Κόλπος του Μεξικού: «Δελφίνια και άνθρωποι αιμορραγούν»

Την ίδια στιγμή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΡ Τόνι Χεϊγουορντ παραιτήθηκε παίρνοντας 1 εκατομμύριο αγγλικές λίρες και 600.000 λίρες ετήσια σύνταξη, με τεράστια πιθανότητα να συνεχίσει την καριέρα του σαν διευθύνων σύμβουλος στην βρετανορωσική κοινοπραξία ΤΝΚ-ΒΡ! Ηδη για το τρίμηνο Απρίλη-Ιούνη που η διαρροή συνεχίζονταν ασταμάτητα η ΒΡ ανακοίνωσε χασούρα 11 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ υπολογίζει το κόστος για την κάλυψη της καταστροφής στα 20,8 δισεκατομμύρια λίρες.

Το κόστος φυσικά δεν μπορεί να μετρηθεί με τα δισεκατομμύρια της πετρελαϊκής πολυεθνικής που έχει την ευθύνη. Ούτε για το περιβάλλον, ούτε για τους ανθρώπους: 128 εργάτες που δουλεύουν στα συνεργεία καθαρισμού έχουν αρρωστήσει με διάφορα βαριά συμπτώματα από την έκθεση στο πετρέλαιο και στα χημικά. Η ΒΡ έχει καταγράψει μόλις 21 περιστατικά που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Η οδηγία που έχει δώσει η εταιρία είναι οι εργάτες να απευθύνονται στις συμβεβλημένες με την ΒΡ κλινικές και όχι στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε 7 εργάτες από διαφορετικά πλοία καθαρισμού που είχαν συμπτώματα έκθεσης σε χημικά, διαγνώστηκε τροφική δηλητηρίαση.

Η ασυδοσία των πετρελαϊκών εταιριών συντηρήθηκε και συντηρείται ό, τι και να λέει ο Ομπάμα από την πολιτική των κυβερνήσεων των ΗΠΑ. Η πλατφόρμα Deepwater Horizon είχε ελεγχθεί τρεις φορές φέτος από την αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ, η οποία δεν είχε διαπιστώσει καμία έλλειψη στα μέτρα και συστήματα ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι η διαρροή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η BP είχε εγκαταστήσει ένα μηχανισμό ασφαλείας που κόστιζε μόλις 500.000 δολάρια! Το νομικό καθεστώς στις ΗΠΑ δίνει τη δυνατότητα για λόγους μείωσης του κόστους να στήνονται πλατφόρμες άντλησης χωρίς συστήματα ασφάλειας που οι ίδιες εταιρίες χρησιμοποιούν σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Φυλακισμένους

Για να γλυτώσει από τέτοιου είδους καταγγελίες, η ΒΡ νοικιάζει φυλακισμένους για να καθαρίζουν την πετρελαιοκηλίδα. Σύμφωνα με το περιοδικό Nation «το να νοικιάζονται φυλακισμένοι για εργασία είναι ένας ακόμα τρόπος που έχει βρει η εταιρία για να γλυτώνει λεφτά από τον καθαρισμό της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορία. Η εταιρία και οι αρχιεργολάβοι της νοικιάζουν προσωπικό στο οποίο μπορούν εύκολα να κλείσουν το στόμα».

Το ίδιο εύκολα δεν κλείνουν το στόμα τους οι εργάτες που εργάζονταν στην πλατφόρμα. Ο συναγερμός πυρκαγιάς στην πλατφόρμα της BP ήταν κλειστός επειδή υπήρχε εντολή της διοίκησης «να μην ξυπνάει ο κόσμος στις 3 το πρωί από λάθος συναγερμούς» ανέφερε στην κατάθεσή του ο αρχι-ηλεκτρολόγος Γουίλιαμς στην πλατφόρμα που 11 εργάτες έχασαν τη ζωή τους την ώρα της έκρηξης. Περιβάλλον και άνθρωποι θυσία στο βωμό του κέρδους.