Συνεχίστηκαν σε όλο τον κόσμο τα συλλαλητήρια αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη το Σάββατο 31/3, τη «Μέρα Παλαιστινιακής γης». 200.000 διαδηλωτές κατέβηκαν, παρότι η ημερομηνία συνέπεσε με το (καθολικό) Μεγάλο Σάββατο, στο Λονδίνο στο ενδέκατο συλλαλητήριο αλληλεγγύης ενώ διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας.
Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Ουάσιγκτον, το Ντάλας και άλλες πόλεις των ΗΠΑ, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, στο Τόκυο, στο Καράτσι, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στο Μιλάνο, το Άμστερνταμ και την Κοπεγχάγη, όπου διαδήλωσαν 15-20.000 άνθρωποι. Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα μετά από πρωτοβουλία του BDS Greece όπου συμμετείχαν η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, η Παλαιστινιακή Παροικία, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες.
Στην Ιορδανία, διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για τέσσερις συνεχόμενες μέρες στην πρωτεύουσα Αμμάν, απαιτώντας τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα όπου και συγκρούστηκαν με την αστυνομία που χρησιμοποίησε κλομπ και δακρυγόνα. «Η εξαντλητική σύγκρουση στη Γάζα και ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων δοκιμάζουν την ικανότητα του κράτους να διαχειριστεί την οργή ώστε τα πράγματα να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο», ανέφερε στην Ουάσιγκτον Ποστ, ο Σαούντ Αλ Σαραφάτ, πρώην ταξίαρχος της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ιορδανίας.
Η οργή μεγαλώνει σε όλο τον κόσμο καθώς μια εβδομάδα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει σε όλη την Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε για δεύτερη φορά από το νοσοκομείο Αλ Σίφα αφήνοντας πίσω του 400 πτώματα και κατεστραμμένο εξοπλισμό ενώ συνεχίζονται οι μάχες γύρω από άλλα νοσοκομεία που έχει ανακηρύξει ως στόχους. Όπως και οι εν ψυχρώ εκτελέσεις αμάχων σε μεγάλες περιοχές της Γάζας τις οποίες ο ισραηλινός στρατός έχει κηρύξει ατύπως ως «ζώνες θανάτου» για όποιον τις περάσει σύμφωνα με μαρτυρίες ισραηλινών εφέδρων στην Χάαρετζ.
Ο Νετανιάχου δήλωσε για ακόμη μια φορά ότι η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα γίνει και ότι η καθυστέρηση στην υλοποίησή της «δεν αφορά το Ραμαζάνι ή διεθνείς πιέσεις» αλλά την «προετοιμασία της». Ο ισχυρισμός του είναι αναληθής ως προς το πρώτο μέρος αλλά αληθής για το δεύτερο. Οι διεθνείς πιέσεις εντείνονται όπως δείχνουν η -σπάνια- κοινή δήλωση των υπ.Εξ Αιγύπτου και Ιράν που ζητάει το Ισραήλ εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και η αντίστοιχη κοινή δήλωση των υπ. Εξ Γαλλίας, Αιγύπτου και Ιορδανίας μετά από συνάντησή τους στο Κάιρο. Το Ισραήλ απάντησε βομβαρδίζοντας το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό σκοτώνοντας 11 άτομα.
Πολιτική κρίση
Οι πιέσεις εντείνονται και στο εσωτερικό του Ισραήλ όπου η πολιτική κρίση οξύνεται. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους την Κυριακή απαιτώντας επιστροφή των ομήρων και να φύγει η κυβέρνηση Νετανιάχου. Με τον ένα εκ των δύο βασικών ηγετών της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γ. Λαπίντ να ζητάει «εκλογές τώρα» και τον έτερο, Μ. Γκαντζ, ο οποίος συμμετέχει στο «πολεμικό» υπουργικό συμβούλιο, να αντιμετωπίζει την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Γκ. Σάαρ από το κόμμα του γιατί διαφωνεί με το αίτημα για εκλογές και την υποστήριξη σε «λύση δύο κρατών». Ενώ από την άλλη, οι ακροδεξιοί σιωνιστές και φασίστες που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Νετανιάχου απειλούν με αποχώρηση αν ενδώσει στις πιέσεις.
Αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχει ούτε ίχνος αμφιβολίας για το τι μεθοδεύουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πίσω από τη μετατόπισή τους -κάτω από τη διεθνή κατακραυγή- να αφήσουν να περάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η κατάπαυση πυρός. Την περασμένη εβδομάδα, ο Νετανιάχου μπορεί συμβολικά να μην απέστειλε αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ αλλά οι συζητήσεις ανάμεσα στα στρατιωτικά επιτελεία των ΗΠΑ και του Ισραήλ για την «προετοιμασία» των επιχειρήσεων στη Ράφα έγιναν διαδικτυακά την 1η Απριλίου.
Με τις ΗΠΑ να «αντιτίθενται» στα λόγια σε μια «μαζική χερσαία επίθεση στην Ράφα» αλλά στην πράξη να τη συνδιοργανώνουν: Σύμφωνα με τα κρατικό ισραηλινό μέσο kan11, οι αμερικανικές προτάσεις στο Ισραήλ περιλάμβαναν «απομόνωση και αποκλεισμό της Ράφα από τον ισραηλινό στρατό. Χρήση τεχνολογικών μέσων (κάμερες επιτήρησης και αισθητήρες) για το ασφυκτικό κλείσιμο των αιγυπτιακών συνόρων. Κατευθυνόμενες και εστιασμένες εισβολές και επιδρομές σε συγκεκριμένους στόχους με βάση τις υπηρεσίες πληροφοριών. Κοινό στρατηγείο με τις ΗΠΑ για το συντονισμό των επιχειρήσεων στη νότια Λωρίδα της Γάζας».
Οι ΗΠΑ θέλουν τις ισραηλινές επιχειρήσεις υπό τον δικό τους έλεγχο. Και στο μεταξύ η συμμετοχή τους στο έγκλημα συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Την προηγούμενη εβδομάδα, βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με την Wall Street Joual, κατήγγειλαν ότι ήταν ακριβώς οι «εστιασμένες» πληροφορίες που μεταφέρουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο Ισραήλ που συνέβαλαν στη δολοφονία αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ την ίδια στιγμή, στο νέο μεγάλο εξοπλιστικό πακέτο των ΗΠΑ προς το Ισραήλ συμπεριλαμβάνονται νέες βόμβες ενός τόνου, σαν κι αυτές που ισοπέδωσαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στην Γάζα τους προηγούμενους μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και τα σχέδια που μεθοδεύουν για τη μεταπολεμική Γάζα, και ό,τι και να λένε για «παλαιστινιακό κράτος», δεν περιλαμβάνουν το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση. Όπως ανέφεραν ισραηλινά μέσα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γκάλαντ μετέφερε στον Νετανιάχου την πρόταση των ΗΠΑ για την εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης, πιθανά από τρία αραβικά κράτη, στην Γάζα. Στην οποία οι αντιστασιακές οργανώσεις στην Γάζα απάντησαν με κοινή τους δήλωση ότι «οποιαδήποτε δύναμη εισβάλλει στη Γάζα θεωρείται δύναμη κατοχής και θα αντιμετωπιστεί ανάλογα».
Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο, δήλωσε στο Al Jazeera: «Θέλουμε απαντήσεις σχετικά με το τέλος του πολέμου, την απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, την επιστροφή των εκτοπισμένων και την αποκατάσταση της Γάζας». Ενώ ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντ. Μπαρνέα είπε στον Νετανιάχου ότι μια συμφωνία για τους ομήρους θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο αν υπάρξει συμβιβασμός για την επιστροφή των Παλαιστινίων αμάχων στη βόρεια Γάζα. Κάτι που η κυβέρνηση Νετανιάχου, κομπάζοντας ότι «έχει κόψει την Γάζα στα δύο», απεύχεται προτιμώντας τους Παλαιστίνιους μεταπολεμικά σε μόνιμη κατάσταση ομηρίας σε «τεντουπόλεις» προσφύγων ανάμεσα στο βόρειο άκρο της Ράφα και το νότιο άκρο της πόλης της Γάζας -μιας και η ιδέα της επιχείρησης εθνοκάθαρσης προς την Αίγυπτο δεν έχει την έγκριση ούτε της Αιγύπτου ούτε της «διεθνούς κοινότητας».