Αντιπολεμικό κίνημα
Παλαιστίνη: Πληθαίνουν οι δράσεις αλληλεγγύης

18/3, Κινητοποίηση κινηματογραφιστών στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Πληθαίνουν οι δράσεις αλληλεγγύης στο πλευρό της Παλαιστίνης στον καλλιτεχνικό χώρο. Μαζική ανταπόκριση είχαν οι παρεμβάσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που πραγματοποιήθηκαν μέσα κι έξω από το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ το περασμένο σαββατοκύριακο  στην Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, αρκετοί βραβευμένοι κινηματογραφιστές μίλησαν ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα ενώ μέσα στην αίθουσα σηκώθηκαν πλακάτ και πανό. 

Πριν από την προβολή της ταινίας ακτιβιστές σήκωσαν χαρτόνια με συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και ένας από αυτούς διάβασε κείμενο στα αγγλικά το οποίο καυτηρίαζε την σιωπή του φεστιβάλ για την Γάζα. Στη συνέχεια κόσμος από το κοινό ζήτησε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή να μεταφραστούν τα όσα είπε στην παρέμβασή του ο ακτιβιστής, κάτι που δεν συνέβη. Η παρέμβαση επιδοκιμάστηκε με δυνατά χειροκροτήματα από μεγάλη μερίδα του κοινού.

Ήδη πάνω από 500 εργαζόμενοι και άνθρωποι του ελληνικού σινεμά υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που διακινεί το δίκτυο Filmmakers for Palestine - Greece. Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Καλούμε όλους τους φορείς του ελληνικού κινηματογράφου να πάρουν ανοιχτά θέση ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το αποικιοκρατικό καθεστώς του Ισραήλ. Ζητάμε να αναδείξουν την πραγματικότητα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη με την προβολή ταινιών Παλαιστινίων σκηνοθετών/τριων, να δημιουργήσουν χώρους ανοιχτού διαλόγου και να ζητήσουν Άμεση οριστική κατάπαυση του πυρός στην Γάζα».

Στο μεταξύ, γρήγορα εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για τη συναυλία αλληλεγγύης από τους μουσικούς της Αθήνας προς τους μουσικούς της Γάζας υπό τον τίτλο «From the river to the sea Palestine will be free» στο Κύτταρο, στις 28 Μάρτη, με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών ανάμεσά τους ο Εισβολέας, η Ματούλα Ζαμάνη, οι Καλογεράκη bros, ο Δημήτρης Μητσοτάκης, ο Δημήτρης Μυστακίδης, η Μάρθα Φριντζήλα, o Θανάσης Παπακωνσταντίνου κ.α.