Γράμματα και σχόλια
Κάτω τα χέρια από την Ψυχική Υγεία

Το μπλοκ του ΣΕΙΨΝΑ στην πανεργατική απεργία 28/2. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Το Σάββατο 2/3 πραγματοποιήθηκε στο Δαφνί σύσκεψη των ειδικευόμενων ψυχιάτρων της Αττικής με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ειδικευομένων Ιατρών ΨΝΑ, με αιχμή το αναμενόμενο νομοσχέδιο διάλυσης της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης. Συμμετείχαν πάνω από 50 ειδικευόμενοι από τις περισσότερες ψυχιατρικές κλινικές και Κέντρα Ψυχικής Υγείας της Αθήνας. 

Η οργή ξεχείλιζε στην αίθουσα. Όχι μόνο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει την Ψυχική Υγεία αλλά για τις συνθήκες που ήδη επικρατούν εκεί. Δραματική υποστελέχωση, ανεπαρκείς δομές και εξαντλητικές συνθήκες ήταν η περιγραφή όλων των συναδέλφων που πήραν τον λόγο.  Και σε αυτό έρχονται να προστεθούν οι κινήσεις περαιτέρω υποβάθμισης όπως η εγκύκλιος Βαρτζόπουλου για τις νοσηλείες κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Όλα αυτά με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να αποκόψει εντελώς την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση από το ΕΣΥ, να υποβαθμίσει περαιτέρω τις δομές της και να περάσει ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της στους ιδιώτες.

Στη σύσκεψη όμως, δεν ήρθε μόνο η εικόνα της διάλυσης αλλά και οι εικόνες των αντιστάσεων. Όχι μόνο από το Δαφνί αλλά από κάθε νοσοκομείο, έφταναν εικόνες συζητήσεων, προσπαθειών οργάνωσης και κινητοποιήσεων. Από παντού ερχόταν η εικόνα της ανάγκης παραπάνω οργάνωσης και ο προβληματισμός για το πώς θα κερδίσουμε συνδικάτα και ομοσπονδίες στην προοπτική σύγκρουσης με το επικείμενο νομοσχέδιο.

Όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη έβαλαν τον εαυτό τους να οργανώσουν τα επόμενα βήματα. Αποφασίστηκε η συμμετοχή στην απεργιακή 8η Μάρτη, η μαζική απεύθυνση στα νοσοκομεία μας για την οργάνωση της κλιμάκωσης με κόμβους όχι μόνο την αποφασισμένη από την ΕΙΝΑΠ απεργία την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου αλλά και από τώρα με κινητοποίηση στις 13/3 στο Υπουργείο Υγείας και την απαίτηση από συνδικάτα και ομοσπονδίες να κηρύξουν στάση εργασίας εκείνη την ημέρα.

Νεκτάριος Χάινταρ, 
ειδικευόμενος ψυχίατρος ΨΝΑ Δαφνί, μέλος ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