Εργατικό κίνημα
Eκπαιδευτικοί: Εμπρός για απεργία

26/3, Χανιά. Απεργιακή συγκέντρωση εκπαιδευτικών στα δικαστήρια. Φωτό: Χρήστος Μπέλμπας

Με απεργιακή κλιμάκωση απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην επίσπευση της εφαρμογής της αξιολόγησης και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης μέσω δικαστικών αποφάσεων για να καταστείλουν την απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης. Τα εκπαιδευτικά σωματεία προχωρούν παντού σε γενικές συνελεύσεις. Η ΟΛΜΕ καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση προέδρων το Σάββατο 30/3, ενώ η ΔΟΕ σε ολομέλεια προέδρων την 1/4 με εισήγηση για 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Απριλίου.

Το δίκτυο εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας” στην ανακοίνωσή της τονίζει: “...εδώ και τρία χρόνια το σύνολο του μηχανισμού του ΥΠΑΙΘ κάνει λυσσαλέα προσπάθεια να επιβάλλει την αξιολόγηση και το μόνο που κατάφερε, είναι να εκφοβίσει ένα μικρό κομμάτι νεοδιόριστων συναδέλφων... Η δύναμη και η αποφασιστικότητα της βάσης ήταν που ανάγκασε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να προσαρμοστούν παρά τις διαρκείς ολιγωρίες τους... 

Τώρα είναι που χρειαζόμαστε την επίθεση από το κίνημα των εκπαιδευτικών και όχι υποχώρηση. Χρειάζεται ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, όχι μόνο να κηρύξουν εκ νέου την απεργία-αποχή αφήνοντας κατά μέρους την κινδυνολογία, αλλά πολύ περισσότερο επιτέλους να χρησιμοποιήσουμε το όπλο της απεργίας με διάρκεια. Να προκηρυχθεί άμεσα 5ημερη απεργία, ξεκινώντας από τις  27 Μάρτη, ημερομηνία απεργίας των υγειονομικών, για να βαδίσουμε συντονισμένοι όλοι μαζί ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, δίνοντας προοπτική άμεσης κλιμάκωσης».

Η ΕΛΜΕ Χανίων είναι το πρώτο Πρωτοβάθμιο εκπαιδευτικό σωματείο που η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες έσυρε στα δικαστήρια, επειδή κήρυξε απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση. «Το Υπουργείο προσπαθεί μέσα από χρηματικά πρόστιμα και απειλές να κάμψει την αγωνιστικότητα των εκπαιδευτικών. Καμία όμως από τις έως τώρα, αποφάσεις των δικαστηρίων δεν στάθηκε ικανή να πτοήσει τους εκπαιδευτικούς. Αντίθετα, απέναντί στο υπουργείο έχει σταθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών με την επίμονη και μαζική συμμετοχή τους στην απεργία – αποχή και στις απεργιακές κινητοποιήσεις», τονίζει το ψήφισμα συμπαράστασης. Με μαζικές συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών στον χώρο των δικαστηρίων έγινε η εκδίκαση της αγωγής στις 22/3 και 26/3, ενώ ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ Χανίων είχαν κηρύξει και 3ωρη στάση εργασίας.