Νετανιάχου και Ισραήλ σε αδιέξοδο
Μετά από σχεδόν έξι μήνες ασταμάτητου ματοκυλίσματος οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να κάμψουν την αντίσταση ούτε στην Γάζα ούτε στη Δυτική Όχθη όπου οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να αντιστέκονται ενάντια στην κατοχή.
Δεν υπάρχει πιο τρανταχτό παράδειγμα από την νέα πολιορκία και επιδρομή στο πολύπαθο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην κεντρική Γάζα το οποίο ο ισραηλινός στρατός είχε ανακηρύξει στρατιωτικό στόχο ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο, οι ισραηλινές δυνάμεις το πολιόρκησαν για περισσότερο από μία εβδομάδα παγιδεύοντας και σφυροκοπώντας τους Παλαιστίνιους ασθενείς και τραυματίες και χιλιάδες άλλους που είχαν βρει καταφύγιο στον περιβάλλοντα χώρο. Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε τότε σε επιδρομή μέσα στο νοσοκομείο. Λίγο μετά τα ισραηλινά στρατεύματα αποσύρθηκαν με το επιτελείο να δηλώνει ότι έχει αποκτήσει τον έλεγχο. Αλλά σήμερα, τέσσερις μήνες αργότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται στο ίδιο ακριβώς σημείο. Να πραγματοποιούν θανατηφόρες επιδρομές και να βομβαρδίζουν ξανά το Αλ Σίφα. Ενώ την περασμένη Κυριακή, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο αναφέρει ότι σκότωσε τον Ισραηλινό διοικητή που ήταν υπεύθυνος για εκείνη την επιχείρηση του Νοεμβρίου.
Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ διαθέτει έναν από τους πιο προηγμένους τεχνολογικά στρατούς στον κόσμο -έχοντας την ασταμάτητη χρηματοδότηση της Δύσης, δεν έχει καταφέρει να πετύχει κανένα από τους στρατιωτικούς του στόχους. Δεν έχει καταφέρει να πάρει πίσω τους ομήρους που πήρε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Δεν έχει καταφέρει να «εξαλείψει εντελώς τη Χαμάς». Δεν έχει καταφέρει να καταλάβει μόνιμα και πραγματικά ούτε μια σπιθαμή γης στη Γάζα.
Την ίδια ώρα που ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί το Αλ Σίφα στην κεντρική Γάζα, δίνει μάχες στα νοσοκομεία στην Χαν Γιούνις (στη Νότια Γάζα) με την οποία υποτίθεται είχε ξεμπλέξει από τον Φλεβάρη. Η αντίσταση μαίνεται και στη Δυτική Όχθη -παρά την τρομοκρατία, τις κατεδαφίσεις κτιρίων για νέους εποικισμούς, τις συνεχείς επιδρομές του στρατού με τους εκατοντάδες νεκρούς και τις 7.350 συλλήψεις Παλαιστινίων από τις 6 Οκτώβρη. Οι Παλαιστίνιοι αψηφούν τις απαγορεύσεις για προσευχή στο Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και διαδηλώνουν ενάντια στη «γενοκτονία στη Γάζα» ακόμη και στο βορειοδυτικό Ισραήλ, στην πόλη Majd Al-Krum.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου παραδέχτηκε την περασμένη Κυριακή ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη καταφέρει να επιτύχει τον στόχο του στην Γάζα. Δήλωσε ότι «το ένα τέταρτο των μαχητών της Χαμάς κρύβεται στη Ράφα» (στα σύνορα με την Αίγυπτο όπου έχει καταφύγει η πλειοψηφία του πληθυσμού στην Γάζα) και ότι «το Ισραήλ αν θέλει να νικήσει, πρέπει να εισβάλει στην περιοχή».
