Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος το Σάββατο 9 Μάρτη στην δέκατη πανεθνική διαδήλωση για την Παλαιστίνη από τον περασμένο Οκτώβρη στο Λονδίνο. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη λέει πως συμμετείχαν 450.000 άνθρωποι, σχεδόν διπλάσιοι από ό,τι στις 17 Οκτώβρη.
Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της κυβέρνησης και της αστυνομίας να βάλουν φρένο και περιορισμούς στο κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, η μαζική συμμετοχή σπάει όλα τα εμπόδια. Ο Σούνακ και οι υπουργοί του έχουν κατηγορήσει για “αντισημιτισμό”, για βία και για υποστήριξη της τρομοκρατίας τις διαδηλώσεις. Έχουν προσπαθήσει να βάλουν σε κίνηση οδηγίες ώστε η αστυνομία να κατάσχει τα πανό αν δεν τους αρέσουν τα συνθήματα. Αλλά τίποτα δεν έχει λειτουργήσει.
Τα μπλοκ των Εβραίων υπέρ της Παλαιστίνης έχουν πάντα περίοπτη θέση. Και το σύνθημα “Από το ποτάμι ως τη θάλασσα» έχει γενικευτεί, αντί να περιοριστεί, μετά τις απαγορεύσεις. Η Ναόμι, Εβραία ακτιβίστρια, δήλωσε την ώρα της διαδήλωσης ότι νιώθει οργή για τις προσπάθειες της Δεξιάς να πει ότι οι διαδηλώσεις για την Παλαιστίνη κάνουν το Λονδίνο μη ασφαλή πόλη για τους Εβραίους: “Είναι οι εβραϊκές μου αξίες αυτές που με έφεραν εδώ. Αυτές με έφερναν εδώ κάθε σαββατοκύριακο και το 2003 για να σταματήσουμε τον πόλεμο στο Ιράκ. Προκαλεί αηδία το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μας διχάσει”.
Σφαλιάρες
Η διαδήλωση ήρθε λίγο αφού ο Σούνακ και η κυβέρνηση είχαν εξαπολύσει μια νέα πρόκληση. Ξεκίνησαν μια καινούργια καμπάνια ισλαμοφοβίας, την οποία ντύνουν ως “μάχη ενάντια στον εξτρεμισμό”. Ζητάνε διαπιστευτήρια από τους μουσουλμάνους της Αγγλίας, απειλώντας να βγάλουν εκτός νόμου ή εκτός χρηματοδοτήσεων μαζικές κοινωνικές οργανώσεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ήρθε και η νίκη του Τζορτζ Γκάλογουεϊ σε επαναληπτικές εκλογές για το κοινοβούλιο που έγιναν στο Ρότσντειλ, στη Βόρεια Αγγλία. Ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ κατέβηκε με πλαίσιο την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και την υπεράσπιση των μουσουλμάνων απέναντι στις επιθέσεις και κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, παίρνοντας περισσότερες ψήφους από τους υποψήφιους των μεγάλων κομμάτων. Η ισλαμοφοβική καμπάνια της κυβέρνησης έφαγε έτσι δύο σφαλιάρες με το καλημέρα, και στο κοινοβούλιο και στους δρόμους.
Εν τω μεταξύ, στο Χόλιγουντ, η οργή για τα εγκλήματα του Ισραήλ και για τη συνενοχή της κυβέρνησης του Μπάιντεν έφτασε μέχρι την τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ και μέσα στην αίθουσα και έξω από αυτήν. Τουλάχιστον τρεις προσυγκεντρώσεις οδήγησαν στη διαδήλωση που περικύκλωσε την αίθουσα της Ακαδημίας.
Πολλοί καλεσμένοι των Οσκαρ αναγκάστηκαν να βγουν από τις λιμουζίνες τους και να κινηθούν με τα πόδια ανάμεσα στον κόσμο για να φτάσουν εγκαίρως. Ο Μάρκ Ράφαλο, ένας από τους πρωταγωνιστές του Poor Things, δήλωσε χαρούμενος πως άργησε να μπει επειδή η διαδήλωση για την Παλαιστίνη είχε κλείσει τους δρόμους, συμπληρώνοντας πως “η ανθρωπιά θα νικήσει”. Πολλοί καλλιτέχνες φορούσαν την κόκκινη κονκάρδα των Καλλιτεχνών για Εκεχειρία. Ενώ άλλοι φορούσαν κονκάρδες με την παλαιστινιακή σημαία.
Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ, σκηνοθέτης της “Ζώνης Ενδιαφεροντος” που πήρε το όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας, έκανε τη σύνδεση μεταξύ του Ολοκαυτώματος (που είναι το θέμα της ταινίας) και της σφαγής στη Γάζα: "Η ταινία μας δείχνει πού μπορεί να φτάσει η απανθρωποποίηση στα χειρότερά της. Αυτή τη στιγμή, στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αρνούμαστε να μας αρπάζουν την εβραϊκή μας ταυτότητα και το Ολοκαύτωμα για χάρη μιας κατοχής που έχει οδηγήσει σε πόλεμο με τόσο πολλούς αθώους ανθρώπους”.