Η Αριστερά
Προχωράει ο διάλογος για κοινή παρέμβαση στις Ευρωεκλογές

Την περασμένη Πέμπτη 21/3 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σύσκεψη δυνάμεων και αγωνιστών/

ριών της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής αριστεράς με στόχο την κοινή παρέμβαση στις ευρωεκλογές. Είχε προηγηθεί το δημόσιο ανοιχτό κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ «για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής κεφαλαίου – ΕΕ – ΝΑΤΟ, για μια πλατιά συσπείρωση δυνάμεων της ρήξης και εξόδου από την ΕΕ, για να φράξουμε το δρόμο στην ακροδεξιά και τη φασιστική απειλή, για να δυναμώσουμε την αριστερά της ανατροπής ενάντια στη συναινετική αντιπολίτευση, για να μπουν οι ζωές και οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους» (ολόκληρο το κάλεσμα στο antarsya.gr/node/6755).

Τη συζήτηση άνοιξε ο Α. Δραγανίγος από την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αναφέρθηκε στους αγώνες της περιόδου και τη δυνατότητα αντίστασης στις κυβερνητικές επιθέσεις, την κρίση στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» και την ανάγκη σύγκρουσης με την ΕΕ του κεφαλαίου, του πολέμου και του ρατσισμού. «Πρέπει με φιλοδοξία και ρεαλισμό να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά», κατέληξε, «με στόχο η ανατρεπτική αριστερά να μπει σφήνα στο πολιτικό σκηνικό στη μάχη των ευρωεκλογών, αφήνοντας παρακαταθήκη και για τη συνέχεια».

Ακολούθησε ο Α. Φάρας από την Αναμέτρηση – Οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική αριστερά που δήλωσε ότι παρακολουθούν και συμμετέχουν σε όλες τις διεργασίες στη βάση και της δικής τους πρότασης απεύθυνσης. «Δεν συμμεριζόμαστε τις εκτιμήσεις για την κρίση και αποσταθεροποίηση της ΝΔ», είπε, «η ΝΔ έχει χτίσει ισχυρές κοινωνικές συμμαχίες, προχωράει σε μια προληπτική αντεπανάσταση και θωράκιση του κράτους». Αναφέρθηκε σε κρίσιμους άξονες πάλης (ακρίβεια, κλιματική κρίση, πόλεμος, δικαιώματα) και την ανάγκη απεύθυνσης για εκλογική συνεργασία και στο ΜέΡΑ25 που είναι «ένα ταλαντευόμενο ρεφορμιστικό ρεύμα». «Για μας έχει μεγαλύτερη σημασία το τι και πώς χρειάζεται να γίνει και όχι τόσο με ποιους να γίνει» είπε χαρακτηριστικά. «Η ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ δεν μπορεί να είναι πρωτεύον αίτημα και προαπαιτούμενο συνεργασίας», συμπλήρωσε, «καθώς δεν είμαστε στην περίοδο 2012-2015 και ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει σαν επίδικο με την ίδια ένταση όπως τότε». 

Από την αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για μια μεταβατική κομμουνιστική οργάνωση (ΑΡΑΝ, Κ/Σχέδιο, ανένταχτοι/ες), τοποθετήθηκε ο Η. Κωνσταντινίδης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη μετώπου ενάντια στην απειλή του πολέμου που απλώνεται από την Ουκρανία μέχρι την Παλαιστίνη. Αλλά και την ανάγκη πλατιάς αντι-ΕΕ συσπείρωσης δυνάμεων και αγωνιστών και πάλης για κατακτήσεις στο σήμερα, χωρίς παραπομπή στη «λαϊκή εξουσία» όπως κάνει το ΚΚΕ. Συμφώνησε με την άποψη ότι στη σημερινή περίοδο η ρήξη και έξοδος από την ΕΕ δεν μπορεί να μπαίνει σαν προϋπόθεση αλλά σαν στρατηγικός στόχος. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη οι όποιες εκλογικές συνεργασίες να προχωράνε και από τα κάτω, με εμπλοκή και συμμετοχή ανένταχτου κόσμου, με όρους ισότητας και ισοτιμίας αλλά και μέσα στο κίνημα «όπου υπάρχουν δυσκολίες λόγω διασπαστικών πρακτικών». 