Αδυνατεί να νικήσει
Ο ισραηλινός στρατός διαπράττει στην Γάζα ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, μια οργανωμένη επιχείρηση εξόντωσης που στόχο έχει να εξαλείψει τον Παλαιστινιακό λαό από την Γάζα. Το γεγονός ότι αδυνατεί να νικήσει στρατιωτικά την παλαιστινιακή αντίσταση που έχει τη μαζική στήριξη του πληθυσμού, κάνει την αγριότητά του ακόμη πιο καταστροφική και πιο άθλια. Τουλάχιστον 32.226 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 74.518 σχεδόν έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας ενώ χιλιάδες είναι αγνοούμενοι. Οι εικόνες από τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός κάθε μέρα ξεπερνάνε η μια την άλλη σε αγριότητα: Η Τζαμίλα αλ-Χίσι, η οποία πέρασε έξι ημέρες μέσα στο πολιορκημένο νοσοκομείο δήλωσε στο Al Jazeera ότι στο Αλ-Σίφα οι ισραηλινές δυνάμεις «βίασαν γυναίκες, απήγαγαν γυναίκες, εκτέλεσαν γυναίκες και ανέσυραν πτώματα κάτω από τα χαλάσματα για να εξαπολύσουν τα σκυλιά τους πάνω τους».
Την ίδια στιγμή το ισραηλινό κράτος χρησιμοποιεί συνειδητά και οργανωμένα την πείνα για να εξοντώσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό και να τσακίσει το ηθικό του. Σε δεκάδες μετριούνται ήδη τα νεκρά βρέφη και παιδιά από υποσιτισμό στην Βόρεια Γάζα την οποία ο ισραηλινός στρατός έχει αποκόψει από ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφος. «Ηθικό αίσχος» χαρακτήρισε την κατάσταση με την πείνα στη Γάζα ο Γκουτέρες που επισκέφθηκε το πέρασμα της Ράφα όπου η ανθρωπιστική βοήθεια περνάει με το σταγονόμετρο. Η παρουσία του γγ του ΟΗΕ στο πέρασμα είχε σαν αποτέλεσμα να περάσουν …35 φορτηγά, δηλαδή τίποτα.
Όμως όλη αυτή η καταστροφή δεν μπορεί να καλύψει την αποτυχία του ισραηλινού κράτους να πιάσει έστω κι έναν από τους στόχους του. Γεγονός που μεταφράζεται σε όξυνση της πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό του. Χαρακτηριστικές από αυτήν την άποψη ήταν οι δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα του απόστρατου στρατηγού Γιζκάκ Μπαρίκ στην εφημερίδα Maariv ότι το Ισραήλ «έχει ήδη χάσει τον πόλεμο με τη Χαμάς και χάνουμε επίσης τους συμμάχους μας στον κόσμο. Κάθε μέρα, οι στρατιώτες μας σκοτώνονται και τραυματίζονται σοβαρά από παγίδες και εκρηκτικά». Ο Μπαρίκ κατήγγειλε τον αρχηγό του επιτελείου του Ισραήλ, Χάλεβι ότι είναι «εκτός επαφής» με την πραγματικότητα και κατέληξε: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα και εναντίον της Χεζμπολά στο Λίβανο θα σκάσει στα μούτρα μας αργά ή γρήγορα και τότε θα αποκαλυφθεί η αλήθεια». Ταυτόχρονα την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά στο Ισραήλ για ακόμα ένα Σάββατο απαιτώντας από τον Νετανιάχου να προχωρήσει σε συμφωνία για ανταλλαγή ομήρων. Και η απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας πρόκειται να βαθύνει ακόμη περισσότερο αυτήν την κρίση.
Μανούβρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ
Η αδυναμία του ισραηλινού κράτους να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους μεταφράζεται σε πολιτική κρίση στο εσωτερικό του βασικού του συμμάχου, των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει πιο τρανταχτό παράδειγμα γι’ αυτό από τα όσα συνέβησαν στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ μεταξύ Παρασκευής 22/3 και Δευτέρας 25/3.
