Εργατικό κίνημα
Η μάχη της Υγείας: Όλοι μαζί στις 27 Μάρτη

Με νέα πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση στις 27 Μάρτη δίνουν συνέχεια οι υγειονομικοί στη μάχη για να σώσουν το ΕΣΥ από την ιδιωτικοποίηση και τη διάλυση. Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καλεί εκείνη την ημέρα στάση εργασίας 12μ-3μμ και συγκέντρωση στη 1μμ στο υπουργείο Υγείας, ενώ αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει και η ΠΟΕΔΗΝ. 

Η επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων μέσα από τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ, οι απολύσεις των 6.000 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου μέχρι τον Ιούνη για να αρπάξουν οι εργολάβοι υπηρεσίες των νοσοκομείων, οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό που καλύπτονται από γιατρούς με μπλοκάκι ή μπαλώνονται με μετακινήσεις από τη μια δομή στην άλλη είναι η “ποιοτική αναβάθμιση” της δημόσιας Υγείας για την οποία πανηγυρίζουν Μητσοτάκης και Άδωνις. Υγειονομικοί και ασθενείς έχουν ανάγκη από δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, χειρουργεία, φάρμακα, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καθαρά νοσοκομεία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και παραμονής στο νοσοκομείο. Δύο κόσμοι συγκρούονται.

Για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης, το Συντονιστικό Νοσοκομείων οργανώνει περιοδείες στους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας να βγουν συνελεύσεις και αποφάσεις των σωματείων με πρόσθετη στάση εργασίας για να καλύπτει όλη την πρωϊνή βάρδια, να συγκροτηθούν απεργιακές επιτροπές που θα εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία. «Με την προοπτική να περάσουμε άμεσα σε απεργία διαρκείας και να αφήσουμε τα όνειρα του Άδωνι για το "νόμιμο φακελάκι" να γίνουν στάχτη και αποκαΐδια», τονίζει το Συντονιστικό.

«Αν η κυβέρνηση ήθελε να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, είτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Είναι πρόκληση ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι το μέτρο θα μειώσει τη λίστα αναμονής για τους ανασφάλιστους, αυτούς που με­ την πολιτική της καταδικάζει στη φτώχια, την εξαθλίωση και την ανεργία», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει:

«Αν στα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία με το ήδη υπάρχον προσωπικό και τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό μπορούν να χειρουργούνται ασθενείς και το απόγευμα, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν επεκτείνει τις ώρες λειτουργίας των χειρουργείων μέχρι το απόγευμα χωρίς όμως να επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς; Γιατί δεν καλύπτει τα έξοδα της απογευματινής λειτουργίας του νοσοκομείου με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό; Γιατί θα πρέπει ο ασθενής να πληρώνει το νοσοκομείο και το προσωπικό για να χειρουργηθεί το απόγευμα;

Είναι ψέμα ότι με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία θα μειωθεί η αναμονή για τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία. Με τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία δε μειώθηκε η αναμονή των πρωινών ραντεβού, δεν ενισχύθηκε  το δημόσιο σύστημα υγείας. 

Είναι ψέμα ότι ο ανταγωνισμός δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα ωφελήσει το δημόσιο. Τρανό παράδειγμα τα ακτινοδιαγνωστικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, ο «μαγνήτης» για χρόνια της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων, τα οποία είναι τραγικά υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα οι  γνωματεύσεις να ανατίθενται με το «αζημίωτο» σε ιδιωτικές εταιρίες. Μοναδικά ωφελημένα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στα οποία πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2019 το 75-90% των απεικονιστικών εξετάσεων, ενώ στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων μόλις το 5%».


