Εργατικό κίνημα
Aγ. Σάββας: Στηρίζουμε Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία

1/2, Απεργία στην Υγεία. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Σε εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο προχωράει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αγίου Σάββα στις 4 Απρίλη. Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ που βρίσκεται στο προεδρείο του σωματείου τα τελευταία χρόνια καθόρισε ξανά και ξανά με τις πρωτοβουλίες που πήρε ότι καμία επίθεση δεν έμεινε αναπάντητη κινηματικά, δείχνοντας τον δρόμο και στα υπόλοιπα σωματεία. Γι΄ αυτό στοχοποιείται από την κυβέρνηση, διώκοντας την πρόεδρο του σωματείου και υποψήφια της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Κατερίνα Πατρικίου, επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα των συμβασιούχων στη δουλειά, όπως το έκαναν και με τον προηγούμενο πρόεδρο Κώστα Καταραχιά.

Στην ανακοίνωσή της για της εκλογές με κεντρικό σύνθημα «όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ», η Ενωτική Πρωτοβουλία αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα: «Οι εκλογές του σωματείου μας γίνονται μέσα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την επιβίωση και την συνέχιση της λειτουργίας του ΕΣΥ και των Δημόσιων Νοσοκομείων εν γένει!

...Γι’ αυτό επιμένουμε ότι χρειαζόμαστε κινητοποιήσεις όλων των εργαζόμενων στην Υγεία και μάλιστα κινητοποιήσεις με διάρκεια για να επιβάλλουμε την μόνη λύση που χρειάζεται το ΕΣΥ για να σωθεί: ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ, ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ και ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ.

Στους μεγάλους αγώνες αλλά και εντός νοσοκομείου, ενάντια στις μετακινήσεις, τον αυταρχισμό, τις απολύσεις, τις ελλείψεις προσωπικού, την δυσλειτουργία και την απαξίωση. Με δεκάδες Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις στο προαύλιο, περιοδείες και ενημερώσεις στα τμήματα αλλά και επιστολές ενημέρωσης προς τους ασθενείς και τους επισκέπτες του νοσοκομείου μας.

Σε όλες αυτές τις μάχες το Σωματείο μας, με ηγεσία στο προεδρείο την ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Εργαζομένων Αγίου Σάββα, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και πρωτοστάτησε για το ξεδίπλωμα των αγώνων, την αλληλεγγύη και τον συντονισμό».


Με την Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία στην ηγεσία του σωματείου, βρεθήκαμε με το πανό του σε κάθε αγώνα, συνδικαλιστικό και πολιτικό, για να σώσουμε το ΕΣΥ και να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση της καταστροφής, του ρατσισμού, του σεξισμού και του πολέμου. 

Είναι ακόμα πιο σημαντικό σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο να στηρίξουμε όλοι και όλες την αντίσταση, στον δρόμο και στις εκλογές, για να εξασφαλίσουμε ότι οι καρκινοπαθείς ασθενείς μας, όσο φτωχοί και να είναι, θα έχουν την περίθαλψη που έχουν ανάγκη. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με δύο ή τρία άτομα νοσηλευτικό προσωπικό για πάνω από 30 ασθενείς. Είναι σκάνδαλο να υπάρχει ακόμα και έλλειψη στα φάρμακα, με τους ασθενείς να αναγκάζονται να πηγαίνουν να τα παίρνουν μόνοι τους από το φαρμακείο. Δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά οι προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Χρυσάνθη Καθοπούλη,
νοσηλεύτρια, 
υποψήφια με την Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία

 

Δώσαμε και δίνουμε μάχη ενάντια στις απολύσεις, τα νέα μέτρα ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου, για μόνιμες προσλήψεις, προσωπικού, για ό,τι έχει ανάγκη η κοινωνία που μια χούφτα της κυβέρνησης, των διοικήσεων και των καπιταλιστών προσπαθεί να της στερήσει. Για να ενισχυθεί αυτή η μάχη στηρίζω για ακόμα μια φορά το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας με την υποψηφιότητά μου.

Είμαι ένας από τους απολυμένους συμβασιούχους της καθαριότητας, που συνεχίζουμε τον αγώνα για να γυρίσουμε στη δουλειά και να απαλλαχτούμε από τους εργολάβους. Κάναμε απεργία διαρκείας που έδειξε τον δρόμο σε όλους τους συμβασιούχους των νοσοκομείων να ξεσηκωθούν. Πρόσφατα η πρώτη ομάδα από εμάς κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα για την επιστροφή τους στη δουλειά και σειρά είχαμε οι υπόλοιποι, καθώς ο εργολάβος δεν απασχολούσε το απαραίτητο προσωπικό. 

Η αίτηση αναίρεσης από τη διοίκηση του νοσοκομείου ακύρωσε αυτή τη θετική απόφαση. Στις 27 Μάρτη θα κατέβουμε απεργιακά στο υπουργείο και την επόμενη μέρα στην Ευελπίδων που γίνεται πάλι η δίκη της υπόθεσής μας. Είναι ξεκάθαρο ότι απέναντί μας δεν έχουμε μόνο μια διοίκηση, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα που ελέγχει τη δικαιοσύνη. Που δεν τους νοιάζει αν το νοσοκομείο είναι καθαρό και άρα ασφαλές για ευαίσθητους ασθενείς όπως οι καρκινοπαθείς.

Η δική μας δύναμη είναι τα σωματεία μας και η απεργία. Γι' αυτό οι εκλογές στις 4/4 στον Άγιο Σάββα είναι πιο καθοριστικές ποτέ και η ενίσχυση της Ενωτικής Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας πιο αναγκαία από ποτέ.

Σπύρος Βασιλείου,
απολυμένος συμβασιούχος, υποψήφιος με την Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία

 

Στηρίζω την Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία γιατί είναι πιο κοντά στα δικά μου πιστεύω. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλοί εχθροί, αλλά ένας, που είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πάνε να εξαφανίσουν το δημόσιο νοσοκομείο και το μέλλον γίνεται χειρότερο και για εμάς τους υγειονομικούς και για τους ασθενείς. Και όχι μόνο σε σχέση με την Υγεία, αλλά σε οτιδήποτε υπάρχει στην κοινωνία. 

Οι εκλογές στο σωματείο είναι μια πολιτική μάχη και πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Ο Άγιος Σάββας έχει ένα δυνατό σωματείο, τρέχει, αγωνίζεται, αναδεικνύει τα προβλήματα και θέλω να συμμετέχω στην προσπάθεια να συνεχίσει έτσι, αλλά και να παρακινήσω κι άλλους, γιατί πολλοί νέοι γιατροί μπορεί να μην έχουν την εικόνα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να καταστρέψουν το ογκολογικό νοσοκομείο, για να πατούν πάνω στην ανάγκη ασθενών που θα προσπαθήσουν να δώσουν ό,τι έχουν για τη ζωή τους.

Κωνσταντίνος Έξαρχος,
ειδικευόμενος ογκολόγος, υποψήφιος με την Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία