Εκπαίδευση και νεολαία
Καταλήψεις: Τα ΜΑΤ δεν μας λυγίζουν

16/3, Συγκέντρωση στο ΑΠΘ μετά την εισβολή της αστυνομίας. Φωτό: Παντελής Γκανάτσας

Οργή προκαλούν οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στις εστίες του ΕΚΠΑ. Σε μια σαφή προσπάθεια να τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημα και να εκδικηθεί για το μεγάλο κίνημα των τελευταίων 10 εβδομάδων, η κυβέρνηση διέταξε πάνοπλα σώματα της ΕΛ.ΑΣ να εισβάλλουν στους πανεπιστημιακούς χώρους το πρωί του Σαββάτου 16/3, ενώ ταυτόχρονα ξεκίναγε μια ατελείωτη εκστρατεία λάσπης και συκοφαντίας από τα φιλικά της ΜΜΕ. 

Στη Θεσσαλονίκη τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε εκδήλωση των φοιτητών/ριών στο ΑΠΘ, έσπασαν την πόρτα της κατειλημμένης Σχολής Θετικών Επιστημών και συνέλαβαν 49 από αυτούς. Η αστυνομία δεν δίστασε να προπηλακίσει και καθηγητές του πανεπιστημίου. 

«Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής μας είπε ότι ο πρύτανης τον ενημέρωσε ότι γίνεται απόπειρα διάρρηξης της σχολής, εμείς κάτι τέτοιο για το Βιολογικό που έγινε η καταγγελία δεν διαπιστώσαμε», ανέφερε ο Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ σε δήλωσή του στα ΜΜΕ. «Ζητήσαμε εισαγγελέα, επί μία ώρα και ήμασταν στα τρία μέτρα από την πόρτα που έγιναν οι προσαγωγές, δεν παρουσιάστηκε κανένας εισαγγελέας», κατήγγειλε ο καθηγητής του ΑΠΘ κι αντιπρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων (ΕΣΔΕΠ) Γιώργος Αγγελόπουλος.

Στους συλληφθέντες ασκήθηκε δίωξη «για διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΑΕΙ) και απείθεια» και παραπέμφθηκαν να δικαστούν με αυτόφωρη διαδικασία τη Δευτέρα 18/3. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 29 Μαρτίου λόγω έλλειψης μαρτύρων. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έγιναν τόσο αμέσως μετά την εισβολή στο ΑΠΘ το Σάββατο, όσο κι έξω από τα δικαστήρια τη Δευτέρα.

Ταυτόχρονα με τα αίσχη των μπάτσων στη Θεσσαλονίκη «οι οικότροφοι/ες της Α ΦΕΠΑ στου Ζωγράφου ήρθαμε αντιμέτωποι με την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στις εστίες. Ξυπνήσαμε και είδαμε μπροστά μας ομάδες της αστυνομίας να κατακλύζουν τους διαδρόμους και να δημιουργούν ένα κλίμα τρομοκρατίας» μετέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαριάννα Σπυριδάκη, οικότροφος της Α ΦΕΠΑ και φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Αθήνας. «Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι επιχειρεί να διαμορφώσει ένα αφήγημα ότι οι εστίες είναι κέντρα ανομίας για να προβεί στην περαιτέρω υποβάθμιση τους μέσα στα γενικότερα πλαίσια μιας εκπαίδευσης πολύ μακριά από τις ανάγκες μας, όπου τα λεφτά πηγαίνουν σε εργολαβίες και πολεμικούς εξοπλισμούς. Οι φοιτητές/τριες διεκδικούμε μια δημόσια ελεύθερη Παιδεία με δωρεάν στέγαση για όλους/ες χωρίς αστυνομοκρατία που μόνο στόχο έχει να μας ελέγξει και να διαλύσει τους αγώνες μας».

Πλήθος φορέων καταδικάζουν την κυβερνητική επίθεση και τις ενέργειες της αστυνομίας. Αναμεσά τους οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που ζητούν την απόσυρση των κατηγοριών και σημειώνουν ότι «η βία και η καταστολή δεν μπορούν να επισκιάσουν τις μαζικές σε συμμετοχή και μεγάλης διάρκειας φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τον οποίο απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας». Στο πλευρό των φοιτητών/ριών δηλώνει ο ΣΦΕΑ ‘67- ’74 τονίζοντας ότι «Η αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να ενοχοποιήσει το  φοιτητικό κίνημα για εγκληματικές ενέργειες και να επιβάλει ‘σιωπητήριο’ στις φοιτητικές διεκδικήσεις» 

