Η κυβέρνηση κομπάζει ότι στη χρονιά που μας έρχεται, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια ο προϋπολογισμός θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα: χωρίς το βάρος των τόκων, το ελληνικό δημόσιο θα είχε στο τέλος της χρονιάς ένα υπόλοιπο σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων στα ταμεία του. Αντί για αυτό η χρονιά θα κλείσει (αν όλα βαδίσουν σύμφωνα με τον προϋπολογισμό) με μια τρύπα σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων -ένα ποσό που μεταφράζεται σε 6,8% του ΑΕΠ.
Οι τραπεζίτες δεν θα αρπάξουν μόνο το πλεόνασμα. Θα "μας" ζητήσουν να δανειστούμε κιόλας, με τους γνωστούς τοκογλυφικούς τους όρους, για να τους εξοφλήσουμε αυτά που τους "χρωστάμε". Οι τόκοι ξεπερνάνε στο νέο προϋπολογισμό κατά πολύ όλες τις άλλες δαπάνες: και τις δαπάνες για την παιδεία, και τις δαπάνες για την υγεία, και τις δαπάνες για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, και τις δαπάνες για τις συντάξεις.
Αφαίμαξη
Το πόσο προκλητική είναι αυτή η αφαίμαξη φαίνεται ανάγλυφα αν κοιτάξει κανείς τις πηγές των δημοσίων εσόδων. Η μεγαλύτερη πηγή είναι οι έμμεσοι φόροι, ο ΦΠΑ και οι υπόλοιποι φόροι κατανάλωσης. Ο κύριος όγκος των εσόδων αυτών προέρχεται από τον κύριο όγκο του πληθυσμού -από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αγρότες δηλαδή.
Ο εφοπλιστής και ο άστεγος πληρώνουν ακριβώς τους ίδιους φόρους κατανάλωσης όταν αγοράζουν ένα πακέτο τσιγάρα -και αυτό τυπικά, μόνο: τα αφεντικά συνηθίζουν να περνάνε τα προσωπικά τους έξοδα στις επιχειρήσεις τους και έτσι να μην πληρώνουν ούτε μια δεκάρα για ΦΠΑ. Από τα 53 δις των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού του 2012 τα 29 προέρχονται από τους εμέσους φόρους.
Αλλά και οι άμεσοι φόροι χτυπάνε πρώτα και κύρια τους φτωχούς. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ το χρόνο στις 5.000 θα ανεβάσει (μαζί με την κατάργηση των "φοροαπαλλαγών" για τους πολλούς) τα χρήματα που θα εισπράξει το δημόσιο από την φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων 27% πάνω -στα 11 δισεκατομμύρια. Πόσα θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών που καταγράφουν, χάρη και στους τόκους που εισπράττουν από το δημόσιο, φανταστικά κέρδη) σαν φόρο εισοδήματος; όλα και όλα 2,1 δισεκατομμύρια, 22% λιγότερα από ό, τι την περασμένη χρονιά. Η αιτία: η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών τους από το 24% στο 20%.
Κάθε γραμμή του νέου προϋπολογισμού είναι και μια πρόκληση για τους εργάτες και τους φτωχούς. Και ένα δώρο προς τα αφεντικά και τους πλούσιους.