Με σημαντική συμμετοχή και πλούσια συζήτηση ξεκίνησε ο γύρος των ανοιχτών συσκέψεων – εκδηλώσεων που οργανώνει το ΣΕΚ στις Σχολές σε μια σειρά πόλεις της χώρας, για την οργάνωση των επόμενων αγωνιστικών βημάτων μετά το μεγάλο κίνημα των φοιτητικών καταλήψεων. Την Πέμπτη 4/4 στις 6μμ το απόγευμα στη Νομική, είναι η σειρά των φοιτητών/ριών της Αθήνας, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης 2/4 γινόταν η ανάλογη συζήτηση στα Γιάννενα.
Στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση του ΣΕΚ στις Σχολές έγινε την Παρασκευή 29/3. «Συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες από διάφορους συλλόγους όπως από τη ΝΟΠΕ, το ΠΑΜΑΚ, το Μουσικό και από σχολές της ΣΘΕ. Αναλύσαμε όλες τις μάχες που έχει δώσει το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα, τον μεγάλο αγώνα των καταλήψεων που καθόρισε τις εξελίξεις αλλά και τις πολιτικές μάχες, από τον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους ενάντια στην διάλυση Υγείας και Παιδείας μέχρι τους αγώνες ενάντια στον σεξισμό και την καταπίεση, το αντιπολεμικό κίνημα και τον αγώνα για λευτεριά στην Παλαιστίνη» μεταφέρει ο Γιώργος Αθανασίου φοιτητής στα ΜΜΕ του ΑΠΘ και συνεχίζει:
«Στις σχολές έχει βαθύνει η ριζοσπαστικοποίηση των φοιτητών, το κύμα των καταλήψεων έχει αλλάξει συνειδήσεις και έχει πολιτικοποιήσει χιλιάδες νέους και νέες. Εμείς πιο δυνατοί και η κυβέρνηση στην πιο μεγάλη κρίση. Κοινός τόπος ήταν ότι οι επιθέσεις της κυβέρνησης με τις εισβολές των μπάτσων στο ΑΠΘ έχουν στόχο να επιτεθούν στη νεολαία και να συκοφαντήσουν το φοιτητικό κίνημα αλλά δεν το καταφέρνουν. Είναι αδύναμοι και φάνηκε ξεκάθαρα ότι στις σχολές μας κουμάντο κάνουμε εμείς και όχι η κυβέρνηση. Ακόμα και η πρόταση μομφής που έγινε από την αντιπολίτευση στην Βουλή έγινε επειδή οι καταλήψεις και οι απεργίες, οι αγώνες των αγροτών καθόρισαν το κλίμα.
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη φοιτητικού και εργατικού κινήματος. Ηχηρό παράδειγμα η συμμετοχή των φοιτητών της νοσηλευτικής στην κινητοποίηση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο για την υπεράσπιση των καθαριστριών που κινδύνευαν με απόλυση. Το επόμενο διάστημα οργανώνουμε ακόμα πιο δυνατά αυτές τις συνδέσεις.
Ανοίγουμε επίσης την μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες με την καμπάνια να καταδικαστούν οι δολοφόνοι των προσφύγων στην Πύλο όπως διεκδικούμε να γίνει και για τα Τέμπη. Μόνο έτσι μπορούμε να σταματήσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές. Η νεολαία είναι πλειοψηφικά ενάντια στον ρατσισμό και ενάντια στους φασίστες και την καταπίεση.
Μπαίνουμε μπροστά
Μπαίνουμε μπροστά το επόμενο διάστημα να οργανώσουμε την πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη μέσα από γενικές συνελεύσεις και ετοιμάζουμε σαν ΣΕΚ στις Σχολές εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων στη ΝΟΠΕ. Είναι σημαντικό να συγκροτήσουμε τον κόσμο που ψάχνει για εναλλακτική και να του δώσουμε την επαναστατική προοπτική να δυναμώσουμε το ΣΕΚ στις Σχολές και στην Θεσσαλονίκη για να νικάνε οι αγώνες μας».
Τη Δευτέρα 1/4 έγινε εκδήλωση στο Βόλο. Το μήνυμα που μας έστειλαν η Αλεξάνδρα Ζανιά από την Αρχιτεκτονική κι ο Αριστοτέλης Κακουλίδης από την Χωροταξία, αναφέρει: «Έδωσαν το παρών φοιτητές/ριες από τα τμήματα Αρχιτεκτονικής, Χωροταξίας, ΗΜΜΥ, Ιχθυολογίας, Οικονομικού, και Γλωσσικών Σπουδών. Δόθηκε έμφαση στο προχώρημα του φοιτητικού κινήματος και την στήριξη της πανεργατικής απεργίας με καταλήψεις. Στη συζήτηση μπήκαν ζητήματα όπως το μπλοκάρισμα των διασπαστικών γραμμών της υπόλοιπης Αριστεράς, η ανάδειξη της κυβερνητικής κρίσης και πώς το ΣΕΚ μπορεί να δράσει εντός των σχολών και των εργατικών χώρων για να κλιμακωθεί ο αγώνας. Αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή ανένταχτου κόσμου και η διάθεση του να παλέψει μαζί μας. Για την τρέχουσα εβδομάδα οργανώθηκαν συνελεύσεις, συζητήσεις σχημάτων και εξορμήσεις σε πανεπιστήμια, σχολεία και εργατικούς χώρους καθώς και πολιτικές συζητήσεις συνεχίζοντάς τες αυτήν την Πέμπτη με θέμα "Πέρα από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια - η καταγωγή της οικογένειας"».
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τη Δευτέρα 1/4 το ΣΕΚ στις Σχολές οργάνωσε ανοιχτή συζήτηση για την “Ρωσική Επανάσταση και τα διδάγματα του Οκτώβρη”. «Από τότε υπήρχε η αντιπαράθεση ανάμεσα στο επαναστατικό κομμάτι και το σοσιαλδημοκρατικό που ήταν πιστό στην κοινοβουλευτική λογική. Άνοιξε η συζήτηση για το πώς επηρέασαν και επηρεάστηκαν οι επαναστάσεις σε άλλες χώρες αλλά και η συμβολή του Τρότσκι με το κείμενο του για τα διδάγματα του Οκτώβρη που έγραψε το 1924, εφτά μόλις χρόνια μετά την επανάσταση. Η κουβέντα κατέληγε στο σήμερα και το ποσό επίκαιρα είναι αυτά τα ζητήματα στους αγώνες που δίνουμε σήμερα και στις συζητήσεις που κάνουμε με τους συμφοιτητές μας. Γι’ αυτό κ ο επόμενος σταθμός για να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση ακόμα πιο βαθιά είναι το μονοήμερο για τα 100 χρόνια Λένιν στις 14 Απρίλη» μετέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιάννης Μπαρούτσας. Συζήτηση με θέμα «Αναρχισμός – μια μαρξιστική κριτική» έγινε την Παρασκευή 29/3 στη Φιλοσοφική Αθήνας.