Ρεαλιστικός στόχος

Από τη μεριά μας σαν ΣΕΚ, προσθέσαμε πάνω στην πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ότι είναι ρεαλιστικός στόχος να καταγραφεί και στις κάλπες η οργή που βλέπουμε στις απεργίες, τις καταλήψεις, ακόμα και στις δημοσκοπήσεις, ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και στο σύστημα που υπηρετεί. Η κρίση των από πάνω είναι πιο βαθιά και η ριζοσπαστικοποίηση και πολιτικοποίηση του κόσμου πιο προχωρημένη συγκριτικά με το ’12-’15. Αλλά και οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ξεκινάνε από καλύτερη αφετηρία, έχοντας μεταξύ άλλων και την θετική εμπειρία του Δήμου της Αθήνας και της Ανατρεπτικής Συμμαχίας που δείχνει στην πράξη τι σημαίνει το «ενωτικά και αντικαπιταλιστικά», δυνατότητα που μπορεί να εκφραστεί και στις ευρωεκλογές. 

Η Μ. Μπόλαρη από την ΔΕΑ μίλησε για τις δυσκολίες της ΝΔ και την ανάγκη ενός μαζικού πόλου που θα περιλαμβάνει δυνάμεις από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι το ΜέΡΑ25. Συμφώνησε για τον χαρακτήρα της ΕΕ και την ανάγκη ρήξης αλλά και για τις διαφορές που υπάρχουν με το 2015, βάζοντας την αναγκαιότητα να υπάρχουν οι κατάλληλες συνδέσεις που βοηθάνε τον κόσμο να καταλαβαίνει και να παλεύει. «Δεν έγινε η διαδικασία και η διαδρομή που θα μας άξιζε», είπε, «ενός δημόσιου διαλόγου και πράξης χωρίς αποκλεισμούς και αυτό-αποκλεισμούς» και δήλωσε ότι θα αποφασίσουν στην Συνδιάσκεψή τους 30-31 Μάρτη. 

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Ν. Κουρουπάς από την ΟΡΜΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές εξορμήσεις της ΕΕ. Συμφώνησε στην ανάγκη παρέμβασης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις ευρωεκλογές, συνδέοντας τους αγώνες του κινήματος με την πολιτική μάχη ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ. «Η απεύθυνση στους θεσμούς της ΕΕ για απονομή δικαιοσύνης δεν είναι η δική μας λογική, η ζωντανή μάχη στο δρόμο κρίνει πάντα τις εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Κ. Γεωργόπουλος από την Κίνηση Ενωτικής Μαχόμενης Αριστεράς, συμφώνησε στην ανάγκη εκλογικής συνεργασίας της μαχόμενης Αριστεράς στις ευρωεκλογές με κέντρο την ουσιαστική και όχι κάποια «μεσοβέζικη» αμφισβήτηση της ΕΕ. Συμφώνησε επίσης στο θετικό παράδειγμα της Ανατρεπτικής Συμμαχίας στην Αθήνα τονίζοντας ότι «η διεύρυνση και η πανελλαδική του συγκρότηση και έκφραση αποτελεί αναγκαιότητα και ένα στοίχημα για όλους μας». «Δεν υποτιμάμε τις δυσκολίες, αλλά βλέπουμε και τις δυνατότητες που ανοίγουν», συνέχισε, προβάλλοντας ένα ενδεικτικό πλαίσιο προτάσεων για μια εκλογική συνεργασία αλλά και για την συνέχεια.

