Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χ.Α.: Μάρτυρας με 17 ράμματα στο κεφάλι!

18/9/20, Αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Άγριες επιθέσεις που θα μπορούσαν να αφήσουν νεκρούς, απειλές, τραμπουκισμοί, τσαμπουκάδες. Το “ρεπερτόριο” της Χρυσής Αυγής, που πήρε τρομακτικές διαστάσεις σε όλη τη χώρα μετά την είσοδό της στη Βουλή το 2012, έρχεται πλέον με καταιγιστικό τρόπο στο Εφετείο της εγκληματικής οργάνωσης.

Από την επίθεση τάγματος εφόδου κατά των Πακιστανών μεταναστών εργατών γης στην Ιεράπετρα στις αρχές Φλεβάρη του 2013, που είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές στο σπίτι τους και ανοιγμένα κεφάλια (βλέπε προηγούμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης), το δικαστήριο προχώρησε στο χτύπημα κατά των αντιφασιστών/ριών στην Πάρο στα τέλη του ίδιου μήνα. Στη συνεδρίαση της Τρίτης 19 Μάρτη (80η δικάσιμος), στο βήμα του μάρτυρα κάθισε ο Σάββας Μαυρίδης, ένα από τα θύματα, με συνολικά 17 ράμματα στο κεφάλι και πολλαπλές κακώσεις σε όλο του το σώμα.

Όπως προέκυψε από την κατάθεσή του, το υπόβαθρο της επίθεσης ήταν η απόπειρα της ναζιστικής συμμορίας να πατήσει πόδι στο νησί, τόπο καταγωγής του πυρηνάρχη της Νίκαιας Πατέλη. «Είχαν πυρήνα, ήξερα ότι έψαχαν για γραφεία... ακούγαμε για ελέγχους σε χαρτιά μεταναστών, όπως σε ένα σούπερ μάρκετ», είπε. Αυτός ήταν ο λόγος που εκείνη τη μέρα ένα ολόκληρο τάγμα εφόδου, με αναγνωρισμένα από τις φωτογραφίες τουλάχιστον τέσσερα μέλη του πυρήνα Νίκαιας (Πατέλης, Καζατζόγλου, Τσακανίκας, Καλαρίρης) και επικεφαλής τους τότε βουλευτές Λαγό, Παναγιώταρο και Μίχο, αποβιβάστηκε στην Παροικιά με επίσημη αιτιολογία την κοπή βασιλόπιτας. Μαζί έφτασαν και τρεις διμοιρίες ΜΑΤ.

Τα αντανακλαστικά του αντιφασιστικού κινήματος ήταν άμεσα. Την ίδια μέρα, το Συντονιστικό των Δασκάλων οργάνωσε προβολή της ταινίας «Το αυγό του φιδιού» και η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Πάρου κάλεσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο μάρτυρας, μαζί με την τότε σύντροφό του, νηπιαγωγό, Μαρία Τρούλου, συμμετείχε και στις δύο δράσεις. Όπως περιέγραψε σε διαφορετικά σημεία: «Όταν βγήκαμε από την προβολή είδα δύο άτομα, φουσκωτοί, θηρία, να παρατηρούν ποιοι βγαίνουμε από το χώρο... Η αντιφασιστική συγκέντρωση είχε γύρω στα 500 άτομα, υπήρχε μουσική, μικροφωνική που έκαναν ανακοινώσεις εκπρόσωποι συλλογικοτήτων... Συγκαλέστηκε αυθόρμητα πορεία που προσπάθησε να φτάσει στο χώρο της εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής... Ακολούθησαν γύρω στα 200 με 250 άτομα... Ανάμεσά τους πιτσιρικάδες, κυρίες με παιδικά καροτσάκια... Συνάντησε αστυνομικό μπλόκο στον κεντρικό δρόμο... Πήρε διαφορετική διαδρομή μέσα από τα στενά... Λίγο πριν φτάσει στην ταβέρνα όπου θα γινόταν η εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, μπλοκαρίστηκε ξανά από αστυνομικό φραγμό».

