Η θυσία του Άαρον Μπούσνελ στις 25 Φλεβάρη στέλνει ένα τεράστιο μήνυμα για την ιδεολογική κρίση του σιωνισμού και του ιμπεριαλισμού μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ.
Ο 25χρονος στρατιώτης, ντυμένος με τη στρατιωτική στολή του, αυτοπυρπολήθηκε έξω από την πύλη της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον. Καθώς φλεγόταν και πέθαινε φώναζε “Λεύτερη Παλαιστίνη”. Λίγο πριν από την πράξη του, είχε πει πως διαμαρτύρεται για αυτό που ζει ο λαός της Παλαιστίνης στα χέρια των αποικιοκρατών και πως δεν θέλει να παραμείνει συνένοχος στην γενοκτονία, "σε αυτό που η δική μας άρχουσα τάξη αποφάσισε ότι είναι φυσιολογικό να συμβαίνει".
Η ισραηλινή βαρβαρότητα που εξελίσσεται στη Γάζα έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ιδεολογική στροφή στον προοδευτικό κόσμο στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στη νεολαία και με ακόμη πιο εντυπωσιακό τρόπο σε κομμάτια της νεολαίας εβραϊκής καταγωγής. Όλοι οι σχολιαστές επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά έσπασαν τα σιωνιστικά στεγανά και οι υπερασπιστές της Παλαιστίνης έχουν το πάνω χέρι στη δημόσια συζήτηση. Είναι οι απολογητές του σιωνισμού αυτοί που πρέπει να κρύβονται και να ντρέπονται.
Ο πυρετός επέστρεψε
Ένας αναλυτής των Τάιμς της Νέας Υόρκης (που κατά τα άλλα, στηρίζουν ξεδιάντροπα το Ισραήλ) λέει πως “Όταν τελείωσαν οι τεράστιες διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ που σάρωσαν όλες τις πόλεις στο πανδημικό καλοκαίρι του 2020, ο πυρετός για τα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης άρχισε να υποχωρεί. Τώρα πλέον επέστρεψε. Όταν συμμετέχεις σε μια διαδήλωση για την Παλαιστίνη στους δρόμους μιας μεγάλης πόλης είναι σαν να βλέπεις την αναγέννηση του 2020, με το σύνθημα Black Lives Matter να έχει μετατραπεί σε Ελεύθερη Παλαιστίνη”.
Οι αλλαγές έχουν προκαλέσει παράλυση μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ βρισκόμαστε σε χρονιά εκλογών. Οι τριγμοί έφτασαν και μέσα στις εσωκομματικές εκλογές. Φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις έκαναν έκκληση για λευκή ψήφο αντί για ψήφο στον Μπάιντεν ενόψει του Συνεδρίου των Δημοκρατικών. Μέσα σε τρεις βδομάδες και απέναντι σε έναν τεράστιο μηχανισμό που κανονικά δεν θα είχε αντίπαλο, κατάφεραν 13% λευκά, αλλά σε περιοχές όπως το Μίσιγκαν, με μια από τις μεγαλύτερες αραβικές κοινότητες, 100 χιλιάδες άνθρωποι έριξαν λευκό.
Ο Άαρον Μπούσνελ ήταν ένας από αυτή τη νέα γενιά Αμερικανών που ριζοσπαστικοποιούνται ερχόμενοι πρόσωπο με πρόσωπο με τη φρίκη του πολέμου, του ρατσισμού και της φτώχειας μέσα στην καρδιά του ιμπεριαλισμού.