Παράθυρο ευκαιρίας 

Ο Π. Γκαργκάνας από το ΣΕΚ υπογράμμισε ότι είναι επείγον να αποφασίσουμε και να προχωρήσουμε πάνω στην πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αντικαπιταλιστική αριστερά που πρέπει να τρέξει και να αξιοποιήσει την αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στις αριστερές αναζητήσεις και τα πολιτικά προχωρήματα του κόσμου που παλεύει και την δεξιά μετατόπιση που κάνουν οι ηγεσίες ολόκληρης της Αριστεράς. Όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κραυγαλέα, αλλά και του ΚΚΕ και όλων των υπόλοιπων δυνάμεων που πιέζονται για δεξιότερη προσαρμογή». 

«Η ακροδεξιά προσπαθεί να καλύψει το κενό αντιπολίτευσης, όπως βλέπουμε σε μια σειρά χώρες στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα υπάρχει δυνατό αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα με τις δικές μας δυνάμεις στην πρώτη γραμμή και αυτό παίζει ρόλο», συνέχισε. «Η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν περιορίζεται σε πρόταση συνεργασίας οργανώσεων, αφορά έναν ολόκληρο κόσμο και έναν πολιτικό χώρο που παίζει καθοριστικό ρόλο στις μάχες, μπαίνοντας μπροστά μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς», κατέληξε. 

Ο Κ. Μασκαλίδης από το Κόκκινο Νήμα χαρακτήρισε θετικό το κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «παρόλο που χρειάζεται να συζητήσουμε περισσότερο και για την αποτυχία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις περσινές βουλευτικές αλλά και τον απολογισμό και τον τορπιλισμό που δέχτηκε ανάμεσα στον α’ και β’ γύρο των δημοτικών στην Αθήνα». Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κοινωνικής αντιπολίτευσης και την αδυναμία των συνδικάτων να απαντήσουν στην κυβερνητική επίθεση. 

Κλείνοντας τη σύσκεψη ο Α. Δργανίγος αναφέρθηκε στις δυνατότητες συσπείρωσης ενός ευρύτερου μαχόμενου κόσμου που αναγνωρίζει τα όρια της πολιτικής γραμμής δυνάμεων της ρεφορμιστικής αριστεράς όπως το ΚΚΕ ή το ΜέΡΑ25, θυμίζοντας τη θέση του τελευταίου ότι «ο πατριωτισμός των Ελλήνων και ο ευρωπαϊκός διεθνισμός αποτελούν το εξ αδιαιρέτου προαπαιτούμενο για τον οικονομικό ορθολογισμό που λείπει τόσο από την Ελλάδα όσο και από την ΕΕ». Τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο συντροφικός διάλογος και να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με ορίζοντα και την εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 9 Απρίλη. 


Εκδήλωση 9 Απρίλη

Την Τρίτη 9 Απρίλη, στις 7μμ στη Νομική Σχολή, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ οργανώνει δημόσια κεντρική εκδήλωση με τίτλο: «Η ανατρεπτική αντικαπιταλιστική Αριστερά μπροστά στις μάχες και τις ευρωεκλογές».

Θα είναι το επόμενο, καταληκτικό, βήμα της συζήτησης που έχει ανοίξει -και με την  σύσκεψη στις 21/3- για τη δυνατότητα συνεργασίας των αγωνιστών/ριών και των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Θα είναι ταυτόχρονα, η έναρξη μιας δίμηνης προεκλογικής καμπάνιας στην οποία θα μπει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με όλες τις δυνάμεις της. Για να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τους αγώνες και να φτάσουμε στις κάλπες με τον κόσμο να απεργεί και να διαδηλώνει, για να μαυρίσουμε μαζικά την ΝΔ και ν’ ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή της, για να τσακίσουμε την ακροδεξιά και τους φασίστες και να βγάλουμε ακόμα πιο ενισχυμένη την αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά που παλεύει για την ανατροπή του καταστροφικού καπιταλισμού, για να μπουν «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους»!