Μεταλλικά αντικείμενα

Τότε ξεκίνησε η επίθεση. Η σφοδρότητά της, το γεγονός ότι το τάγμα εφόδου πέρασε μέσα από τις διμοιρίες των ΜΑΤ, καθώς και ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Μίχου, αναδείχτηκαν ξεκάθαρα. Όπως είπε ο μάρτυρας: «Εκτοξεύτηκαν αντικείμενα από πίσω από τους αστυνομικούς... Οι αστυνομικοί κινήθηκαν εναντίον μας, σαν να ωθήθηκαν από κόσμο πίσω τους... Έριξαν χημικά... Η κυρία Τρούλου ανέβηκε σε ένα μπαλκονάκι, ανέβηκα κι εγώ για να τη βοηθήσω. Αντιλήφθηκα κόσμο να περνά μέσα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ένας [σ.σ. που αναγνώρισε μετά σε φωτογραφίες ότι ήταν ο Μίχος] της άρπαξε το κεφάλι και το χτύπησε στον τοίχο. Νόμιζα ότι λιποθύμησε. Τότε εμφανίστηκαν άλλοι πέντε έξι και άρχισαν να μας χτυπάνε με μεταλλικά αντικείμενα. Ο πρώτος με κρατούσε και οι άλλοι χτυπούσαν... Είχε ηγετικό ρόλο, κατεύθυνε την επίθεση... Έγινε μπροστά στα μάτια των ΜΑΤ... Για ενάμιση με δύο λεπτά... Σταμάτησε μόνο μετά από παρέμβαση διμοιρίτη».

Αυτό το όργιο βίας, που ο Μίχος στην απολογία του πρωτόδικα είχε χαρακτηρίσει ως “σύγκρουση της πλάκας”, είχε ως αποτέλεσμα δυο σοβαρά τραυματίες (εκτός από το μάρτυρα, και η Μ. Τρούλου κατέληξε στο νοσοκομείο με επίσης πολλά ράμματα στο κεφάλι) και τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας. Όπως είπε ο μάρτυρας: «Ήθελαν νεκρό κατά την άποψή μας... Η κυρία Τρούλου ήταν μετά σε σοκ... Τέσσερις πέντε είχαμε εγκλωβιστεί στο μπαλκόνι... Ο ένας, ο Ρόμπερτ, Ολλανδός δημοσιογράφος, που του έσπασαν την κάμερα, φοβόταν πάρα πολύ μετά, αρνήθηκε να δείξει τις φωτογραφίες που τράβηξε εκείνη τη μέρα... Μάθαμε μετά ότι είχε υπάρξει και μια ένταση νωρίτερα με ένα ζευγάρι που είχε προσβάλει κάποιος από τους χρυσαυγίτες... Δεν έκανα μήνυση γιατί δεν ήθελα να μπλέξω στα δικαστήρια με έναν βουλευτή... Αν δεν τον σταματούσε το Μίχο ο αστυνομικός εκείνη την ώρα μπορεί αντί για “Φύσσας” να λέγαμε τώρα “Μαυρίδης” ή “Τρούλου”».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής Θ. Θεοδωρόπουλου, Α. Συρίγου (οικογένεια Φύσσα) και Κ. Παπαδάκη, Θ. Καμπαγιάννη (Αιγύπτιοι αλιεργάτες), ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός ότι η αντιφασιστική διαδήλωση «δεν εξέφραζε καμιά επιθετικότητα ή επικινδυνότητα», ότι στόχος της αστυνομίας με τα χημικά ήταν «να διαλύσει την πορεία» και όχι να αποφύγει επεισόδια, ότι τα χτυπήματα που δέχτηκε έγιναν «εξ επαφής στο κεφάλι» και εκεί στόχευαν, ότι η εμφάνιση των χρυσαυγιτών μέσα από τις τάξεις των ΜΑΤ έγινε «για επίδειξη δύναμης».