Την Παρασκευή οι ΗΠΑ κατέθεσαν ψήφισμα που για πρώτη φορά περιλάμβανε την φράση «κατάπαυση του πυρός» ενώ από την αρχή της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης είχαν ασκήσει βέτο και στα τρία ψηφίσματα που μπήκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζητούσαν κατάπαυση του πυρός, όπως αρνητικά ψήφιζαν και στην ολομέλεια του ΟΗΕ.
Η Κίνα και η Ρωσία, επίσης μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, άσκησαν βέτο στο αμερικανικό ψήφισμα (έντεκα κράτη ψήφισαν υπέρ) ενώ το καταψήφισε επίσης η Αλγερία και η Γουιάνα απείχε. Δέκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συνέταξαν ένα εναλλακτικό ψήφισμα που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός για το Ραμαζάνι και ήταν να συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση του συμβουλίου το Σάββατο η οποία τελικά αναβλήθηκε για την Δευτέρα.
Μετά από έντονες διαβουλεύσεις στις 25/3 το ψήφισμα αυτό πέρασε τελικά από το συμβούλο ασφαλείας με 14 ψήφους υπέρ και με τις ΗΠΑ να κρατούν στάση αποχής (γιατί δεν καταδίκαζε την Χαμάς) προβλέποντας άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού με στόχο να γίνει «διαρκής βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» καθώς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Ήταν μια μεγάλη διπλωματική ήττα για το Ισραήλ –ο Νετανιάχου ανακάλεσε την αντιπροσωπεία που θα συνόδευε την Δευτέρα τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ που βρισκόταν ήδη στην Ουάσιγηκτον για συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του και θα συζητούσε τα περί επίθεσης στην Ράφα- αλλά και για τις ίδιες τις ΗΠΑ. Η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς χαιρέτισαν την απόφαση και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει την εφαρμογή του μιας και τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας το Ισραήλ απάντησε βομβαρδίζοντας ξανά στην Γάζα.
Το πρόσφατο πρωτοσέλιδο του Εκόνομιστ με τίτλο «Το Ισραήλ μόνο του», αν και υπερβολικό, είναι ενδεικτικό των πιέσεων πάνω στην αμερικάνικη κυβέρνηση να τραβήξει τα λουριά στο «μαντρόσκυλό της» στη Μέση Ανατολή.
Εξέγερση
Η απόφαση των ΗΠΑ να φέρουν καταρχάς οι ίδιες ψήφισμα και στη συνέχεια να διευκολύνουν την ψήφιση του δεύτερου ψηφίσματος αντανακλούν τη τεράστια πίεση που δέχονται και αφορά τις τεράστιες αντιδράσεις – και από τη διεθνή κοινότητα και στο εσωτερικό τους. Αντιδράσεις που προέρχονται από τα κάτω, από το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που τους έχει πάρει φαλάγγι και κυνηγάει την κυβέρνηση Μπάιντεν από τα κυβερνητικά κτίρια μέχρι τις αίθουσες των Όσκαρ. Αλλά και από τα πάνω, από τα κομμάτια εκείνα του πολιτικού κατεστημένου που φοβούνται ότι ο αποτυχημένος πόλεμος του Νετανιάχου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση πυροδοτώντας μια εξέγερση σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Η ανησυχία τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι φανερή από την ταχύτητα που, σε συνεργασία με τους συμμάχους τους στην ΕΕ και στα αραβικά καθεστώτα, έσπευσαν να στηρίξουν οικονομικά και με κάθε τρόπο τη δικτατορία του Σίσι στην Αίγυπτο. Υπό τον φόβο ότι η αγανάκτηση του αιγυπτιακού λαού για την στάση του καθεστώτος απέναντι στους Παλαιστίνιους μπορεί να ενωθεί με την οργή για την φτώχεια, και να το γκρεμίσει αλλάζοντας το χάρτη της Μέσης Ανατολής.
