Αναρίθμητα ήταν ξανά τα πανό και τα μπλοκ, όλων των μεγάλων ομοσπονδιών και συνδικάτων που έδωσαν το παρών στο Πεδίο του Αρεως: Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, εργαζόμενων στο Τροχαίο Υλικό, Ναυπηγεία Ελευσίνας, Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι στην Πολεμική Αεροπορία, στον ΟΤΕ, στα ΕΛΤΑ, ΕΡΤ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, Εθνικό Κτηματολόγιο, ΟΤΟΕ και πολλά άλλα. Απών από την εξέδρα ήταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Παναγόπουλος και βασικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Παπασπύρος.
Από κάτω η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη. «Εμείς έχουμε όπλο. Αν οι ταχυδρόμοι δεν φανούν στους δρόμους για ορισμένες μέρες, σταματάει όλη η αλληλογραφία των εταιριών, οι λογαριασμοί δεν φτάνουν στο προορισμό τους, θα έχουμε αποτέλεσμα» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία Ελευθεράκη, αντιπρόεδρος Σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΤΑ Πειραιά και Νήσων. Ενώ ο Μιχάλης, οδηγός στην ΕΘΕΛ: «Τους αγώνες πρέπει να τους κλιμακώσουμε, να πάμε για απεργία επαναλαμβανόμενη, συνεχόμενη, διαρκείας».
Σε κάποιους χώρους, η απεργία στις 20 Μάη αποδείχθηκε μεγαλύτερη. «Στο Δήμο Αμαρουσίου, κάναμε μια δουλειά με εξορμήσεις, μοιράζοντας υλικό για την απεργία και για πρώτη φορά η συμμετοχή ήταν σχεδόν καθολική, μια πρωτόγνωρη εμπειρία για το Δήμο Αμαρουσίου», μας είπε ο Αντρέας Λιόντος. Τα Σωματεία εργαζομένων της ΠΟΕ ΟΤΑ με τα πανώ τους βρέθηκαν στο Μουσείο, εκεί, όπου ανάμεσα σε πολλά άλλα μπλοκ ήταν με τα πανώ τους: το Σωματείο Καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου, οι εργαζόμενοι Νοσοκομείου Νίκαιας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής, οι εργαζόμενοι στο Αγία Ολγα, το Νοσοκομείο Κορίνθου, το Αγία Σοφία, το Σωματείο Εργαζομένων στη WIND, ο ΣΕΦΚ, η ΕΙΝΑΠ, η ΕΜΔΥΔΑΣ, το Σωματείο Φαρμάκου Βοιωτίας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων, το Σωματείο Τσιμέντων Χάλυψ, ο Σύλλογος Συμβασιούχων γιατρών ΙΚΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με πανώ «όχι στον Καλλικράτη».
Κλιμάκωση
Εργαζόμενοι από διαφορετικούς χώρους, αλλά «μια φωνή και μια γροθιά». Από το Δημόσιο: «Εχουμε αρχίσει να οργανωνόμαστε στο Υπ. Παιδείας, έχουμε κατέβει με πανώ για πρώτη φορά. Χθες βγήκαμε με προκήρυξη και μοιράσαμε στους συναδέλφους, υπήρχε για πρώτη φορά κάλεσμα από το σύλλογό μας για την πορεία. Στις 27 του Μάη έχει καλεσθεί συνέλευση και θα πάμε να προτείνουμε κλιμάκωση» μας είπε η Τασούλα Ταξίδου. «Κάναμε πρώτη φορά εξόρμηση με την Εργατική Αλληλεγγύη στο χώρο που εργάζομαι στο ΥΠΕΧΩΔΕ, μοιράσαμε προκήρυξη και δώσαμε οκτώ εφημερίδες», δήλωσε η Βάγια Γκούμα. «Το κλίμα έχει ανατραπεί, μέχρι πριν από λίγο καιρό πολλοί σκέφτονταν μήπως με την απεργία βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τέτοια, τώρα λένε δεν πάει άλλο».
Εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό τομέα: «Οι απολύσεις έχουν ξεκινήσει, σε μας το είπε ξεκάθαρα, το 4%. Γιατί να μας κόψουν τα λεφτά, δεν τα φάγαμε παρέα. Αλλά έτσι είναι αυτοί, αποφασίζομεν και διατάσσομεν» μας λέει ο Μάκης Γουναρίδης, εργαζόμενος στον Παπαστράτο. Ο Νίκος Καββαδάς, πρόεδρος Συνδικάτου Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά μετέφερε την εικόνα από την πρωινή περιφρούρηση στο Ιόνιο Θεραπευτήριο στη Νίκαια: «Ο ίδιος ο εργοδότης που καταπατάει το προεδρικό διάταγμα για τη σύνθεση προσωπικού ζητάει από τους εργαζόμενους μηδενικές αυξήσεις. Θα μας βρει απέναντί του», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο Μουσείο ήταν επίσης τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ, της Ενωσης Μεταναστών Εργατών, όλων των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, των αντιεξουσιαστών, του ΣΥΡΙΖΑ - και βέβαια οι εκπαιδευτικοί που είχαν ένα από τα πιο μεγάλα και σίγουρα το πιο ζωντανό μπλοκ της διαδήλωσης. «Διεκδικούμε να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία. Δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης» τόνισε ο Ανδρέας, καθηγητής Πληροφορικής στην Καλλιθέα.
