Από τη Γουόλ Στριτ σε όλο τον πλανήτη: Παγκοσμιοποίηση της Αντίστασης

Στις πόλεις και τις χώρες που υπάρχουν ήδη ανοιχτές μάχες, το κίνημα των καταλήψεων λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Στη Χιλή, όπου η μάχη για τη δημόσια παιδεία συνεχίζεται, βγήκαν στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες. Στις 18 και στις 19 Οκτώβρη έχει κηρυχθεί 48ωρη γενική απεργία. Είναι η δεύτερη 48ωρη που βγαίνει κάτω από την πίεση της νεολαίας. Η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου.

Στη Ρώμη η εκτίμηση της Αριστεράς είναι ότι συγκεντρώθηκε πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμος. Εργατικά μπλοκ έφτασαν από όλα τα βιομηχανικά κέντρα της χώρας. Η αστυνομία χτύπησε με δακρυγόνα και αντλίες νερού. Το εργατικό κίνημα βρίσκεται σε αναβρασμό, εν μέσω των επιθέσεων αλλά και της κρίσης της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Η ΦΙΑΤ προχωράει σε απεργία την Παρασκευή 21 Οκτώβρη.

Στη Μαδρίτη, αλλά και στις άλλες πόλεις της Ισπανίας, πλήθη δεκάδων χιλιάδων γέμισαν τις πλατείες, δείχνοντας ότι τίποτα δεν υποχωρεί λόγω των εκλογών που έχουν προκηρυχθεί για τις 20 του Νοέμβρη.

Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία η κινητοποίηση λειτούργησε σαν προετοιμασία για τη μεγάλη βδομάδα δράσης που έχει κηρύξει η συνομοσπονδία των συνδικάτων CGTP-IN από τις 20 ως τις 27 Οκτώβρη. Ο πρωθυπουργός Κοέλιο μόλις ανακοίνωσε ένα νέο άγριο πακέτο λιτότητας με οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων και η κατάσταση στη χώρα αγριεύει.

Στο Βερολίνο τα συνθήματα ήταν “Είμαστε το 99%” και “Καταργήστε τον καπιταλισμό”. Στο Τόκιο οι διαδηλωτές φώναξαν αντικαπιταλιστικά αλλά και αντιπυρηνικά συνθήματα. Στη Σεούλ κάποιοι φώναξαν ακόμη και “Αγαπάμε το Σύνταγμα” εννοώντας τις κινητοποιήσεις στην πλατεία Συντάγματος!

Οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κερδίζουν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής -και το αξίζουν. Ο Ανίντια Μπατατσαρίγια συμμετείχε στη διαδήλωση της Νέας Υόρκης και μας περιγράφει: “Η κινητοποίηση ξεκίνησε με μια πορεία που διοργάνωσε η “Επιτροπή απεύθυνσης στους εργάτες” στο οικονομικό κέντρο της πόλης. Οι διαδηλωτές φώναζαν “Σώζετε τις τράπεζες, ξεπουλάτε τον κόσμο” και “Σταματήστε τον πόλεμο, φορολογήστε τους πλούσιους. Έτσι θα λυθεί το έλλειμμα”. Η τράπεζα Τζέιζ Μανχάταν έγινε ιδιαίτερος στόχος, επειδή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κατασχέσεις σπιτιών.

Στο μεταξύ οι φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο πάρκο της Ουάσινγκτον Σκουεάρ. Έβαλαν σε συζήτηση το σχεδιασμό για ξαφνικές συγκεντρώσεις σε τράπεζες της περιοχής. Νωρίτερα, οι διαδηλωτές στο κεντρικό σημείο της κατάληψης είχαν ντυθεί “τραπεζίτες” με κοστούμια και γραβάτες που αγόρασαν από πανέρια. Ο κόσμος είχε σταθεί σε ουρές περιμένοντας να μετρηθεί από τους “ράφτες” και να πάρει το κοστούμι που του αντιστοιχούσε. Μια σειρά κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν ολόκληρη τη μέρα.”

Η κατάληψη της Γουόλ Στριτ είχε βγει θριαμβεύτρια τις προηγούμενες μέρες στη σύγκρουση με τις προσπάθειες του Δημάρχου Μπλούμπεργκ να στείλει τον κόσμο σπίτια του με δικαιολογία την καθαριότητα και την υγιεινή των δρόμων. Υποτίθεται ότι θα άφηνε τον κόσμο να επιστρέψει, αλλά χωρίς δικαίωμα να φέρνει υπνόσακους, στρώματα και άλλον εξοπλισμό κατασκήνωσης. Η αντίδραση των οργανωτών ήταν να καλέσουν αμέσως τον κόσμο να πυκνώσει την κατάληψη.

Οικογένειες

Ζήτησαν από τις οικογένειες να φέρουν τα παιδιά τους, για να απαντήσουν σε όσους ήθελαν να συγκρίνουν την κατάληψη με κάποια πρωτοβουλία χίπις. Έτσι κι αλλιώς, η μαζική παρουσία οργανωμένων εργατών και συνδικάτων την περασμένη βδομάδα στη Γουόλ Στριτ είχε φράξει το δρόμο σε τέτοιες εκστρατείες λάσπης.

Σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ, εξελίσσονται αντίστοιχες προσπάθειες συντονισμού μεταξύ σωματείων και αγανακισμένων. Στη Βοστόνη, την περασμένη Πέμπτη, έγινε κοινή κινητοποίση της “Κατάληψης της Βοστόνης” με ένα συντονιστικό εφτά σωματείων της πόλης. Η Νταρλίν Λόμπος εκ μέρους του συντονιστικού απευθύνθηκε στους νεολαίους της κατάληψης: “Μας έχετε δώσει έμπνευση. Πολλοί από εμάς δουλεύουμε εδώ και δεκαετίες για τα ίδια πράγματα που παλεύετε κι εσείς σήμερα. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε και να σας πούμε ότι είμαστε περήφανοι για σας. Στεκόμαστε στο πλάι σας.” Μετά τη συγκέντρωση έγινε διαδήλωση προς την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon, στοχοποιώντας την ως παράδειγμα καπιταλιστικής απληστίας. Τα κέρδη της το τελευταίο τρίμηνο είναι 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν έχει υπογράψει ακόμα συλλογική σύμβαση με τους εργαζόμενους.

Το κίνημα από τις ΗΠΑ έχει ήδη επεκταθεί στον Καναδά. Η ύπαρξη ενός πιο ισχυρού εργατικού κινήματος σε σχέση με τις ΗΠΑ καταγράφεται και στη σύνθεση των διαδηλώσεων. Στο Βανκούβερ πήραν μέρος πάνω από τέσσερις χιλιάδες διαδηλωτές. Πολλοί εργάτες πήραν μέρος φορώντας τις στολές τους και μπλουζάκια με το όνομα του σωματείου τους. Ανάμεσα στα πανώ ήταν του τοπικού σωματείου των αεροσυνοδών που βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα με την κυβέρνηση για τη σύμβασή τους. Ομιλία στη συγκέντρωση έκανε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του Βανκούβερ. Τα σωματεία των εργαζόμενων στην αυτοκινητοβιομηχανία, τις υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και τη χαρτοβιομηχανία έχουν αποφασίσει την υποστήριξή τους στο κίνημα των καταλήψεων.

Διαβάστε επίσης

Νόαμ Τσόμσκι: Σύνδεση με την εργατική τάξη