«Καταγγέλουμε την κυβέρνηση που δεν μπορεί να χωνέψει ότι εδώ και 10 εβδομάδες οι φοιτητές και οι φοιτήτριες βρίσκονται στους δρόμους, κάνουν καταλήψεις και έχουν κερδίσει την πλειοψηφία του κόσμου να είναι μαζί μας στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία!» επισημαίνει το ΣΕΚ στις Σχολές σε ανακοίνωσή του μετά την αστυνομική εισβολή. «Είναι γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι μπορεί να μας τρομοκρατήσει. Αυτή η πρόκληση δεν θα περάσει. Να προχωρήσουμε σε νέο γύρο συνελεύσεων πανελλαδικά σε όλες τις σχολές.

Την επόμενη εβδομάδα 27 Μάρτη προχωράνε σε νέα απεργία οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Να συνδεθούμε ξανά με το εργατικό κίνημα στο δρόμο. Κοινός αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση που διαλύει την Υγεία και την Παιδεία! Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους! Ο αγώνας συνεχίζεται».

Στέλιος Μιχαηλίδης


Το Σάββατο 16/3 οι φοιτητές/ριες του Φυσικού είχαν προγραμματίσει γλέντι έξω από το κτήριο του Βιολογικού. Με εντολή του Πρύτανη, χωρίς προειδοποίηση ή εισαγγελική έρευνα, η αστυνομία εισέβαλε στο άσυλο, συνέλαβε φοιτητές που ήταν παρόντες και προσήγαγε άλλους παρευρισκόμενους καθηγητές/ριες και φοιτητές/ριες. 

Οι εναπομείναντες φοιτητές/ριες υποχώρησαν στο κτήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών μπλοκάροντας την είσοδο με θρανία, τραπεζάκια και καρέκλες που υπήρχαν στον χώρο. Η αστυνομία τελικά εισέβαλε στο κτήριο προκαλώντας ζημιές στα τζάμια και στην είσοδο και συλλαμβάνοντας όσους/ες ήταν εκεί, μεταξύ των οποίων και δύο φοιτητές από τη σχολή μου. 

Άμεσες και μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών μετά την κυβερνητική προσπάθεια τρομοκράτησης των αγωνιστών και καταστολής της κατάληψης. 

Αμέσως διοργανώθηκε κινητοποίηση των φοιτητών μπροστά στους μπάτσους που βρίσκονταν στην είσοδο της ΣΘΕ. Οι φοιτητές φωνάζαμε συνθήματα υπέρ του ασύλου και κατά της αστυνομοκρατίας. Τελικά το βράδυ η αστυνομία υποχώρησε κι οι φοιτητές που είχαν μείνει στον χώρο συνέχισαν προχωρώντας σε αντικατασταλτική διαδήλωση. 

Οι 49 συλληφθέντες κρατούνταν περιμένοντας να δικαστούν στο αυτόφορο για απείθεια και σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (στα απλά ελληνικά, κατάληψη).

Μετά από κινητοποιήσεις την Κυριακή και τη Δευτέρα το πρωί μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο όπου πάνω από 300 φοιτητές φωνάζαμε συνθήματα, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Στην πραγματικότητα  με τις συλλήψεις η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο τις ίδιες τις καταλήψεις προσπαθώντας να τις σπάσει με τρομοκρατία, διώξεις κι απειλές. 

Ο πρύτανης κάλεσε την αστυνομία στο ΑΠΘ τώρα που οι καταλήψεις είναι λιγότερες σε αριθμό και περιορισμένες γεωγραφικά στο βορειοδυτικό τμήμα του ΑΠΘ. Κι όμως, δεν είναι φοιτητές που δεν θέλουν συνέχεια του αγώνα, οι οποίοι φώναζαν μπροστά στα δικαστήρια “10, 100, 1000αδες καταλήψεις”. Είναι κομμάτια της αριστεράς όπως της ΚΝΕ και κάποιων συνιστωσών των ΕΑΑΚ που υποστηρίζουν τα περί αρνητικών συσχετισμών και παρότι για δέκα εβδομάδες ψηφίζονται μαζικά στις συνελεύσεις οι καταλήψεις, προωθούν το κλείσιμό τους. Μπροστά σε αυτή τη λογική πρέπει να μπούμε και -ειδικά μετά και αυτά τα περιστατικά- να προτείνουμε κλιμάκωση με απεργίες και καταλήψεις διαρκείας.

Παντελής Γκανάτσας, 
φοιτητής Πληροφορικής ΑΠΘ