Χαρακτηριστική από αυτήν την άποψη ήταν η δήλωση του επικεφαλής της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ που ζήτησε νέες εκλογές στο Ισραήλ και αντικατάσταση του πρωθυπουργού του λέγοντας ότι «ο συνασπισμός Νετανιάχου δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου».
Επιπλέον, το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί πέφτουν συνεχώς στα γκάλοπ ενόψει των επερχόμενων εκλογών -την ίδια στιγμή που ανεβαίνουν τα ποσοστά που ζητάνε αλλαγή στάση της κυβέρνησης σε σχέση με το Ισραήλ- τους πιέζει ακόμη περισσότερο. Η ανησυχία αφορά αφενός την ψήφο των μουσουλμάνων πολιτών των ΗΠΑ αφετέρου την ψήφο της νεολαίας αλλά και ενός μεγάλου κομματιού της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ που στηρίζει παραδοσιακά το Δημοκρατικό Κόμμα αλλά τώρα πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις ενάντια στη γενοκτονία στην Γάζα.
Την πολιτική κρίση μεγαλώνει ακόμη περισσότερο η αδυναμία των HΠΑ να επιβληθούν στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγουν από κοινού με την ΕΕ εδώ και δύο μήνες δεν δείχνουν να έχουν αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας διαχείρισης θαλάσσιων κινδύνων Ambrey Analytics, από τις 15 ως τις 24 Μαρτίου, περισσότερα από 70 εμπορικά πλοία δέχθηκαν κάποιου είδους απειλή από τους Χούθι που προειδοποιούν ότι θα επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους κατά εμπορικών πλοίων και στον Ινδικό Ωκεανό.
Την ίδια στιγμή, ενώ όλο και περισσότερα πλοία δυτικών συμφερόντων αναγκάζονται να παραπλέουν από το νότιο άκρο της την Αφρική για να αποφύγουν την Ερυθρά, οι Χούθι, (που στο μεταξύ έχουν μετατραπεί σε σύμβολο αντίστασης για τις αραβικές μάζες σε όλες τις χώρες) διαβεβαίωσαν την Ρωσία και την Κίνα ότι τα πλοία τους μπορούν να περνούν με ασφάλεια από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.
Κάτω από αυτές τις πιέσεις, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αλλάξουν στάση στο συμβούλιο ασφαλείας προσπαθώντας να παρουσιαστούν ως «φίλοι των Παλαιστινίων» που θέλουν να διαπραγματευτούν την ειρήνη.
Δεν μπορεί όμως κανείς να έχει καμιά αυταπάτη για τις πραγματικές τους προθέσεις που είναι να στηρίξουν το κράτος του Ισραήλ, τον βασικό τους σύμμαχο στη Μέση Ανατολή, «νουθετώντας» το σε μια δύσκολη φάση που αυτό περνάει. Καταρχάς το ψήφισμα που οι ίδιες έφεραν ενώ αναφερόταν «στον πόνο των Παλαιστινίων», δεν είχε την παραμικρή αναφορά στο ποιος τον προκαλεί, δηλαδή το ισραηλινό κράτος.
Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι συνεχίζει την υλική υποστήριξη προς αυτό. Είναι χαρακτηριστική από αυτήν την άποψη η δήλωση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία, Κ. Χένζελ: «Οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα για τεράστια μόχλευση στο Ισραήλ καθώς είναι ο βασικός προμηθευτής όπλων και άλλων μέσων υποστήριξης, αλλά δεν πρόκειται να κάνουν αυτή τη μόχλευση. Γι' αυτό, περιορίζονται σε δηλώσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας».
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ όπου με ψήφους 286 προς 134 εγκρίθηκε νομοσχέδιο χρηματοδότησης ύψους 1,2 τρις δολαρίων που απαγορεύει τη χρηματοδότηση της UNRWA εν μέσω ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα ενώ αυξάνει την ετήσια δέσμευση των ΗΠΑ ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια του Ισραήλ!