Διεθνή
“Θαλάσσιος διάδρομος” Κύπρος-Γάζα: Προκλητική κοροϊδία

Μετά τις ρίψεις τροφίμων με αλεξίπτωτα, τώρα ο Μπάιντεν προβάλλει τον “θαλάσσιο διάδρομο” ως τη λύση για την πείνα που σαρώνει τη Λωρίδα της Γάζας. ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κύπρος, Βρετανία και Εμιράτα έκαναν από κοινού δήλωση για τον “ανθρωπιστικό διάδρομο” που θα ξεκινάει από τη Λάρνακα και θα φτάνει ως τη Γάζα. Παράλληλα οι ΗΠΑ μόνες τους λένε πως φτιάχνουν μια πρόχειρη προβλήτα στη Λωρίδα της Γάζας για να μπορούν να πιάσουν τα πλοία. 

Πρόκειται για σκέτη προσβολή στη νοημοσύνη και στις ζωές του ανθρώπων που πεθαίνουν αυτή τη στιγμή από την πείνα. Ο Αβρίλ Μπενουά, επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, συνόψισε την αλήθεια με δήλωση που έκανε: “Το σχέδιο των ΗΠΑ για μια προσωρινή προβλήτα στη Γάζα ώστε να αυξηθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι στάχτη στα μάτια για να αποπροσανατολιστούμε από το πραγματικό πρόβλημα: την αδιάκριτη και δυσανάλογη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ και την τιμωρητική πολιορκία που έχει επιβάλει. 

Το φαγητό, το νερό και τα ιατροφαρμακευτικά υλικά που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη οι άνθρωποι στη Γάζα είναι στοιβαγμένα ακριβώς από την άλλη πλευρά των συνόρων. Αυτό που χρειάζεται να κάνει το Ισραήλ είναι να διευκολύνει αντί να μπλοκάρει την παροχή των προμηθειών. Δεν πρόκειται για πρόβλημα επιχειρησιακής οργάνωσης, αλλά για πολιτικό πρόβλημα. Αντί να ψάχνουν πώς ο στρατός των ΗΠΑ θα φτιάξει εναλλακτικούς διαδρόμους, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να επιμείνουν για άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση μέσα από τους δρόμους και τα σημεία εισόδου που ήδη υπάρχουν. 

Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ προέβαλαν βέτο σε τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για παύση πυρός, που είναι ο μόνος δρόμος ώστε να εξασφαλίσουμε πραγματική αύξηση της επείγουσας βοήθειας. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση και παρατεταμένη παύση πυρός ώστε να μην σκοτωθούν χιλιάδες ακόμη πολίτες και για να επιτραπεί η παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας που τόσο έχουν ανάγκη”.

Προς το παρόν, οι μαζικοί εγκληματίες, όπως οι ΗΠΑ ή τα Εμιράτα, χειροκροτούν στη Λάρνακα επειδή ένα πλοίο μιας ΜΚΟ ετοιμάζεται να αποπλεύσει, χωρίς να ξέρουν ούτε καν αν μπορεί να πιάσει λιμάνι στη Γάζα, μιας και είναι όλα κατεστραμμένα και τα νερά ρηχά. Πριν από 14 χρόνια, οι ίδιοι εγκληματίες χειροκροτούσαν όταν το Ισραήλ έκανε ρεσάλτο στα πλοία του στολίσκου που πήγαινε να βοηθήσει τη Λωρίδα της Γάζας και οι Ισραηλινοί κομάντος σκότωναν δέκα ανθρώπους πάνω στο Μαβί Μαρμαρά. Τώρα, το Ισραήλ έχει στείλει τους ανθρώπους του στη Λάρνακα να ελέγξουν το φορτίο για να μη φτάσει πολεμικό υλικό(!).

“Ανθρωπιστικοί διάδρομοι”

Ο Μπάιντεν μπαίνει στο τελευταίο εξάμηνο των εκλογών και έχει ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης του να απαιτεί εκεχειρία στη Γάζα και τιμωρία του Ισραήλ. Αντί γι’αυτό, συνεχίζει να δίνει όλη τη δυνατή βοήθεια ώστε το Ισραήλ να συνεχίζει να σφάζει. Οι “ανθρωπιστικοί διάδρομοι” από τη Λάρνακα είναι απλώς διαφημιστική εκστρατεία σε βάρος των πεινασμένων.

Στο μεταξύ, η UNICEF λέει πως ο αριθμός των παιδιών που θα πεθάνουν από την πείνα μπορεί να εκτοξευθεί άμεσα αν δεν αποσυμπιεστεί ο αποκλεισμός της Γάζας. Η κατάσταση στο Βορρά της Λωρίδας της Γάζας, εκεί που το Ισραήλ άφησε πίσω μόνο συντρίμμια, είναι απερίγραπτη. 

Υπολογίζεται ότι εκεί βρίσκονται 300 χιλιάδες άνθρωποι εντελώς αποκλεισμένοι. Ελάχιστο κομμάτι της βοήθειας που μπαίνει από τα περάσματα του Νότου φτάνει προς το Βορρά. Την περασμένη βδομάδα το Ισραήλ άνοιξε πυρ και σκότωσε ανθρώπους που παραλάμβαναν αλεύρι από ένα από τα λιγοστά φορτηγά που έφτασαν. 

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ το Γενάρη έκαναν μια γενική εκτίμηση ότι ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών δεν έχει επαρκή σίτιση. Οι αριθμοί από τότε έχουν εκτοξευθεί, ενώ πλέον υπάρχουν οι πρώτες δεκάδες περιπτώσεις μωρών που πέθαναν από υποσιτισμό και αφυδάτωση.