Θεσσαλονίκη

Μετά τις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία Θεαγένειο και Παπαγεωργίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 14/3 πραγματοποιήσαμε μετά από χρόνια συνέλευση των γιατρών με συμμετοχή συναδέλφων, κυρίως ειδικευόμενων, από διάφορα τμήματα. Έγινε συζήτηση για το ζήτημα των απογευματινών χειρουργείων που στο Ιπποκράτειο είναι χαρακτηριστικό ότι δεν προχωρούν, καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχουν ούτε αναισθησιολόγους ούτε υπόλοιπο προσωπικό και ενδεικτικό των προβλημάτων που υπάρχουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μεθοδεύσουν να το επιβάλλουν και στο νοσοκομείο μας.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα των μετακινήσεων με αφορμή το πρόβλημα στον αξονικό του νοσοκομείου που πρακτικά έχει μείνει μόνο με δύο γιατρούς. ΥΠΕ και διοίκηση επιβάλλουν μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία της πόλης με αποτέλεσμα να ξεσπούν αντιδράσεις των συναδέλφων. Στη συνέλευση μπήκαν τα προβλήματα και από τους αναισθησιολόγους, την Πνευμονολογική και τις Παθολογικές Κλινικές. Η κουβέντα άνοιξε στο πώς θα οργανωθούν καλύτερα οι επόμενες συνελεύσεις και κινητοποιήσεις μας, με πρώτο σταθμό την απεργιακή κινητοποίηση στις 27 Μάρτη. Από τη μεριά μας ως Συντονιστικό Νοσοκομείων τονίσαμε την ανάγκη η ΕΝΙΘ να καλέσει σε 24ωρη απεργία εκείνη την ημέρα και για δράσεις ενημέρωσης στους υπόλοιπους συναδέλφους. Αποφασίστηκε νέα συνέλευση στις 26 Μάρτη στην οποία θέλουμε να καλέσουμε όλο το προσωπικό, όχι μόνο τους γιατρούς, περιοδείες στο νοσοκομείο και τέλος να προχωρήσουμε σε εκλογές για την ανάδειξη Νοσοκομειακής Επιτροπής στις 4 Απρίλη.

Γιάννης Κούτρας,
γιατρός στο Ιπποκράτειο, μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ

Από νοσοκομείο σε νοσοκομείο

Τα εγκαίνια των απογευματινών χειρουργείων με το νόμιμο φακελάκι αντιμετωπίστηκαν από τους υγειονομικούς με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις γκρεμίζοντας κάθε σκέψη του Γεωργιάδη για φιέστες.

Μετά το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον Ευαγγελισμό στις 14/3. Με τα πανό της ΟΕΝΓΕ  και του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου μπροστά, για πάνω από δύο ώρες πολλές δεκάδες υγειονομικών με πλακάτ στο χέρι φώναζαν συνθήματα για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας. Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είχε κηρύξει στάση εργασίας. Η συμμετοχή των γιατρών του Ευαγγελισμού στην κινητοποίηση ήταν από τις μεγαλύτερες. Στο πλάι τους βρέθηκαν γιατροί και υγειονομικοί από πολλά νοσοκομεία, καθώς και αντιπροσωπείες από σωματεία άλλων κλάδων.

Στη συγκέντρωση τον λόγο πήρε ανάμεσα σε άλλους/ες η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στον Ευαγγελισμό και μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ. «Η απογευματινή επί πληρωμή λειτουργία των χειρουργείων είναι ένα ακόμα έγκλημα της κυβέρνησης της ΝΔ, που συστηματικά έχει προσπαθήσει να ιδιωτικοποιήσει τα νοσοκομεία, την Παιδεία, κάθε πτυχή της ζωής του κόσμου. Μπορούμε να τους σταματήσουμε γιατί είμαστε σε μια περίοδο που φουντώνει το κίνημα αντίστασης και γι' αυτό χρειάζεται να κλιμακώσουμε. Να μετατρέψουμε την 27η Μάρτη σε 24ωρη απεργία και να γίνει βήμα για πολυήμερες απεργίες στην Υγεία. Να συντονιστούμε με όλα τα κομμάτια του εργατικού κινήματος, γιατί αυτή η επίθεση αφορά πραγματικά όλη την κοινωνία», τόνισε.

«Σήμερα η κινητοποίηση στον Ευαγγελισμό είναι αρκετά επιτυχημένη», δήλωσε στην ΕΑ ο Κώστας Ελευθερίου, πνευμονολόγος στον Ευαγγελισμό. «Ίσως αυτό απέτρεψε τον Άδωνι να επισκεφτεί το νοσοκομείο για να κάνει τα συνηθισμένα του σόου και να συνεχίσει τους πανηγυρισμούς για τα απογευματινά χειρουργεία. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο πρώτο βήμα για κάτι μεγαλύτερο. Να γίνει συνέλευση για να συζητήσουμε μεταξύ μας και να προχωρήσουμε σε νέες δράσεις. Η τεράστια πλειοψηφία των συναδέλφων που συζητάμε είναι ξεκάθαρα ενάντια σε όλα τα μέτρα που έρχονται».

