Στη 48ωρη συμμετέχει και η ΟΕΝΓΕ, η οποία στο γενικό της συμβούλιο στις 13/10 αποφάσισε να καλέσει τις Ενώσεις Γιατρών να προχωρήσουν από κοινού με τα σωματεία «από την Τρίτη 18/10 σε καταλήψεις των γραφείων Διοικητών και των Ταμείων σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ενώ θα λειτουργούν κανονικά και με δωρεάν πρόσβαση η ιατρική και νοσηλευτική δραστηριότητα».
24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, για: την Παρασκευή 14/10, τη Δευτέρα 17/10, την Τρίτη 18/10, την Τετάρτη 19/10, την Πέμπτη 20/10 και την Παρασκευή 21/10, με αίτημα να εξαιρεθούν οι γιατροί του ΙΚΑ και του ΕΣΥ από την εφεδρεία και την κατάργηση οργανικών θέσεων.
Οι ηγεσίες της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ βρίσκονται πίσω από τις εξελίξεις και την αγωνιστική διάθεση της βάσης, που ξεπερνάει κατά πολύ τη 48ωρη. Η πρόταση του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ για «καταλήψεις στα διοικητικά» δεν προσθέτει τίποτα στην κλιμάκωση των αγώνων, αντίθετα αφαιρεί. Ερχεται εκ των υστέρων, καθώς καταλήψεις κάνουν ήδη οι εργαζόμενοι στα περισσότερα νοσοκομεία. Η απόφαση γίνεται μάλιστα με εκπτώσεις καθώς γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό καλούνται από την ΟΕΝΓΕ να «…λειτουργούν κανονικά» τα εξωτερικά ιατρεία, τα χειρουργεία και τα εργαστήρια.
Τα ερωτήματα είναι εξόφθαλμα. Αν οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες δουλεύουν, ποιος θα καταλαμβάνει τις διοικήσεις; Οι συνδικαλιστές της ΟΕΝΓΕ μόνοι τους, ενώ η βάση θα εργάζεται; Ή μήπως οι διοικητικοί και οι τεχνικοί; Δεν είναι εντελώς παράλογο ένα σωματείο να καλεί τα δικά του μέλη να δουλέψουν και να ζητάει από άλλους εργαζόμενους να κάνουν κατάληψη;
Είναι απαράδεκτο, η ΟΕΝΓΕ, έχοντας μάλιστα αριστερή πλειοψηφία να καλεί, την πιο κρίσιμη απεργιακή εβδομάδα της διετίας, τους γιατρούς να κλιμακώσουν… δουλεύοντας. Οι “δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες” δεν είναι παρά φύλλο συκής.
Η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ θα πρέπει τώρα να προχωρήσουν σε απόφαση για επαναλαμβανόμενες απεργίες, όπως ήδη προτείνουν από τα κάτω οι συνελεύσεις νοσοκομείων όπως το Θριάσιο και το Αττικό. Όπως ήδη έχουν ξεκινήσει οι υγειονομικοί και οι συμβασιούχοι γιατροί του ΙΚΑ. Ενάντια όχι μόνο στο πολυνομοσχέδιο, αλλά για την ανατροπή κυβέρνησης-τρόικας που βάζουν στο στόχαστρό τους εργαζόμενους και ΕΣΥ. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους ΟΤΑ και τους υπόλοιπους κλάδους του δημοσίου που προχωράνε σε κινητοποιήσεις διάρκειας. Αν όχι τώρα, πότε;