Εκπαίδευση και νεολαία
Εκδηλώσεις στις Σχολές

Μετά από ένα δίμηνο κίνημα καταλήψεων, γενικών συνελεύσεων και κινητοποιήσεων μπαίνουμε σε μια τροχιά να κάνουμε όλες τις θεωρητικές, ιστορικές και πολιτικές συζητήσεις γύρω από τις επαναστατικές ιδέες και το ποια είναι η στρατηγική με την οποία μπορούμε να νικήσουμε. 

Ξεκινήσαμε την προηγούμενη Παρασκευή στην Φιλοσοφική με την συζήτηση για το Μάη ’68  όπου την εισήγηση έκανε ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Ο Μάης ’68  υπήρξε ένα κίνημα που κράτησε έναν ολόκληρο μήνα με απεργίες και καταλήψεις και προκάλεσε τεράστια κρίση στην δεξιά κυβέρνηση του ντε Γκωλ. Ξεκίνησε με τις φοιτητικές καταλήψεις και κλιμακώθηκε πραγματικά όταν συνδέθηκε με τις τεράστιες απεργίες των εργαζομένων. Τα αιτήματα όλων συνενώθηκαν σε μία κοινή αντικυβερνητική και αντισυστημική διεκδίκηση όταν εργαζόμενοι και φοιτητές κατάφεραν πραγματικά να πάρουν υπό τον έλεγχο τους τους χώρους της. 

Η συζήτηση στάθηκε αρκετά στο ερώτημα "γιατί αυτό το κίνημα δεν έφτασε μέχρι τέλους;". Όταν ο ντε Γκωλ εκβιαστικά δήλωσε ότι «είτε πάμε σε εμφύλιο είτε πάμε σε εκλογές» το ΚΚ Γαλλίας απάντησε εκλογές. Για τον κόσμο που οργάνωνε έναν ολόκληρο μήνα τον αγώνα του, για τους απεργούς και τους φοιτητές που κάνανε τις καταλήψεις, ο κοινοβουλευτικός δρόμος δεν μπορούσε να συνεχίσει στην πραγματικότητα το σχέδιο τους και να κλιμακώσει. Στην ουσία αυτό που έλειπε από τον Μάη ήταν ένα μεγάλο επαναστατικό κόμμα που να μπορεί να βάλει την προοπτική της κλιμάκωσης και της νίκης. Μέσα από το Μάη ‘68 γεννήθηκαν κινήματα σε διάφορες χώρες την ίδια και την επόμενη περίοδο και άφησε πίσω παρακαταθήκες για το κίνημα που παραμένουν επίκαιρες. Επόμενη συζήτηση στη Φιλοσοφική θα έχει το θέμα «Αναρχισμός – μια μαρξιστική κριτική». 

Αθανασία Συμψηρή,
φοιτήτρια Φιλοσοφική Αθήνας

 

Την Παρασκευή 22 Μάρτη έγινε με πρωτοβουλία του ΣΕΚ στις Σχολές στην πανεπιστημιούπολη 1 του ΠΑΔΑ συζήτηση σχετικά με το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς. 

Η εισήγηση ανέφερε όλο το ιστορικό και θεωρητικό υπόβαθρο του κομμουνιστικού μανιφέστου ενώ έβαζε έντονα την σημασία της οργάνωσης σε επαναστατικό κόμμα. Στη συνέχεια πήραν το λόγο φοιτητές/ριες που αναφέρθηκαν στην σύνδεση του με το σήμερα. Ακόμη έγινε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το μονοήμερο συζητήσεων «100 χρόνια Λένιν» που οργανώνει το ΣΕΚ στις 14 Απρίλη βάζοντας ως στόχο να είμαστε εκεί και να καλέσουμε φοιτητές/

ριες από όλες τις σχολές να το πλαισιώνουν και να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις των επαναστατικών ιδεών που τροφοδοτούν τους αγώνες της εργατικής τάξης μέχρι και σήμερα.

Παναγιώτης Οδατζίδης,
φοιτητής ΣΜΗΧ ΠΑΔΑ