Γράμματα και σχόλια
Ξεκίνησε η δίκη για την Κιβωτό

Επτά πρώην εργαζόμενοι της Κιβωτού του Κόσμου για σειρά εγκλημάτων κατά φιλοξενούμενων παιδιών στις δομές της -όπως ξυλοδαρμοί, τιμωρίες, ψυχολογική κακοποίηση- και μαζί τους ο ιδρυτής της ΜΚΟ πατήρ Αντώνιος για ηθική αυτουργία, κάθισαν τη Δευτέρα 1 Απρίλη στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. 

Πρόκειται για την εκδίκαση μίας εκ των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί για την υπόθεση, μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών πριν ενάμιση περίπου χρόνο (και οι οποίες αποτελούν χωριστή δικογραφία, όπως και οι κατηγορίες σε βάρος του ιερέα για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν την οικονομική διαχείριση της Κιβωτού). Ύστερα από δυο αναβολές το προηγούμενο διάστημα, το δικαστήριο διέκοψε για την Πέμπτη 4 Απρίλη λόγω κωλύματος συνηγόρου του ιερέα.

Στη δίκη αυτή «εκδικάζονται περιστατικά σωματικής κακοποίησης, παραμέλησης, εξαναγκαστικής εργασίας, τιμωρίας, απομόνωσης παιδιών, εξαναγκαστικής διακοπής από το σχολείο, καταπάτησης των νομιμοποιημένων δικαιωμάτων των παιδιών από διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα. Πρόκειται για μια δίκη μέγιστης σημασίας, αναφορικά με τη δικαίωση των παιδιών, τον αγώνα για την αποϊδρυματοποίηση και την ανάδειξη των άμεσων και έμμεσων επιβλαβών συνεπειών του ιδρυματισμού στα άτομα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του τις προηγούμενες μέρες το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών που καλούσε και σε κινητοποίηση στην Ευελπίδων.

«Ως Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, στηρίζουμε τον αγώνα των παιδιών, των επαγγελματιών και εθελοντών που συλλογικά βρήκαν το θάρρος να δημοσιοποιήσουν τις βιωμένες εμπειρίες τους σε αυτό το πλαίσιο παιδικής «προστασίας» και να καταγγείλουν την ψυχολογική ή και σωματική βία που υπέστησαν... Μέλος του δικτύου αποτελεί μια από τις μάρτυρες. Το δικαστήριο για την Κιβωτό του Κόσμου αποτελεί την αφετηρία του αγώνα διεκδίκησης και συνηγορίας των δικαιωμάτων όλων των παιδιών που ζουν σε κλειστές δομές παιδικής προστασίας, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές/εκκλησιαστικές, κοινώς ιδρύματα».