Συλλαλητήριο - σεισμός στη Θεσσαλονίκη

Την ώρα που ο Παπανδρέου βρισκόταν μέσα στο Βελίδειο ανακοινώνοντας νέα ληστρικά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων και της νεολαίας, ομολογώντας στην ουσία την αποτυχία της πολιτικής του, δεκάδες χιλιάδες κόσμου από τους φοιτητές, τους μετανάστες και τα συνδικάτα μέχρι τους οπαδούς του Ηρακλή, τους ταξιτζήδες και τους “αγανακτισμένους” έστελνε το μήνυμα ότι δεν θα αφήσουμε στην κυβέρνηση του ΔΝΤ κανένα περιθώριο να τα βάλει σε εφαρμογή και ότι αυτό που την περιμένει είναι ένα καυτό φθινόπωρο απεργιών και καταλήψεων. Από τις 3 το μεσημέρι που ξεκίνησαν οι πρώτες συγκεντρώσεις μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, το κέντρο της Θεσσαλονίκης πλημμύρισε δύο φορές από τους οργισμένους διαδηλωτές.

Τη φετινή διαδήλωση στη ΔΕΘ σφράγισαν με τη μαζική τους παρουσία οι φοιτητικοί Σύλλογοι που έδωσαν ραντεβού στο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου όπου ενώθηκαν με τη συγκέντρωση των συνδικάτων, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν τη σκυτάλη από τις 300 και πάνω φοιτητικές καταλήψεις.

Αυτό είπε στον χαιρετισμό της η εκπρόσωπος του Συντονιστικού των Φοιτητικών Καταλήψεων που ανέβηκε πρώτη στο βήμα της συγκέντρωσης στο Άγαλμα Βενιζέλου: «Είμαστε σε καταλήψεις, απέναντι σε μία κυβέρνηση που μας κλέβει το παρόν και το μέλλον», είπε μέσα σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.

«Συμπορευτείτε»

«Είμαστε στο δρόμο του αγώνα και σας καλούμε όλους στον ίδιο δρόμο. Το φοιτητικό κίνημα απαιτεί Γενική Απεργία τώρα, πολιτική ανυπακοή στην κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο μόνος δρόμος είναι μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και μαζί με τους εργαζόμενους. Ο μόνος δρόμος είναι ο ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας, με απεργίες καταλήψεις μέχρι τέλους. Σας καλούμε να συμπορευτείτε με το πιο δυναμικό κομμάτι του κινήματος και να ενωθείτε με την πορεία των φοιτητικών συλλόγων».

Οι φοιτητές με επικεφαλής τα πανώ των κατειλημμένων φοιτητικών συλλόγων των σχολών της Θεσσαλονίκης μπήκαν μπροστά και κατευθύνθηκαν προς την παραλία, εμποδίζοντας τα ΜΑΤ που προσπάθησαν αρχικά να σπάσουν το ανθρώπινο ποτάμι που πλημμύρισε το κέντρο της Θεσσαλονίκης από όλη την Ελλάδα. Μαζί τους πορεύτηκαν τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το Εργατικό Κέντρο και η ΕΔΟΘ ακολούθησαν διαφορετική διαδρομή προς το Βελίδειο.

“Ανεβήκαμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να συμμετέχουμε σε αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο”, μας είπε ο Ευτύχης Πρωτοπαπαδάκης, γραμματέας Συλλόγου Νοσοκομείου Χανίων. “Η άποψή μας είναι ότι αυτό το μνημόνιο δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Ο κόσμος δεν αντέχει. Είναι αδιέξοδο να μειώνονται οι μισθοί και να αυξάνονται οι φόροι. Βλέπουμε τα παιδιά μας να μην έχουν βιβλία. Ακόμα και φωτοτυπίες να βγούνε πάλι θα πρέπει να πληρώσουμε. Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι τραγική. Έρχονται οι άνθρωποι να κάνουν εξετάσεις και δεν υπάρχουν τα μπουκαλάκια για να τους βάλουμε το αίμα. Βαμβάκια, γάζες δεν υπάρχουν. Κάνουνε οι προϊσταμένες παζάρια στα τμήματα: 'δώσ’ μου σύριγγα να σου δώσω βαμβάκι'. Πρόσφατα στα ΤΕΠ ένας γιατρός ήθελε να ράψει έναν τραυματία και έψαχνε στις κλινικές να βρει αποστειρωμένα γάντια. Τα συνδικάτα και οι Ομοσπονδίες πρέπει να αντιδράσουν. Πρέπει να κατέβουμε σε απεργίες να βγούμε στους δρόμους και σας το λέω εγώ που είναι η δεύτερη φορά στη ζωή μου που συμμετέχω σε συλλαλητήριο”.

