνησης μέσα στη Βουλή λένε προς τους Παλαιστίνιους: “Θα πεθάνετε, τα παιδιά σας θα πεθάνουν και τα εγγόνια σας θα πεθάνουν, και παλαιστινιακό κράτος δεν θα δείτε”.

Το μέχρι πού θα φτάσει αυτή η μανία θα καθοριστεί από το κίνημα και την Αντίσταση, τόσο στη Δύση όσο και στον αραβικό κόσμο. Την περασμένη βδομάδα μια επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ έκανε επίσημη ανακοίνωση (δημοσιευμένη στη σελίδα του Οργανισμού) με την οποία προειδοποιεί ότι πρέπει να σταματήσει κάθε παροχή εξοπλισμών και πυρομαχικών προς το Ισραήλ από όλες τις χώρες, μιας και θα σημάνει συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου. Η επιτροπή επικροτεί την πρόσφατη απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου που μπλόκαρε τις ολλανδικές αποστολές όπλων. Σε άλλη έρευνα του ΟΗΕ, καταγράφεται ότι Παλαιστίνιες γυναίκες και κορίτσια υπέστησαν σεξουαλικές επιθέσεις, περιλαμβανομένου του βιασμού, ενώ βρίσκονταν στα χέρια των Ισραηλινών. “Δηλώνουμε σοκαρισμένοι από τις αναφορές για εσκεμμένη στοχοποίηση και εξωδικαστική δολοφονία Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών σε σημεία όπου είχαν καταφύγει για να προφυλαχθούν ή ενώ διέφευγαν. Ορισμένες κρατούσαν άσπρα πανιά όταν δολοφονήθηκαν από το Ισραήλ”. Η αναφορά λέει πως υπάρχουν στοιχεία για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις βιασμών, ανάμεσα σε άλλες περιπτώσεις σεξουαλικού εξευτελισμού και απειλών για βιασμό. Η επιτροπή αναφέρει φωτογραφίσεις γυναικών και κοριτσιών σε συνθήκες εξευτελισμού και δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο, ενώ γυναίκες γδύνονται και υφίστανται σωματική έρευνα από άντρες Ισραηλινούς στρατιώτες. Σε μία περίπτωση, Παλαιστίνιες γυναίκες κρατήθηκαν μέσα σε κλουβί σε εξωτερικό χώρο, μέσα στη βροχή και το κρύο, χωρίς φαγητό.

Οι συζητήσεις για επιστροφή στη “λύση των δύο κρατών” είναι είτε υποκριτικές, είτε απλώς κομμάτι του θεάτρου που παίζεται στα παρασκήνια των διεθνών συνομιλίων, σε βάρος των Παλαιστίνιων. Το Ισραήλ μιλάει καθαρά για κατοχή “από το ποτάμι ως τη θάλασσα”, για διάλυση της μεγαλύτερης παλαιστινιακής οργάνωσης (της Χαμάς), όλων των αντιστασιακών οργανώσεων και των όποιων δικαιοδοσιών έχει η Παλαιστινιακή Αρχή. Τα σχέδια που εξυφαίνονταν από την εποχή του Τραμπ μέχρι τον Οκτώβρη (οι συμφωνίες του Αβράαμ) για εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα αραβικά καθεστώτα σε αντάλλαγμα μιας στήριξης προς την Παλαιστινιακή Αρχή έχουν πάει στα σκουπίδια. Τα τίναξε στον αέρα η πραγματικότητα της Παλαιστινιακής Αντίστασης που έφερε στο φως τι πραγματικά είναι το Ισραήλ.

Το Ισραήλ είναι μια δολοφονική μηχανή. Ένα κράτος εποίκων φτιαγμένο για να δολοφονεί Παλαιστίνιους, για να εξασφαλίζει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στη Μέση Ανατολή και να σταθεί φραγμός σε οποιοδήποτε επαναστατικό κύμα στην περιοχή. Δεν υπάρχει άλλη λύση από την ολική του διάλυση. Είναι ένα ρατσιστικό κράτος σε όλες του τις πτυχές, από το πολιτικό του σύστημα μέχρι τους δικαστές, το στρατό και τον πληθυσμό των εποίκων που έχουν δέσει τη ζωή τους με το μαζικό ξεσπίτωμα και δολοφονία Παλαιστίνιων. Το Ισραήλ είναι το τελευταίο απολίθωμα της αποικιοκρατίας. Μας θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι αποικιοκράτες έλεγξαν, κατάκλεψαν και κατέστρεψαν τεράστιες περιοχές του πλανήτη. Συνεχίζει να στέκεται όρθιο τα τελευταία 75 χρόνια, λόγω της στήριξης που δέχεται από τη Βρετανία και τη Γαλλία αρχικά και τις ΗΠΑ στη συνέχεια. Μπορεί να έχει το τέλος που είχαν όλα τα προηγούμενα αποικιοκρατικά εγχειρήματα. 

Η Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί ολόκληρη, από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, σαν κομμάτι του ξεσηκωμού που θα διαπεράσει όλα τα αραβικά καθεστώτα τα οποία βλέπουν τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους κάθε μέρα που περνάει μέσα σε αυτόν τον δολοφονικό παροξυσμό.


Ιταλία

Σε γενική απεργία αλληλεγγύης στην Παλαστίνη κάλεσαν ανεξάρτητα συνδικάτα βάσης στην Ιταλία την περασμένη Παρασκευή 23 Φλεβάρη, ενώ το Σάββατο κάλεσαν σε διαδήλωση στο Μιλάνο. 

Η απόφαση των συνδικάτων ήρθε σε συντονισμό με τις Παλαιστινιακές οργανώσεις της Ιταλίας, οι οποίες είχαν κάνει έκκληση για δράση σε όλα τα συνδικάτα, ακόμη και τις μεγάλες συνομοσπονδίες, οι οποίες προς το παρόν διστάζουν. Ωστόσο, το κάλεσμα μετατράπηκε σε αφορμή για μαχητικές διαδηλώσεις σε μια σειρά πόλεις, με τη συμμετοχή φοιτητών και μαθητών. Στην Πίζα και στη Φλωρεντία ο τρόπος με τον οποίο η αστυνομία εξαπέλυσε άγρια βία κατά μαθητών προκάλεσε κύμα αλληλεγγύης και καλέσματα για σύγκρουση με την κυβέρνηση της Μελόνι σε όλη την Ιταλία. Την ώρα που οι μαθητές προχωρούσαν προς το αμερικάνικο προξενείο, η αστυνομία τους στρίμωξε και άρχισε να χτυπάει με δολοφονική μανία με γκλοπ στα κεφάλια. Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας έβγαλε ανακοίνωση ενάντια στην αστυνομική βία. 

Το συνδικάτο USB που δραστηριοποιείται στα εργοστάσια της Piaggio συμμετείχε στην απεργία καταγγέλλοντας τη συμφωνία της Piaggio με το Ισαρήλ στο οποίο εξάγει μοτοσικλέτες για την αστυνομία του. “Η κυβέρνηση Μελόνι, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων, δίνει αλληλεγγύη και υποστήριξη στην ισραηλινή κυβέρνηση, καταπατώντας το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά από το Λίβανο και τη Συρία ως την Ερυθρά Θάλασσα και μάλιστα μπαίνοντας επικεφαλής της αποστολής “Ασπίδες” με πολεμικά πλοία και χωρίς καν κοινοβουλευτική εντολή”, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.