Διεθνή
Kαμπάνια για την αποφυλάκιση του σοσιαλιστή και αντιπολεμικού ακτιβιστή Μπ. Καγκαρλίτσκι

Μπόρις Καγκαρλίτσκι

Παγκόσμια καμπάνια που ζητάει την αποφυλάκιση του μαρξιστή και αντιπολεμικού ακτιβιστή Μπόρις Καγκαρλίτσκι βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την απόφαση του ρωσικού κράτους να τον φυλακίσει για πέντε χρόνια. Το κείμενο υπογράφουν ήδη εκατοντάδες πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, διανοούμενοι και βουλευτές από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους η Naomi Klein, ο Jeremy Corbyn, ο Jean-Luc Melenchon, ο Slavoj Ζizek, ο Tariq Ali, ο Walden Bello, ο Alex Callinicos, ο Etienne Balibar, η Christine Buchholz, ο Νίκος Στραβελάκης, ο Πάνος Γκαργκάνας, η Μαρία Στύλλου, ο Νίκος Θεοχαράκης, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο Θανάσης Διαβολάκης, ο Κώστας Καταραχιάς, η Κατερίνα Θωίδου, η Αργυρή Ερωτοκρίτου κ.α.

Ο Καγκαρλίτσκι είχε συλληφθεί κατηγορούμενος για «δικαιολόγηση της τρομοκρατίας» τον περασμένο Ιούλιο. Το πραγματικό του αδίκημα είναι ότι είναι σθεναρός πολέμιος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Υποστηρίζει ότι «τα περισσότερα από τα κίνητρα για τον πόλεμο του 2022 ήταν καθαρά εσωτερικά. Ήταν μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η καταρρακωμένη υποστήριξη προς το καθεστώς μπροστά στην αυξανόμενη κοινωνική και οικονομική κρίση».

Το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε χαρακτηρίζοντας τον Καγκαρλίτσκι ως «ξένο πράκτορα» και ακολούθησε η κατηγορία της τρομοκρατίας. Έπειτα από μια πετυχημένη παγκόσμια καμπάνια που αντανακλούσε την παγκόσμια φήμη του ως συγγραφέα και επικριτή του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, η δίκη του έληξε τον Δεκέμβριο με μια ετυμηγορία που τον έκρινε ένοχο με ποινή  ένα πρόστιμο 609.000 ρουβλίων (περίπου περίπου 6.000 ευρώ) -αλλά χωρίς ποινή φυλάκισης. 

Στη συνέχεια, η εισαγγελία άσκησε έφεση κατά του προστίμου ως «άδικου λόγω υπερβολικής επιείκειας» και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο Καγκαρλίτσκι δεν ήταν σε θέση να το πληρώσει και ότι δεν συνεργάστηκε με το δικαστήριο. Στην πραγματικότητα, είχε πληρώσει το πρόστιμο στο ακέραιο και παρείχε στο δικαστήριο όλα όσα του ζητήθηκαν.

Στις 13 Φεβρουαρίου το στρατιωτικό εφετείο τον καταδίκασε σε φυλάκιση πέντε ετών και του απαγόρευσε να διατηρεί ιστότοπο για δύο χρόνια μετά την αποφυλάκισή του. Σχολιάζοντας την απόφαση η Διεθνής Εκστρατεία Αλληλεγγύης για τον Μπόρις Καγκαρλίτσκι αναφέρει: «Η ανατροπή της αρχικής δικαστικής απόφασης αποτελεί εσκεμμένη προσβολή για τις πολλές χιλιάδες ακτιβιστές, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο που σέβονται τον δρ. Καγκαρλίτσκι και συμμετείχαν στην παγκόσμια εκστρατεία για την απελευθέρωσή του. 

Η διάταξη που χρησιμοποιήθηκε κατά του δρ. Καγκαρλίτσκι απαγορεύει ουσιαστικά την ελεύθερη έκφραση. Αναμφίβολα, η ενέργεια του δικαστηρίου αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια να φιμωθεί η κριτική στη Ρωσική Ομοσπονδία για τον πόλεμο της κυβέρνησης στην Ουκρανία, η οποία μετατρέπει τη χώρα σε φυλακή».

H καμπάνια συνδέει την τύχη του Καγκαρλίτσκι με ευρύτερες επιθέσεις. Όπως αναφέρει: «Η εικονική δίκη του δρ. Καγκαρλίτσκι είναι η τελευταία σε ένα κύμα βάναυσης καταστολής κατά των αριστερών κινημάτων στη Ρωσία. Οργανώσεις που έχουν ασκήσει με συνέπεια κριτική στον ιμπεριαλισμό, δυτικό και μη, δέχονται τώρα άμεση επίθεση και πολλές από αυτές έχουν απαγορευτεί. Δεκάδες ακτιβιστές εκτίουν ήδη μεγάλες ποινές, απλώς και μόνο επειδή διαφωνούν με τις πολιτικές της ρωσικής κυβέρνησης και έχουν το θάρρος να μιλήσουν. Πολλοί από αυτούς βασανίζονται και υποβάλλονται σε απειλητικές για τη ζωή τους συνθήκες στις ρωσικές σωφρονιστικές φυλακές στερούμενοι στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης. Αριστεροί πολιτικοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, αντιμετωπίζοντας ποινικές διώξεις. Διεθνή συνδικάτα, όπως η IndustriALL και η Διεθνής Ομοσπονδία Μεταφορών έχουν απαγορευτεί και οποιαδήποτε επαφή μαζί τους οδηγεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Υπάρχει σαφής λόγος για την καταστολή της ρωσικής αριστεράς. Ο βαρύς φόρος αίματος του πολέμου προκαλεί αυξανόμενη δυσαρέσκεια στις μάζες των εργαζομένων. Οι φτωχοί πληρώνουν αυτή τη σφαγή με τη ζωή και την ευημερία τους, και η αντίθεση στον πόλεμο είναι σταθερά υψηλότερη μεταξύ των φτωχότερων. 

Η καμπάνια καλεί σε μαζική συγκέντρωση υπογραφών πάνω σε ένα ψήφισμα που απαιτεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Μπόρις Καγκαρλίτσκι και όλων των άλλων αντιπολεμικών κρατουμένων. Κάθε συνδικαλιστής και αγωνιστής πρέπει να την υπογράψει και να τη στηρίξει». 

Το ψήφισμα μπορεί να υπογράψει κανείς εδώ: tinyurl.com/FreeBorisK0324.