Σε φωτογραφίες που του επέδειξε ο Θ. Καμπαγιάννης, ο μάρτυρας αναγνώρισε τους Μίχο και Λαγό ανάμεσα σε άλλους χρυσαυγίτες έξω από την ταβέρνα να πατάνε κάτω αντιφασιστικό λάβαρο -«λάφυρο πολέμου» το χαρακτήρισε. Ενώ για να μην μείνει καμιά αμφιβολία για τη συμμετοχή του περιφερόμενου τότε χρυσαυγίτικου τάγματος εφόδου της Νίκαιας, ο συνήγορος πρόβαλε βίντεο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και είναι τραβηγμένο την ώρα της επίθεσης. «Πώς εξηγείτε ότι το συγκεκριμένο βίντεο βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο που κατασχέθηκε μέσα από το αμάξι του Ρουπακιά;», ρώτησε τον μάρτυρα, με τον τελευταίο να απαντά «μόνο ως ταυτοπροσωπεία μπορώ να το δω, ότι ήταν εκεί το ίδιο άτομο». Το κινητό ανήκε στον Καζατζόγλου, καταδικασμένο πια σε δέκα χρόνια και δύο μήνες για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Απειλές για νεκρούς

Με τους τραμπουκισμούς Κασιδιάρη στη Χερσόνησο Ηρακλείου τον Νοέμβρη του 2012, συνέχισε το δικαστήριο την Τετάρτη 20 Μάρτη (81η δικάσιμος). Οι δύο μάρτυρες που κατέθεσαν ήταν οι τότε αστυνομικοί διευθυντές Ηρακλείου, στα μούτρα των οποίων ο φυρερίσκος ούριαζε ανενόχλητος «Θα τους γαμήσω όλους, έχεις τον λόγο μου, θα έχεις νεκρούς μέχρι το βράδυ». Οι απειλές του είχαν στόχο την αντιφασιστική συγκέντρωση που γινόταν την ίδια ώρα ενάντια στην εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στο ξενοδοχείο Belvedere, όπου εκτός του ίδιου παρόντες ήταν επίσης οι τότε βουλευτές Παππάς, Μίχος και Μπαρμπαρούσης.

Τόσο ο Τηλέμαχος Πανταγάκης, όσο και ο Χαρίδημος Φραγκομιχελάκης έδωσαν στο δικαστήριο την εικόνα ότι τα αστυνομικά μέτρα που είχαν λάβει προστάτευαν επαρκώς την εκδήλωση της Χρυσής Αυγής. Είχαν μπλοκάρει την αντισυγκέντρωση τουλάχιστον 300 μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο, ενώ δεν αντιμετώπισαν καμία προσπάθεια των αντιφασιστών/ριών να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να προχωρήσουν προς τα εκεί. Παρόλα αυτά οι χρυσαυγίτες, «50 με 60 άτομα» σύμφωνα με τον πρώτο μάρτυρα, με τον Κασιδιάρη μπροστά να ωρύεται απαιτώντας τη διάλυση της αντισυγκέντρωσης, προσπάθησαν να διασπάσουν την αστυνομική δύναμη.

«Η συμπεριφορά του αυτή παρέσυρε και τους υπόλοιπους, τους “ωθούσε”», είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως κανείς από τους χρυσαυγίτες δεν προσπάθησε να τον σταματήσει και πως αν δεν ήταν βουλευτής «ίσως να τον συλλαμβάναμε κιόλας». «Δεν είχαμε λόγο να διαλύσουμε την αντισυγκέντρωση, δεν υπήρχε κανένα θέμα», είπε ο δεύτερος μάρτυρας πριν περιγράψει με τη σειρά του τις ατάκες Κασιδιάρη όπως το «Θέλω να κάνω συγκέντρωση και εσείς τον παίζετε».


Επόμενες δικάσιμοι

Μάρτης: 27/3
Απρίλης: 5, 10, 16, 22, 24/4