«Ηδη στο Θριάσιο Πεδίο, τον εμπορευματικό σταθμό του ΟΣΕ τον αναλαμβάνει η COSCO να τον εκμεταλλευτεί για 40 χρόνια. Γίνεται λόγος για 1500 μετατάξεις και 1500 άτομα που εξασφαλίζουν σύνταξη να φύγουν κατευθείαν. Θυμάσαι τα λεωφορεία του ΟΣΕ; Τα πούλησε τότε ο Μητσοτάκης στα ΚΤΕΛ, αυτομάτως την άλλη μέρα ανέβασαν 24% τις τιμές», μας λέει ο Κώστας από τον ΟΣΕ. «Για πρώτη φορά στα χρονικά οι εργαζόμενοι σήμερα περιφρουρούν την απεργία, να μην μπει να δουλέψει κανείς» δήλωσε στην ΕΑ η Ευαγγελία Φύσσα εργαζόμενη στην υπό κατάργηση «Κτηματολόγιο ΑΕ».
Συνεχίζουμε με απεργίες
Από τις 5 Μάη και συνεχώς επί δεκαπέντε μέρες, μια σειρά από δυνάμεις εργάστηκαν με περισσότερο ή λιγότερο ζήλο για την αποτυχία της Πανεργατικής απεργίας στις 20 Μάη.
Η κυβέρνηση και τα συν αυτή ΜΜΕ επιχείρησαν από τη μια να τρομοκρατήσουν χρεώνοντας τους θανάτους της Μαρφίν στις απεργίες και τις διαδηλώσεις και από την άλλη να καθησυχάσουν ότι τα μέτρα στην Ελλάδα είναι μέρος ενός «ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδιασμού», με μοναδικό στόχο να εκτονώσουν το εκρηκτικό κλίμα. Την ίδια τη μέρα της απεργίας, ο Χρυσοχοϊδης έβγαλε κατά χιλιάδες στους δρόμους τους αστυνομικούς κλείνοντας τους δρόμους που οδηγούσαν στη συγκέντρωση.
Η απουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ Παναγόπουλου από την εξέδρα των ομιλητών στο Πεδίο του Αρεως στις 20 Μάη δεν ήταν απλά έκφραση της ανησυχίας της συνδικαλιστικής ηγεσίας μετά το γιουχάισμα της απεργιακής συγκέντρωσης στις 5 Μάη. Δείχνει την απροθυμία της συνδικαλιστικής ηγεσίας, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του εργατικού κινήματος, να προχωρήσει δυναμικά σε σύγκρουση με το πρόγραμμα σταθερότητας Κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ.
Οι συχνές αναφορές των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε μια σειρά από χώρους, ότι ο «κόσμος δεν μπορεί να χάσει άλλα μεροκάματα» συνοδευόμενες και από έλλειψη διάθεσης οργάνωσης της απεργίας στις 20 Μάη ήταν η πιο λάιτ εκδοχή αυτής της απροθυμίας. H απόφαση της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ να κινηθεί απεργοσπαστικά και να μη συμμετέχει στην πανεργατική απεργία ήταν η χειρότερη εκδοχή- και ευτυχώς εξαίρεση.
Έπεσαν έξω
Τελικά, στις 20 Μάη, οι εργαζόμενοι όχι μόνο συμμετείχαν μαζικά στην απεργία, αλλά και - παρά την απουσία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς - πλημμύρισαν ξανά την Αθήνα από το Πεδίο του Αρεως ως το Σύνταγμα και το ίδιο έγινε σε όλες τις πόλεις της χώρας. Οσοι έλπιζαν σε ένα απεργιακό «κύκνειο άσμα», έπεσαν έξω. Η διάθεση και η δυναμική είναι εδώ.
Για τη συνέχεια, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν συλλαλητήριο, χωρίς απεργία, για το Σάββατο 5 Ιούνη στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Χρειάζεται να στείλουμε το μήνυμα στην κορυφή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για νέα πανεργατική και μάλιστα 48ωρη, όπως είχε υποσχεθεί η ΑΔΕΔΥ - άμεσα. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο.
Η κλιμάκωση από εδώ και πέρα δεν μπορεί να είναι απλά ποσοτική, μια επόμενη πανεργατική, αν θα είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από τις 5 Μάη. Η κλιμάκωση πρέπει να είναι ποιοτική - και αυτό σημαίνει τρία πράγματα.
Ένα, απεργίες διαρκείας και καταλήψεις. Οι δυνατές Ομοσπονδίες και τα συνδικάτα να βγουν σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση για να μην ισχύσουν οι περικοπές σε μισθούς-επιδόματα-δώρα, να μην εφαρμοστεί το πολυνομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου, να μην περάσει ο Καλλικράτης και το Ασφαλιστικό, να σταματήσουμε το ξεπούλημα και τις ιδιωτικοποιήσεις που έρχονται. Δύο, οργάνωση από τα κάτω. Οι εργαζόμενοι να μη σταματήσουν ούτε στιγμή να πιέζουν τις ηγεσίες, παίρνοντας τους αγώνες στα χέρια τους με συνελεύσεις, απεργιακές επιτροπές και περιφρουρήσεις. Και τρία, αντικαπιταλιστική προοπτική, ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα δράσης σαν κι αυτό που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ - στάση πληρωμών του χρέους, κρατικοποίηση των τραπεζών και εργατικό έλεγχο, παύση των εξοπλισμών, ενάντια σε κυβέρνηση, ΔΝΤ και ΕΕ.