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία έδωσαν δυναμικό παρών, δίνοντας συνέχεια στην 48ωρη πανελλαδική πανιατρική απεργία που έγινε την παραμονή της ΔΕΘ στις 8 και 9 Σεπτέμβρη αλλά και τις μάχες ενάντια στις συγχωνεύσεις και στα κλεισίματα που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι. “Όταν μάθαμε ότι θέλουν να μας μετατρέψουν σε κέντρο Υγείας αστικού τύπου, κατορθώσαμε μέσα από τις συνελεύσεις που έκανε το σωματείο μας να κινητοποιήσουμε όλους τους εργαζόμενους”, μας είπε η Μαρία Γιαταγάνα από το Νοσοκομείο Πατησίων που ήταν εκεί με το πανώ τους.

Ανοιχτό

“Παλέψαμε μαζί με το 7ο Θεραπευτήριο και το νοσοκομείου της Παμμακαρίστου να μείνει το νοσοκομείο ανοιχτό για να εξυπηρετεί όλο τον κόσμο της γειτονιάς. Κάναμε συγκεντρώσεις, απευθυνθήκαμε στη γειτονιά και δώσαμε μεγάλο βάρος στην κινητοποίηση του κόσμου με αποτέλεσμα σε αυτή τη φάση να έχουμε πετύχει να μην περάσει αυτό που ήθελε το υπουργείο. Σήμερα μας λένε ότι θα συνδιοικηθεί με το νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων, όμως εμείς ακόμα και σήμερα έχουμε αποφασίσει μέσα από τις ΓΣ ότι δεν θα αφήσουμε να μεταφερθεί κανένας εργαζόμενος, να μην καταργηθεί καμία κλίνη και κανένα τμήμα. Αν επιμείνουν, θα κατσικωθούμε και εμείς στο νοσοκομείο με κατάληψη και δεν πρόκειται να φύγουμε από κει”.

Μαζική παρουσία είχαν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ. “Με αγώνα απαντάμε στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση και τους στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε ενάντιά τους και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να υποθηκεύσουν το μέλλον μας”, μας είπε ο Κώστας εργαζόμενος από τη ΔΕΗ Κοζάνης. “Εμείς κάναμε πρόσφατα μια απεργία διαρκείας και δηλώνουμε ότι η Ομοσπονδία και τα σωματεία της ΔΕΗ θα είναι παρόντα πάντα σε όλους τους αγώνες, όπως και σήμερα που είμαστε εδώ και δίνουμε ένα δυναμικό παρών”.

“Κάθε χρόνο η Ομοσπονδία μας συμμετέχει στη διαδήλωση της ΔΕΘ, αλλά πρώτη φορά έγινε τόσο μεγάλη κινητοποίηση. Ήρθαμε σήμερα από την Αθήνα για να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε μας οδηγούν στην πλήρη εξαθλίωση και στη φτώχεια, αλλά θα αγωνιστούμε μέχρι τελικής πτώσης με απεργίες και συγκεντρώσεις για να τα ανατρέψουμε” μας είπε ο Δημήτρης Κυρίτσης, εργαζόμενος στην ΕΥΔΑΠ.

Δίπλα στα δυνατά συνδικάτα συμμετείχαν με τα πανώ τους οι Αφγανοί και οι Ιρανοί Πολιτικοί Πρόσφυγες, η Ένωση Μεταναστών Εργατών που δε σταμάτησαν ούτε λεπτό να χτυπάνε τα τύμπανα της αντίστασης ενάντια στην κυβέρνηση του ρατσισμού, ζητώντας νομιμοποίηση και πολιτικό άσυλο για όλους τους μετανάστες.

Ανάμεσά τους, δεκάδες σωματεία από τα εργοστάσια και τους μικρότερους εργατικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον Πετζετάκη, οι καθηγητές και οι ωρομίσθιοι. “Χτες προχωρήσαμε σε στάσεις εργασίας και σήμερα είμαστε στη συγκέντρωση των συνδικάτων και θα συνεχίσουμε”, μας είπε ο Χρήστος Σάββας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος. “Είμαστε δύο μήνες απλήρωτοι. Στον πολιτισμό γενικότερα προχωράνε στον περιορισμό των χρηματοδοτήσεων προς μουσεία, κρατικές σκηνές κλπ, της τάξης του 50%. Συμμετέχουμε σε όλες τις πορείες και όλες τις δραστηριότητες του Εργατικού Κέντρου, παράλληλα έχουμε βάλει μαύρα πανιά στην εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και θα συνεχίσουμε και από βδομάδα με μικροφωνικές με διάφορα events. Οι άνθρωποι του πολιτισμού είμαστε μαζί με όλο τον κόσμο για ψωμί, παιδεία και πραγματική δημοκρατία”.

Η Θεσσαλονίκη έδωσε το σήμα πανελλαδικά και η συνέχεια άρχισε από την επόμενη μέρα, μέχρι να αποτελειώσουμε την χρεοκοπημένη πανικόβλητη κυβέρνηση του ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης

Δηλώσεις εργαζόμενων

Καμιά θυσία για το ευρώ τους