Από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο
Με κεντρικό απεργιακό σταθμό την πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη συνεχίζονται νοσοκομείο το νοσοκομείο οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και τα απογευματινά χειρουργεία.
Απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στην πρώτη υλοποίηση απογευματινών χειρουργείων στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28/3 στο προαύλιο έξω από τη Διοίκηση. Το σωματείο εργαζομένων καταγγέλλει ότι «δεν έχει προβλεφθεί καμία διαδικασία και είναι όλα στον αέρα, από τον προεγχειρητικό έλεγχο μέχρι και τη διαχείριση των επιπλοκών, των απαιτούμενων νοσηλειών και των υποστηρικτών υπηρεσιών (καθαριότητα). Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ζητάνε και από τις υπό απόλυση καθαρίστριες που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τα βασικά να χρησιμοποιηθούν για τα απογευματινά».
Ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου από την ντουντούκα τόνισε: «Οι ασθενείς μας δεν είναι πελάτες, δεν έρχονται σε ένα νοσοκομείο για να πληρώσουν. Έχουν πληρώσει εισφορές και ασφάλειες, έχουν υποστεί τεράστια χτυπήματα από την κρίση και την ακρίβεια και δεν μπορούν αν σηκώσουν το βάρος της πληρωμής στο δημόσιο νοσοκομείο. Από την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου των απογευματινών χειρουργείων δεν τηρούν καμία διαδικασία τύπου “πάμε και όπου βγει”. Αυτά που ακούσαμε στη μάζωξη που έκανε η διοίκηση για τα απογευματινά χειρουργεία μας τρομάζουν ως υγειονομικούς για την ασφάλεια των ασθενών. Η κυβέρνηση επίσημα φέρνει τα Τέμπη μέσα στα νοσοκομεία. Αντί να προσλάβουν προσωπικό, να ανοίξουν τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες, να βοηθήσουν αυτό το νοσοκομείο να λειτουργήσει, πάνε να παγιώσουν την ιδιωτική λειτουργία. Έχουν και τους εκβιαστικούς μηχανισμούς της ΔΑΚΕ εδώ πέρα για να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει προσωπικό να δουλέψει το απόγευμα».
28/3, Κρατικό Νίκαιας. Φωτό: ΣΕΚ Νίκαιας
Στο Κρατικό Νίκαιας αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 28/3 και στις 2/4. Εκεί βρέθηκε και η Ανταρσία στην Κοκκινιά με το πανό της, ενώ η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας, πήρε τον λόγο στη συγκέντρωση: «Είναι ψέματα ότι δήθεν τα απογευματινά χειρουργεία θα μειώσουν την αναμονή στη λίστα των πρωινών. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των ιδιωτών και ότι εμείς θα πληρώνουμε τα νοσοκομεία από την τσέπη μας. Δεν θέλουμε να πεθαίνει ο κόσμος γιατί δεν έχει να πληρώσει. Το ίδιο κάνουν στα Πανεπιστήμια και στα σχολεία. Η απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη με την επίθεση. Απεργίες με διάρκεια μέχρι να γκρεμίσουμε αυτή τη δολοφονική κυβέρνηση».
Σε συνέλευση στις 8 Απρίλη προχωράει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Αττικό και σε παρέμβαση στη διοίκηση, από την οποία ζητείται έγγραφη εξήγηση γιατί είναι κλειστές οι χειρουργικές αίθουσες. Βάζει πρόταση για διήμερο απεργιακής δράσης στις 16 και 17 Απρίλη με κύριες αιχμές τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την αύξηση των μισθών.
Τη Δευτέρα 8 Απρίλη, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Μέρας Υγείας (7/4), θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις στις πύλες πολλών νοσοκομείων, ως δράση ενημέρωσης και για την πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη.
Εκατοντάδες υγειονομικοί διαδήλωσαν στις 27/3 έξω από το Υπουργείο Υγείας με στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ ενάντια στα νέα μέτρα ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, όπως τα απογευματινά χειρουργεία και η κατάργηση της πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο Δημόσιο Σύστημα. Διεκδικούν προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για να ενισχυθεί η δωρεάν πρωινή λειτουργία, για να μπορούν να έχουν όλες και όλοι πρόσβαση στην Υγεία χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς.
Με πανό συμμετείχαν τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Άγιος Σάββας, Έλενα Βενιζέλου, Γεννηματάς, Ευαγγελισμός, Αγλαΐα Κυριακού, Θριάσιο, εργαζόμενοι/ες Αττικόν και η ΟΕΝΓΕ. Μαζί τους οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με τα πανό των συλλόγων της Φιλοσοφικής, ΠΑΔΑ και Ιατρικής, Νοσηλευτικής.
Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν, ανάμεσα σε άλλους, ο Πάνος Παπανικολάου, ΟΕΝΓΕ, η Αργυρή Ερωτοκρίτου, ΓΣ ΟΕΝΓΕ, ο Αλέκος Κοροβέσης, φοιτητής ΠΑΔΑ, η Μαρία Ζησιμάτου, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Έλενα Βενιζέλου, η Μαρία Χαρχαρίδου, ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Γεννηματάς, ο Νεκτάριος Χάινταρ, μέλος ΔΣ Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Δαφνί και ο Νίκος Τουρνάς, από την Ομοσπονδία του Υπ. Οικονομικών ΟΣΥΟ.
«Είναι κοινός ο αγώνας που έχουμε να δώσουμε οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες ενάντια στην κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη και μπροστά μας είναι η πανεργατική απεργία στις 17/4», τόνισε ο Α. Κοροβέσης, ενώ η Μ. Χαρχαρίδου επισήμανε: «Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία και όχι μόνο. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Έχουμε καταλάβει πολύ καλά ότι για να νικήσουμε οι κινητοποιήσεις μας πρέπει να είναι διαρκείας. Με γενικές συνελεύσεις και περιοδείες οργανωνόμαστε για να μαζικοποιήσουμε την απεργία στις 17/4 με τη δυνατότητα να την κάνουμε 48ωρη και τριήμερη απεργία». «Κανένα νοσοκομείο ιδιωτικό, κανένα χειρουργείο απογευματινό. Έχει δοθεί αγώνας για να υπάρχει δημόσια Υγεία και δεν θα τον αφήσουμε να πάει στράφι. Παλεύουμε για δημόσια δωρεάν περίθαλψη με τις καλύτερες υποδομές για όλους, ντόπιους, πρόσφυγες, φτωχούς», ανέφερε η Μ. Ζησιμάτου.
Μαζική συγκέντρωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη έξω από την 3η ΥΠΕ, με τη συμμετοχή και των ΣΟΧ καθαριστριών του ΨΝΘ με το πανό του σωματείου τους οι οποίες απολύονταν αλλά με τις κινητοποιήσεις τους κέρδισαν παράταση. Στα Γιάννενα με τα πανό της ΕΙΝΗ, του Εργατικού Κέντρου και του Συντονιστικού Νοσοκομείων πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Από το 1980 μέχρι το 2007 δούλευα ως νοσηλεύτρια στον Ευαγγελισμό. Το 1987 κάναμε 50 μέρες απεργία διεκδικώντας δημόσιο Σύστημα Υγείας και προσλήψεις. Πιο πριν τα νοσοκομεία ήταν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Στηρίξαμε ο ένας τον άλλον, φτιάξαμε απεργιακό ταμείο για να στηρίξουμε τους πιο φτωχούς συναδέλφους και το πετύχαμε. Πιστεύω στη συλλογικότητα και τους αγώνες, γι' αυτό συνεχίζω μέχρι σήμερα. Τα πρώτα χρόνια του ΕΣΥ ήμασταν 8 νοσηλεύτριες στο τμήμα. Όταν έφυγα είχαμε μείνει τρεις στη βάρδια το πρωί, 2 το απόγευμα. Τι να πρωτοπρολάβεις να κάνεις; Μετά με τα μνημόνια τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα.
Ο υπουργός Υγείας θρασύτατα βγαίνει να δηλώσει ότι με τα απογευματινά χειρουργεία νομιμοποιεί το φακελάκι, αγνοώντας επίτηδες ότι τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία καταρρέουν. Στο Αγλαΐα Κυριακού είχαμε πρόσφατα κινητοποιήσεις στα χειρουργεία, έγινε αναστολή τους λόγω υποστελέχωσης και έγιναν μετακινήσεις γιατρών για να καλύψουν τα κενά. Οι μετακινήσεις όμως δεν είναι λύση, χρειάζονται προσλήψεις. Έχουμε αυτή την πείρα και καταλαβαίνουμε καλύτερα τι σημαίνουν τα απογευματινά χειρουργεία, γι΄ αυτό είμαστε εδώ σήμερα.
Στο ΠΑΔΑ έχουμε ελλείψεις σε αίθουσες και καθηγητές. Στην Παιδεία και την Υγεία προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί με τέτοιο τρόπο να συγκαλύψει το έγκλημα στα Τέμπη.
Παναγιώτης,
φοιτητής στη Νοσηλευτική Σχολή του ΠΑΔΑ