Η Αριστερά
Αριστερά: Ανοιχτός δημόσιος διάλογος για κοινή δράση

3/10/23, Προπύλαια. Προεκλογική εκδήλωση της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Κείμενο για την εκλογική συνεργασία

Συντρόφισσες/οι 

Απευθυνόμαστε σε σας σήμερα που είναι η μέρα των μεγάλων κινητοποιήσεων για την παιδεία και τη γυναικεία χειραφέτηση, σε μια κρίσιμη περίοδο,ένα χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών,εν μέσω δύο συνεχιζόμενων πολέμων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, εν μέσω κινητοποιήσεων, καταλήψεων, πορειών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ΕΕ ενάντια στην ΚΑΠ, εργατικών κινητοποιήσεων και απεργιών και λίγους μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Πιστεύουμε πως η ουσιαστική αμφισβήτηση της ΕΕ την περίοδο πριν τις Ευρωεκλογές και μετά από αυτές πρέπει να έχει Αριστερό Μετωπικό πρόσημο ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και στην κυρίαρχη πολιτική των Βρυξελλών.

Η αμφισβήτηση της ΕΕ πρέπει να είναι ουσιαστική, δεν μπορεί βέβαια να έχει ένα μεσοβέζικο “πράσινο κεϋνσιανό” χαρακτήρα, εξωραϊσμού τελικά του Διευθυντήριου της ΕΕ.

Στις Δημοτικές εκλογές η συγκρότηση της “Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα” παρά το ότι έγινε πραγματικότητα λίγο καιρό πριν τις εκλογές, είχε θετικά αποτελέσματα στην Αθήνα και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Εμείς ως ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στηρίξαμε και δώσαμε τις δυνάμεις μας για την επιτυχία του ενωτικού εγχειρήματος στην Αθήνα.

Η διεύρυνσή του και η πανελλαδική του συγκρότηση και έκφραση αποτελεί αναγκαιότητα και ένα στοίχημα για όλους μας.

Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες της συγκυρίας, την διαιώνιση της εξουσίας της ΝΔ καθώς και την έλλειψη αποτελεσματικής αντιπολίτευσης που εκφράζεται κυρίως με τη συναίνεση των άλλων μνημονιακών κομμάτων της βουλής που κυβέρνησαν τη χώρα μας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των βασικών στελεχών της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, μαζί με την ουσιαστική κάλυψη της ακροδεξιάς. Αυτή η πορεία αν δεν ανατραπεί, οδηγεί τη χώρα μας μέχρι το 2060.

Είναι γεγονός ότι ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, με τη στήριξη των μνημονιακών κομμάτων, αναπτύσσονται κοινωνικοί αγώνες και οφείλουμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν.

Πιστεύουμε πως με την ενεργό συμμετοχή όλων των οργανώσεων και των ανένταχτων αγωνιστών που συμμετείχαν στην “Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα” αλλά και με τη συμμετοχή και άλλων οργανώσεων, μέσα από νέες πρωτοβουλίες, πρέπει να συμβάλλουμε στη διεύρυνσή της ώστε με αυτές τις προϋποθέσεις να δημιουργηθεί, εν όψει των Ευρωεκλογών, ένα αντιΕΕ πολιτικό ρεύμα που θα προσπαθήσει να πείσει τους εργαζόμενους για μια ριζικά άλλη πορεία για τη χώρα μας.

 Θεωρούμε πως ένα ενδεικτικό πλαίσιο προτάσεων για μια εκλογική συνεργασία στις Ευρωεκλογές θα μπορούσε να είναι συνοπτικά:

• Κατάργηση της λιτότητας, των αντιεργατικών νόμων,γενναίες αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας, μάχη κατά της ακρίβειας, του πληθωρισμού, των πλειστηριασμών και υπεράσπιση των δυνάμεων της εργασίας, ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος της χώρας μας, ρήξη και έξοδος από την ΟΝΕ και την ΕΕ.

• Υπεράσπιση και διεύρυνση του Δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών πρώτης ανάγκης νερού, ρεύματος κλπ. και στο περαιτέρω ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας.

• Αμεσο σταμάτημα του πολέμου στην Ουκρανία, άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από αυτόν, κατάργηση των Αμερικάνικων βάσεων στη χώρα μας, έξοδος από το ΝΑΤΟ και πάλη για τη διάλυσή του. Απεμπλοκή της χώρας μας από τη σφαγή που εξαπολύει το Ισραήλ στη Παλαιστίνη και άμεση επιστροφή της φρεγάτας “Υδρας” στη χώρα μας. Άμεση εκεχειρία στην Γάζα, κατάπαυση της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού, δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους

Προώθηση πολυδιάστατης φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής, ανάπτυξη αντιπολεμικού κινήματος από τους λαούς της περιοχής.

• Αρνηση της ΕΕ-φρούριο, στην οποία, μόνο για λόγους μεγέθυνσης του καπιταλιστικού κέρδους θα δέχονται προσωρινές μετακινήσεις οικονομικών μεταναστών ή θα αγοράζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για μετανάστες σε φτωχότερες χώρες. Αγωνιζόμαστε για να ισχύει στη χώρα μας και στην Ευρώπη το διεθνές δίκαιο και να μην παραβιάζεται.

