ΡΕΘΥΜΝΟ

Κατά τη διάρκεια της κεντρικής συζήτησης της πρώτης ημέρας, κομμάτι της οποίας ήταν και το νομικό καθεστώς γύρω από τους πρόσφυγες, μάθαμε ότι εκείνη τη στιγμή ένα φορτηγό πλοίο μετέφερε στο Ρέθυμνο 51 πρόσφυγες που είχε περιμαζέψει κάπου στα ανοιχτά της Μήλου. Τα αντανακλαστικά ήταν άμεσα, κι έτσι, αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης, μια δυναμική πορεία ξεκίνησε από το χώρο του Φεστιβάλ για να κατέβει στο λιμάνι φωνάζοντας συνθήματα όπως «Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι». Το πλοίο τελικά κατευθύνθηκε προς το Ηράκλειο, όπου και βρίσκονται σήμερα οι πρόσφυγες.

Η δυνατή βροχή που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου δεν επέτρεψε να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις στον Δημοτικό Κήπο. Οι συζητήσεις, η κουζίνα και η συναυλία μεταφέρθηκαν σε κλειστό, αλλά μικρότερο χώρο, που πάντως γέμισε με κόσμο. Η αίθουσα των συζητήσεων γέμισε ασφυκτικά από 60 περίπου άτομα που κάθονταν στο πάτωμα, στις καρέκλες ή στέκονταν στο διάδρομο. Στην πολύ ζωντανή κουβέντα που έγινε πάνω στο θέμα της ομοφοβίας άνοιξαν πάρα πολλά ζητήματα, όπως το αν μπορούμε να βάζουμε τους ομοφυλόφιλους δίπλα στους μετανάστες, ή αν μπορούμε να διαχωρίζουμε τα ζητήματα σε πρωτεύοντα (Μνημόνιο) και δευτερεύοντα (ομοφοβία).

Στην κεντρική συζήτηση με θέμα «Η αντιφασιστική πάλη στον καιρό της κρίσης» που ακολούθησε, ο Σπύρος Μαρκέτος ανέλυσε τη φύση και την καταγωγή του φασισμού ως κινήματος, συγκρίνοντας τη σημερινή κατάσταση με τον Μεσοπόλεμο, και εξηγώντας ότι διάφορες απόψεις που ακούμε συχνά για το φασισμό (καλύτερο βιοτικό επίπεδο, αποτελεσματικό σύστημα) δεν είναι τίποτα άλλο παρά προϊόντα της ίδιας του της προπαγάνδας.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου εστίασε στην ισλαμοφοβία ως ιδεολογικό συμπλήρωμα του ιμπεριαλισμού, αλλά και στην κινηματική αντιμετώπιση των φασιστικών προκλήσεων, τόσο μέσα από το εργατικό, φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, όσο και μέσα από τη δράση στις γειτονιές. Ακολούθησαν αρκετές τοποθετήσεις από νεολαίους αντιφασίστες σε σχέση με τους τρόπους οργάνωσης της δράσης.

Παρά τις πρακτικές δυσκολίες, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς από το φεστιβάλ πέρασε πάρα πολύς κόσμος και έγιναν ουσιαστικές πολιτικές συζητήσεις.

Φωτεινή Λαγωνικού