ΔΙΕΘΝΗ: ΑΙΓΥΠΤΟΣ Άγρια καταστολή

Οι Χριστιανοί Κόπτες πραγματοποιούσαν μια ειρηνική διαδήλωση από την εργατογειτονιά Σούμπρα προς το μέγαρο της τηλεόρασης, στο κέντρο του Καΐρου, για να καταγγείλουν τις διχαστικές επιθέσεις ενάντια σε εκκλησίες.

Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπήρξαν “συγκρούσεις”, αλλά η αλήθεια είναι πως οι Αρχές επιτέθηκαν μονομερώς και βάναυσα κατά του πλήθους χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά, ενώ τεθωρακισμένα πέρασαν πάνω από τα κορμιά διαδηλωτών.

Ο στρατός εισέβαλε και στα γραφεία δύο τηλεοπτικών σταθμών, σταματώντας το σήμα τους, για να εμποδίσει τη μετάδοση των εικόνων της σφαγής.

Η κρατική τηλεόραση υποδαύλιζε τις θρησκευτικές διαμάχες, με ισχυρισμούς ότι οι Χριστιανοί ήταν οπλισμένοι και πως επιτέθηκαν στο στρατό. Καλούσε επίσης το “κοινό” να βγει στους δρόμους για να “προστατεύσει” το στρατό. Τραμπούκοι που υπάκουσαν σε αυτό το κάλεσμα, οπλισμένοι με ρόπαλα και μαχαίρια επιτέθηκαν σε διαδηλωτές.

Χριστιανοί - Μουσουλμάνοι μαζί

Ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν ήταν μόνο Χριστιανοί, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν τα ΜΜΕ. Πολλοί μουσουλμάνοι πήραν μέρος στη μάχη ενάντια στο στρατό και την αστυνομία. Κάποια στιγμή, ένας μουσουλμάνος κληρικός μετέφερε έναν σταυρό στη γέφυρα 6ης Οκτώβρη, επικεφαλής πορείας Κοπτών προς το τηλεοπτικό μέγαρο.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνέχεια: “Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί, μια γροθιά” και κατήγγελαν τον Ταντάουϊ, τον παλιό υπουργό Άμυνας του Μουμπάρακ, ο οποίος σήμερα κυβερνάει τη χώρα. Τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, ο στρατός έχει επιβάλει αποκλεισμό κυκλοφορίας στο Κάιρο. Αλλά αναμένονται κι άλλες διαδηλώσεις.

Οι Χριστιανοί Κόπτες υφίστανται διακρίσεις στην Αίγυπτο, αλλά παλεύουν μαζί με Μουσουλμάνους ενάντια στο καθεστώς. Δυο βδομάδες πριν από την Επανάσταση, το Κάιρο και η Αλεξάνδρεια είχαν γεμίσει από Κόπτες διαδηλωτές που καταδίκαζαν τις επιθέσεις σε βάρος τους και καλούσαν σε ενότητα ενάντια στον Μουμπάρακ.

Στη συνέχεια, πολλοί Χριστιανοί αγνόησαν την ηγεσία της εκκλησίας τους και πήραν μέρος στην εξέγερση του Γενάρη. Οι σημερινές επιθέσεις στους Κόπτες είναι μια προσπάθεια της στρατιωτικής ηγεσίας να διασπάσει τους φτωχούς και να μας βάλει να πλακωνόμαστε μεταξύ μας. Η παρουσία μουσουλμάνων διαδηλωτών δίπλα στους Κόπτες είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο σημάδι.

Όλο τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Αιγύπτιοι εκπαιδευτικοί, γιατροί, εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς και άλλοι εργάτες προχώρησαν σε απεργίες, παρότι βρίσκεται σε ισχύ νόμος που στέλνει τους απεργούς σε στρατοδικεία. Αυτοί οι αγώνες από τα κάτω μάς δίνουν το δυνατότερο όπλο να αντιπαλέψουμε τη μισαλλοδοξία.

Χοσάμ Χαμαλάουϊ, Επαναστάτες Σοσιαλιστές (Αίγυπτος)

Διαβάστε επίσης

Γουόλ Στριτ: "Εδώ είναι Ουϊσκόνσιν, εδώ είναι Κάιρο"

Ιταλία, Πορτογαλία στους δρόμους