17 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη

Παρά το γεγονός ότι οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ έκαναν ότι μπορούσαν για να υποβαθμίσουν το φετινό Πολυτεχνείο και να του δώσουν διακοσμητικό ρόλο σε μια εξαιρετικά εκρηκτική πολιτική περίοδο (μετέφεραν την μέρα κατάθεσης στεφανιών από συνδικαλιστικούς φορείς μια μέρα νωρίτερα και οργάνωσαν συναυλία το βράδυ της Πέμπτης), ο φετινός εορτασμός σίγουρα δεν ήταν συνηθισμένος. Η ΔΑΠ ούτε καν προσπάθησε να καταθέσει στεφάνι, κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν τόλμησε να εμφανιστεί (ο δήμαρχος Συκεών που το προσπάθησε γιουχαΐστηκε) και στο χώρο υπήρχαν με οργανωμένη παρουσία μόνο δυνάμεις της Αριστεράς.

Στην ίδια την πορεία οι φοιτητές όπως και κάθε χρόνο είχαν την πιο μαζική παρουσία άλλα τη διαφορά την έκανε η ασυνήθιστα μεγάλη παρουσία εργαζομένων και το επίσης μεγάλο μπλοκ της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς με τα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ. Η δυναμική παρουσία των επαναστατών στη φετινή πορεία έδωσε τον τόνο και με συνθήματα όπως ‘’ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ’’, ‘’ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΗ’’, αναδεικνύοντας ότι ο αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση δεν είναι εθνικός αλλά ταξικός.

Μετά την πορεία η αστυνομία εισέβαλε προκλητικά στο χώρο του ασύλου κάνοντας συλλήψεις και ρίχνοντας χημικά στην προσπάθεια να τρομοκρατήσει, φτάνοντας μέχρι και την αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Ωστόσο φοιτητές και εργαζόμενοι που παρευρίσκονταν στο χώρο απάντησαν δυναμικά απωθώντας τους, δείχνοντας αποφασισμένοι ότι το άσυλο δεν καταργείται με νόμους, αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει όσο το υπερασπίζεται το ίδιο το κίνημα.

Διαβάστε επίσης

Πολυτεχνείο 2011 “Φασίστες, Τραπεζίτες και Τροϊκανοί - όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί”

17 Νοέμβρη στο Ηράκλειο

17 Νοέμβρη στην Πάτρα

17 Νοέμβρη στα Χανιά

Σε όλη την Ελλάδα