Η εξίσωση της χρεοκοπίας ΠΑΣΟΚ+ΝΔ+ ΛΑΟΣ+Παπαδήμος=0

Στο μέτωπο της κρίσης, η νέα κυβέρνηση βρίσκεται γονατιστή παρακαλώντας να πάρει την περιβόητη έκτη δόση από το προηγούμενο πακέτο «διάσωσης». Τη Δευτέρα αυτής της βδομάδας τα Χρηματιστήρια διεθνώς ήταν σε ίδιο πανικό όπως πριν από τρεις βδομάδες όταν ο Παπανδρέου έπεφτε στα γόνατα στις Κάννες.

Τίποτα δεν άλλαξε, απλά η κρίση έδειξε ακόμα πιο καθαρά ότι δεν είναι πρόβλημα ελληνικό: είναι πρόβλημα του καπιταλισμού από την μια άκρη της Γης μέχρι την άλλη. Στις ΗΠΑ η πιο μεγάλη οικονομία του πλανήτη κινδυνεύει να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις όχι γιατί της λείπει «η έκτη δόση» αλλά γιατί Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί σφάζονται στην ποδιά των τραπεζιτών. Στην Ευρώπη το ίδιο κάνουν η Μέρκελ με τον Σαρκοζί, με αποτέλεσμα να τρίζει η κολώνα του ευρώ, ο γαλλογερμανικός άξονας.

Αλλά το κυριότερο είναι η ραγδαία πολιτική αποτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Όλη η φιλολογία ότι τάχα αντικαθιστώντας τον ΓΑΠ με τον «σοβαρό τεχνοκράτη» και πλαισιώνοντάς τον με υπουργούς από ΝΔ και ΛΑΟΣ κατάφεραν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στην κοινωνία, πέφτει στο κενό.

Το πρώτο ξεβράκωμα το πέτυχε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με την κατάληψη στο κέντρο που δίνει τις εντολές για τη διακοπή του ρεύματος σε απλήρωτους λογαριασμούς. Μια κίνηση που κέρδισε την πλατιά συμπαράσταση ενάντια στα χαράτσια και ανάγκασε την κυβέρνηση να δηλώσει ότι «επανεξετάζει τα κριτήρια». Αλλά δεν είναι η μόνη.

Το ίδιο μήνυμα ότι οι απεργίες συνεχίζονται με Παπαδήμο όπως και με Παπανδρέου στέλνουν οι εργαζόμενοι στις Συγκοινωνίες της Αθήνας που έκαναν στάση σε ΜΕΤΡΟ-ΗΣΑΠ-Τραμ την Τρίτη, οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας με τη 48ωρη απεργία Δευτέρα-Τρίτη, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης με την απεργία τους την Πέμπτη.

Συνεχίζουμε

Σε όλη την εργατική τάξη το μήνυμα «συνεχίζουμε την αντίσταση» το σάλπισαν δυνατά οι πορείες για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που ήταν παντού μαζικές και είχαν στην πρώτη γραμμή την πιο μαχητική νεολαία και την αντικαπιταλιστική αριστερά.

Με αυτόν τον άνεμο στα πανιά μας πάμε για την πρώτη Πανεργατική κόντρα στον Παπαδήμο που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την 1 Δεκέμβρη. Ο «νέος» προϋπολογισμός που τάχα «δεν έχει νέα μέτρα» δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι συνεχίζεται το ίδιο σφαγείο. Η 1 Δεκέμβρη μπορεί και πρέπει να γίνει αφετηρία για κλιμάκωση με Γενική Απεργία μέχρι να πέσουν και τα μέτρα και η συγκυβέρνηση.

Τελικά, το μόνο που πέτυχε όλη αυτή η μανούβρα της «μεταβατικής κυβέρνησης» είναι να φέρει στην επιφάνεια την πολιτική κρίση και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Στο ΠΑΣΟΚ, και μόνο η σκέψη ότι οι επίδοξοι διάδοχοι του ΓΑΠ μπορεί να είναι οι Χρυσοχοίδηδες και οι Διαμαντοπούλου είναι αρκετή για να στείλει και τον τελευταίο καλόπιστο οπαδό να φύγει τρέχοντας. Όσο για τη ΝΔ, η λεγόμενη «λαϊκή» δεξιά ανακαλύπτει ότι είναι σταγονίδια μέσα στη μεγάλη «φιλελεύθερη παράταξη» που είναι στο στοιχείο της δίπλα στον Παπαδήμο. Οι απατεώνες που πουλούσαν «αντιμνημονιακή πάλη» αποδεικνύεται ότι υπηρετούν «λαϊκά» τους τραπεζίτες.

Είναι η ώρα για την Αριστερά να ξεδιπλώσει τα λάβαρα του αντικαπιταλισμού. Να προβάλει ξεκάθαρα ότι η μόνη λύση είναι να πληρώσουν οι καπιταλιστές για την κρίση και ότι μπορούμε να την επιβάλουμε με τη συλλογική δύναμη της εργατικής τάξης. Εμπρός με την αντικαπιταλιστική αριστερά μπροστά με πρώτο σταθμό τη νέα Πανεργατική της 1 Δεκέμβρη.