• Δημιουργία, με την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών,χώρου διαλόγου της μαχόμενης, Ριζοσπαστικής, Αντικαπιταλιστικής και Κομμουνιστικής Αριστεράς, που καθυστερεί και λείπει και ο οποίος θα αποτελέσει βήμα ελπίδας για όλες τις δυνάμεις που είναι ταγμένες στη πάλη της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

• Συμμετοχή στις εκλογές μέσα από μια εκλογική ενωτική συνεργασία αυτών των δυνάμεων μαζί με ανένταχτους αγωνιστές ,μέσα από κινηματικές πανελλαδικά πρωτοβουλίες και διαδικασίες με ενωτικό μήνυμα στις εκλογές προς όλους τους εργαζομένους και τη νέα γενιά. Δημιουργία μιας εκλογικής συμμαχίας αρχών με προοπτική μετωπικής συνεργασίας μετά τις εκλογές. 

• Συνεχίζουμε μετά τις εκλογές την προσπάθεια για τη συγκρότηση μετωπικού φορέα της Μαχόμενης Αριστεράς για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για τη δημιουργία μεταβατικού προγράμματος με ευρύτερες ρήξεις και σοσιαλιστικό ορίζοντα.

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

ΑΡΑΝ, Κ-ΣΧΕΔΙΟ

Προς ενωτική οργάνωση

Τη Δευτέρα 11 Μάρτη πραγματοποιήθηκε στη Νομική της Αθήνας εκδήλωση παρουσίασης του κειμένου των Θέσεων προς την ιδρυτική συνδιάσκεψη μιας «νέας ενωτικής κομμουνιστικής οργάνωσης» -όπως την περιέγραφε η πρόσκληση των οργανωτών- στην οποία θα προχωρήσουν η ΑΡΑΝ το Κ-Σχέδιο κι ανένταχτοι αγωνιστές/ριες. Η ιδρυτική Συνδιάσκεψη θα γίνει στις 11-12 Μάη. Μια τέτοια εκδήλωση δεν θα μπορούσε παρά να «χρωματιστεί» από τις μάχες που δίνει το κίνημα ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Γι’ αυτό άνοιξε με τοποθέτηση φοιτήτριας από τις καταλήψεις.

Στη συνέχεια οι σ. Κ. Μάρκου και Χρ. Τουλιάτος παρουσίασαν τους βασικούς άξονες που διαπερνούν το κείμενο των Θέσεων: για την ανάλυση των «πολλαπλών κρίσεων» του σύγχρονου καπιταλισμού, τους πολεμικούς ανταγωνισμούς, τις αλλαγές στην εργατική τάξη αλλά και τους πολιτικούς συσχετισμούς όπως διαμορφώνονται στον ελληνικό καπιταλισμό. Ένα θετικό στοιχείο σε αυτή την παρουσίαση είναι οι αναφορές ότι η εμπειρία όλων των προηγούμενων χρόνων στην ταξική πάλη στην Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα κίνημα που «δεν θα έχει ρόλο support σε μια κυβέρνηση ή στο κόμμα» και η επιμονή ότι «δημιουργούμε, δεν περιμένουμε τους όρους της ανατροπής». 

Στη συνέχεια ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων από οργανώσεις και κινήσεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, που άνοιξαν όλη την γκάμα των ζητημάτων που θίγει το κείμενο των Θέσεων, καταθέτοντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις τους για τις σημερινές δυνατότητες και καθήκοντα.

«Πεζοδρόμιο» 

Από την πλευρά μας σαν ΣΕΚ τονίσαμε ότι η συζήτηση για τη θεωρία και τη στρατηγική της Αριστεράς είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά και αναγκαία στις σημερινές συνθήκες όπου η κρίση του συστήματος και της κυβέρνησης της ΝΔ ανοίγει όλα τα ζητήματα για το πως μπορούνε να νικήσουν οι αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Η “πολυκρίση” του καπιταλισμού προκαλεί πολιτική αστάθεια και κρίσεις για όλους τους διαχειριστές του συστήματος ακόμα και στην καρδιά του συστήματος, στις ΗΠΑ. Και βέβαια η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι έξω από αυτή την εικόνα. Όχι μόνο για “αντικειμενικούς” λόγους, αλλά επειδή οι αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας διαψεύδουν τους ισχυρισμούς περί παντοδυναμίας της, οι συσχετισμοί αλλάζουν στο “πεζοδρόμιο”. 

Η κρίση του ρεφορμισμού, με πιο τρανταχτό παράδειγμα τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεσμεύει χιλιάδες αγωνιστές/τριες που αναζητούν εναλλακτική. Και ο ρόλος της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς είναι να κερδίσει όλον αυτόν τον κόσμο σε ενωτικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν τη δυναμική των αγώνων και ταυτόχρονα θα πείθει ότι μπορούμε να πάμε παραπέρα από τα όρια που βάζει η κυβερνητική διαχείριση του συστήματος. Ο κοινοβουλευτικός δρόμος για να βρουν δικαίωση οι ελπίδες που γεννάνε οι αγώνες δοκιμάστηκε και απέτυχε, ο κόσμος της Αριστεράς θέλει να πάει πιο μακριά και αυτό είναι το υπόβαθρο της διαλυτικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ. Μ’ αυτή την προοπτική μπορούμε να δώσουμε μαζί και τη μάχη των ευρωεκλογών. 

Λέανδρος Μπόλαρης