Διεθνή
Αίγυπτος: Λευτεριά στους εργάτες της Μαχάλα

22/2, Απεργία στη Μαχάλα. Φωτό: CFJ

Ψήφισμα συμπαράστασης κυκλοφορεί η διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης στους απεργούς της Μαχάλα στην Αίγυπτο, που φυλακίστηκαν από την δικτατορία του Σίσι γιατί κατέβηκαν τον Φλεβάρη σε απεργία για αυξήσεις. H απεργία ξεκίνησε από τις εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία και απλώθηκε και σε άλλους κλάδους.

Οι εργάτριες και οι εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας στη βιομηχανική περιοχή της Μαχάλα έχουν πλούσια παράδοση αγώνων με τη μεγάλη απεργία που πραγματοποίησαν πριν από τέσσερα χρόνια να πετυχαίνει να εμποδίσει την ιδιωτικοποίηση που προωθούσε το καθεστώς του Σίσι. Ανάμεσα στις πρώτες υπογραφές στο ψήφισμα είναι συνδικάτα και κόμματα της Αιγύπτου ενώ από την Ελλάδα υπογράφουν ήδη συνδικαλιστές, δικηγόροι κ.α. 

Ψήφισμα 

«Απελευθερώστε τους εργάτες της Μαχάλα! Απελευθερώστε τους φυλακισμένους για να μπορούν να βγάλουν το ψωμί τους!

Οι εργαζόμενοι άσκησαν το συνταγματικό και νόμιμο δικαίωμά τους να απεργήσουν και δεν παραβίασαν κανέναν νόμο που να δικαιολογεί φυλάκιση. Η ηρωική απεργία τους αποτέλεσε παράδειγμα οργάνωσης, ειρηνικότητας και συντήρησης των μηχανημάτων και του εξοπλισμού της εταιρείας.

Η είσοδος των εργαζομένων στην απεργία ήταν άμεσο αποτέλεσμα της απόφασης του Προέδρου να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στις 6.000 αιγυπτιακές λίρες με τους εργαζόμενους να βλέπουν φυσικά τους εαυτούς τους να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την απόφαση. Όταν δεν εφαρμόστηκε σε αυτούς, ύψωσαν τη φωνή τους, ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνειδητοποιούσε ότι οι εργαζόμενοι που υπάγονταν στη δικαιοδοσία της δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να αμείβονται με λιγότερα από 4.000 αιγυπτιακές λίρες! 

Ο κύριος υποκινητής αυτής της απεργίας είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες προκάλεσαν αύξηση πληθωρισμού, πρωτοφανή κύματα αύξησης των τιμών και κατάρρευση του νομίσματος μετά την επανειλημμένη υποτίμηση της λίρας. Ως εκ τούτου, η απεργία δεν οφειλόταν στο κάλεσμα πολιτικών ομάδων ή σε «υποκίνηση». Ήταν μια αυθόρμητη «εξέγερση» που προέκυψε από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας της Μαχαλά.

Η σύλληψη αρκετών εργατριών/ών στις 29 Φεβρουαρίου μετά τη διάλυση της απεργίας, με την κατηγορία της «ένταξης σε ομάδα που συστάθηκε κατά παράβαση του νόμου», η έκδοση προειδοποιήσεων απόλυσης σε δύο από αυτούς και η εξαφάνιση άλλων -που συνέπεσε με τις εκκλήσεις για επιστροφή σε «διάλογο»- είναι παράλογη. Επιβεβαιώνει ότι αυτός ο «διάλογος» εξαρτάται από την πλήρη αποδοχή των πολιτικών του καθεστώτος και ότι κάθε απόρριψή τους σημαίνει επιστροφή στις συλλήψεις!

Ως εκ τούτου, εμείς, οι υπογράφοντες, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των εργαζομένων που είναι φυλακισμένοι και την αποκάλυψη της τύχης των εξαφανισμένων συναδέλφων τους. Απαιτούμε η ανταμοιβή της κυβέρνησης σε' αυτούς κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού να μην είναι: η φυλάκιση από τη μία και η υποτίμηση της λίρας από την άλλη.

Ελευθερία για τους εργάτες της Μαχάλα: Wael Abu Zoweid, Mohamed Mahmoud Talba».