Αντιπολεμικό κίνημα
Κοινωνικοί Λειτουργοί για την Παλαιστίνη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19/3 διαδικτυακή εκδήλωση από τη συλλογικότητα Social Workers for Free Palestine/Κοινωνικοί Λειτουργοί για μια ελεύθερη Παλαιστίνη. Τη συζήτηση άνοιξε ο γνωστός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ενώ τοποθετήθηκαν κοινωνικοί/ές λειτουργοί -ακτιβιστές από τις ΗΠΑ, Αγγλία και Παλαιστίνη. 

Κομμάτι του κινήματος της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη είναι και οι Εβραίοι που μάχονται ενάντια στο σιωνισμό, παλεύουν για ειρήνη και κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη, όπως μετέφερε η Naomi Junnor, εβραία κοινωνική λειτουργός και ακτιβίστρια. Ο Mick Bowman, κοινωνικός λειτουργός, ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη Δυτική Όχθη και κατέγραψε τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και τη βίαιη μεταχείρισή τους από την κατοχή του Ισραήλ. Στη Δυτική Όχθη, 6 χιλιάδες Παλαιστίνιοι ζουν σε μια αυτοοργανωμένη δομή, σε άθλιες συνθήκες λόγω του συνωστισμού, περιέγραψε η Noor, εργαζόμενη εκεί. Πάνω από το μισό πληθυσμό των παιδιών χρειάζονται επειγόντως φαρμακευτική αγωγή γιατί υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Εννιά στα δέκα παιδιά είναι ανάπηρα, ενώ τα περισσότερα έχουν τραυματιστεί εξαιτίας του πολέμου, λέει η Kefah, συντονίστρια του Stars of Hope για τα δικαιώματα των αναπήρων γυναικών και κοριτσιών που δρα από το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας.

«Προτιμούν να αυτοκτονήσουν»

«Δέκα χιλιάδες φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι “πεθαίνουν κάθε μέρα”, βασανίζονται και ξεφτιλίζονται από τους στρατιώτες του Ισραήλ στα πλημμυρισμένα από αίμα κελιά. Τους εξαναγκάζουν να γδυθούν και τους φωτογραφίζουν, περιγελώντας τους. Είναι τέτοια η κατάσταση που προτιμούν να αυτοκτονήσουν», είπε ο Munther Amira, πρώην κρατούμενος που απελευθερώθηκε και διαβεβαιώνει ότι θα είναι η φωνή των κρατούμενων και ότι τίποτα δεν θα τους σταματήσει να παλεύουν για τη ζωή και για Λευτεριά την Παλαιστίνη. Όσο και να προσπαθεί το Ισραήλ με τα ψέματα και την προπαγάνδα, με τη στήριξη των ΗΠΑ και τη διεθνή υποκρισία των κυβερνήσεων που νομιμοποιούν τη γενοκτονία, οι κοινωνικοί/ές λειτουργοί έχουν ένα μήνυμα και ένα σκοπό: «Δεν είμαστε απλά αριθμοί, θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη», είπε ο Guy Shennan. 

Οι κοινωνικοί/ές λειτουργοί στην Παλαιστίνη εκτοπίζονται συνεχώς και τα σπίτια τους έχουν βομβαρδιστεί. Συνεχίζουν, όμως να παλεύουν και ζητούν από τον διεθνή σύνδεσμο των κοινωνικών λειτουργών (IFSW) να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Παλαιστίνης, να καταγγείλει το Ισραήλ, να οργανώσει δράσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. «Στηρίζουμε τον αγώνα των Παλαιστινίων για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που εξομαλύνει και δικαιολογεί την παράνομη κατοχή και αποικισμό της παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ, καλούμε και ενθαρρύνουμε τους/τις συναδέλφους/ισσες να ενεργήσουν αλληλέγγυα για την Παλαιστίνη», διαβάζουμε στην καμπάνια υπεράσπισης (Δείτε εδώ: https://tinyurl.com/3t6pf23x).  

Βίκυ Βρακά