Από τα κάτω

Την επόμενη ημέρα ακολούθησαν συγκεντρώσεις με στάση εργασίας της ΕΙΝΑΠ στα νοσοκομεία Γεννηματάς και Αγία Όλγα. «Στις 15/3 πραγματοποιήθηκε στο Γεννηματάς το πρώτο “πιλοτικό” απογευματινό επί πληρωμή χειρουργείο όπως έγινε αυτή την εβδομάδα και σε άλλα νοσοκομεία», μας είπε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων Γεννηματάς. «Σαν Αγωνιστική Πρωτοβουλία για την Ανατροπή ζητήσαμε να αποφασίσει το ΔΣ του Σωματείου κινητοποίηση προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων σε αυτή τη νέα επίθεση της κυβέρνησης στο ΕΣΥ.  Η ΔΑΚΕ με την υποβοήθηση της ΠΑΣΚΕ δημιουργώντας πλειοψηφία (7 στις 13 ψήφους του ΔΣ) μπλόκαρε μια τέτοια απόφαση. Ωστόσο εμείς προχωρήσαμε κανονικά στην παράσταση διαμαρτυρίας, την οποία οργανώσαμε μέσα σε μία μέρα. Συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι από διάφορες ειδικότητες, ενώ τον λόγο πήραν εκπρόσωποι από την ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, το ΔΣ του Σωματείου, γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου καθώς και εκπρόσωπος συνταξιούχων. Επόμενος σταθμός σίγουρα θα είναι η 27 Μάρτη που κάνουμε προσπάθεια από στάση να είναι 24ωρη πανυγειονομική απεργία. Προχωρήσαμε σε συλλογή υπογραφών για να πραγματοποιήσουμε Γενική Συνέλευση μέσα στην επόμενη εβδομάδα και να συντονίσουμε από τα κάτω τη συλλογική μας αντίδραση. Τον Άδωνι εμείς θα τον στείλουμε σπίτι του μαζί με όλη την καταστροφική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

«Την Παρασκευή 15/3 με πρωτοβουλία συναδέλφων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην έναρξη των απογευματινών χειρουργείων που θα εγκαινίαζε ο Άδωνις με τον ερχομό του», αναφέρει η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Αγία Όλγα. «Μάθαμε από φήμες για τα εγκαίνια. Η κινητοποίηση έγινε με την παρουσία συναδέλφων και συμπαραστατών από τη δημοτική παράταξη “Εκτός Σχεδίου”. Τελικά ο υπουργός ήρθε 45 λεπτά μετά την ώρα άφιξης που είχε αναγγελθεί, μετά το πέρας της διαμαρτυρίας. Παρ όλα αυτά, από ό,τι φαίνεται έστω και μια μικρή συγκέντρωση οργανωμένη από τα κάτω σε λιγότερο από 24 ώρες από πρωτοβουλία εργαζομένων ήταν ικανή να τους τρομάξει. Ένα είναι σίγουρο, θα έχουμε συνέχεια».

Μάνος Νικολάου

Παιδεία-Υγεία
Κοινός αγώνας

Το φοιτητικό κίνημα για 11 βδομάδες έχει βγει και θα συνεχίσει να βγαίνει μαζικά και δυναμικά στον δρόμο ανατρέποντας τα κυβερνητικά σχέδια για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σε αυτό δίμηνο καταλήψεων, ο αγώνας μας δεν περιορίστηκε στο αίτημα της υπεράσπισης του άρθρου 16 και της δημόσιας και δωρεάν παιδείας αλλά συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες στις 22 Φλεβάρη, όπου η κινητοποίηση των νοσοκομειακών ενώθηκε με τη δική μας κινητοποίηση, στη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη, και στην απεργία στις 8 Μάρτη ενάντια στον σεξισμό και τη γυναικεία καταπίεση και ταυτόχρονα ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Μετά την ψήφιση, ενάντια σε κυβερνητικά αφηγήματα που θέλουν τις καταλήψεις να “σβήνουν” εμείς προτείνουμε νέες γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις. Για εμάς η επόμενη μέρα κόμβος είναι η απεργία των νοσοκομειακών στις 27 Μάρτη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας που φέρνει τα απογευματινά χειρουργεία, τους εργολάβους και τις απολύσεις των συμβασιούχων. Ξέρουμε τι σημαίνουν ιδιωτικοποιήσεις και είδαμε τα αποτελέσματα τους ένα χρόνο πριν με τη δολοφονία στα Τέμπη. Αυτό το διάστημα, φοιτήτριες και φοιτητές έχουμε προχωρήσει σε μοιράσματα σε νοσοκομεία, έχουμε μιλήσει με γιατρούς και νοσηλευτές, μεταφέροντας την εικόνα από τις σχολές μας και τονίζοντας την ανάγκη για κοινό αγώνα. Η κλιμάκωση των αγώνων μας, φοιτητικών και απεργιακών, θα έρθει μόνο μέσα από τη σύνδεσή τους, με απώτερο στόχο το τσάκισμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ανατροπή του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, και την ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς.

Σοφία Γαρμπή,
φοιτήτρια Φιλοσοφικής