ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Οι συντάκτες της «Ε» και της «Κ.Ε.», που πήραμε μέρος στη συνέλευση της 10ης Αυγούστου 2010, συζητήσαμε και αποφασίσαμε τα εξής:

Διαφωνούμε με την απόλυση του διευθυντή σύνταξης Σήφη Πολυμήλη. Τη θεωρούμε άδικη, ανεξήγητη και ζητούμε την ανάκλησή της. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο πρόσωπό του.

Υπερασπιζόμαστε τις θέσεις εργασίας και δεν διαπραγματευόμαστε τη μείωσή τους με απολύσεις.

Ζητούμε από την ιδιοκτησία της εφημερίδας να μην παρεμβαίνει στη δημοσιογραφική λειτουργία ερήμην της διεύθυνσης και της βούλησης των εργαζομένων και να επαναφέρει στον εργασιακό μας χώρο την ομαλότητα και το αίσθημα της ασφάλειας που έχουν κλονιστεί.

Ζητούμε από τη διεύθυνση να ασκήσει τα δικαιώματά της, διαφυλάσσοντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία και λειτουργία της εφημερίδας και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Θεωρούμε ότι υπάρχουν όρια ανάμεσα στην ιδιοκτησία και στο συντακτικό - δημοσιογραφικό έργο. Αυτά τα όρια θα πρέπει να γίνονται σεβαστά απ´ όλους.

Ζητούμε από την ιδιοκτησία να σεβαστεί όσα το ψήφισμα περιέχει και να πάρει θέση το επόμενο διάστημα.

Διατηρούμε το δικαίωμά μας να αντιδράσουμε με δυναμικό τρόπο και σε συνεννόηση με το συνδικαλιστικό μας σωματείο σε οποιαδήποτε απόπειρα μελλοντικής παραβίασης των παραπάνω».

«Χωρίς σταματημό και χωρίς διακοπές η επίθεση της εργοδοτικής πλευράς, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο, κλιμακώνεται και παίρνει μορφή συγκεκριμένων μετώπων μέσα στους εργασιακούς χώρους» αναφέρει σε ανακοίνωση της (1/8) η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. «Μπαίνοντας στην καλοκαιρινή περίοδο η αρχή έγινε με τη μαζική αποπομπή των 1.047 συμβασιούχων στην ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να απαξιωθεί πλήρως η ΕΡΤ, αφού ολόκληροι τομείς σχεδόν διαλύθηκαν. Παράλληλα οργιάζει το παρασκήνιο για τις μεθοδεύσεις και τα λογής-λογής «κριτήρια» που θα χρησιμοποιηθούν για τις επιλογές προσώπων στη νέα προκήρυξη θέσεων συμβασιούχων.

Ακολούθησε σειρά απολύσεων εργαζομένων στα ΜΜΕ και συγκεκριμένα στις Αττικές Εκδόσεις, το Έθνος, το Κέρδος, τον Σκάι, ταυτόχρονα με τις γενικές εξελίξεις στο εργασιακό-ασφαλιστικό-οικονομικό πεδίο (ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εργασιακές αλλαγές, ΟΜΕΔ και ΣΣΕ, κλπ). Ταυτόχρονα τα «γνώριμα» προβλήματα της καθυστέρησης στην καταβολή δεδουλευμένων εμφανίστηκαν σε μια σειρά από χώρους (πχ «επικοινωνία 94FM», Απογευματινή, κλπ).

Ξεχωριστή θέση κατέγραψε η αποχή (επί της ουσίας και όχι επί του τυπικού) της ΕΣΗΕΑ που συνέχισε να κλείνει το μάτι στην εργοδοσία. Είναι αργά για να παριστάνουν την αντιπολίτευση καθισμένοι στον καναπέ και την αδράνεια, όσοι είχαν συμμετοχή στα συνδικαλιστικά εκτρώματα των τελευταίων χρόνων.

ΔΕΝ είναι όμως ποτέ αργά για να επιμείνουμε γι άλλη μια φορά στην ανάγκη ενωτικής δράσης και συσπείρωσης στη βάση των εργαζομένων, όλων των ειδικοτήτων των ΜΜΕ και σε συντονισμό με το συνολικό εργατικό κίνημα.

Η επίθεση της κυβέρνησης, των εργοδοτών και των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ δεν σταμάτησε, αλλά αντίθετα παίρνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μέσα στους τόπους δουλειάς. Ενωτικά, ανυποχώρητα και δυναμικά οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» .