Η Άποψή μας
Μπορούμε να τους τσακίσουμε!

28/2, Πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη έχει αποκτήσει μια ξεχωριστή πολιτική σημασία. Έρχεται πάνω στην ώρα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραπαίει κάτω από το βάρος των εγκλημάτων της, των σκανδάλων και της μαζικής οργής. Και ταυτόχρονα δείχνει το δρόμο για να τελειώνουμε με όλα αυτά. Πηγαίνουμε προς τις Ευρωεκλογές και την ευκαιρία να μαυρίσουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων με το εργατικό απεργιακό κίνημα στους δρόμους. Πάμε με το ψηφοδέλτιο ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία στο χέρι και οργανώνοντας τη δύναμη της τάξης μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Για να τους τσακίσουμε και να αναδείξουμε τη γνήσια εναλλακτική στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, την εργατική εναλλακτική.

Τα εγκλήματα και τα σκάνδαλα του Μητσοτάκη και των υπουργών του είναι εξοργιστικά. Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση τρέχει για να συγκαλύψει τις δολοφονικές ευθύνες της για τους νεκρούς στα Τέμπη και στην Πύλο, αλλά το κουκούλωμα έχει αποτύχει. Και κάθε μέρα που περνάει έρχεται στο φως άλλο ένα έγκλημα. Η γυναικοκτονία μπροστά στο αστυνομικό τμήμα στους Άγιους Ανάργυρους έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο και δεν απαντιέται με περισσότερους μπάτσους. Η θέση των γυναικών δεν βελτιώνεται με περισσότερα περιπολικά, αλλά με τον αγώνα ενάντια στη σεξιστική καταπίεση και για να φύγουν τα καθημερινά βάρη από τις πλάτες των γυναικών. Αλλά αντί για καλύτερες κοινωνικές υπηρεσίες η κυβέρνηση σπρώχνει κι άλλες ιδιωτικοποιήσεις και στην Υγεία και στην Παιδεία και παντού. Και την ίδια στιγμή έρχονται στο φως οι διαπλοκές ανάμεσα στους φίλους του Μητσοτάκη, την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το αφεντικό της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά που κερδοσκοπούσαν μαζί πάνω στις πλάτες μας την περίοδο της Πανδημίας. 

Γι’ αυτό η εργατική αγανάκτηση ξεχειλίζει και τώρα είναι η ώρα για να τη βοηθήσουμε να οργανωθεί και να συγκροτηθεί σε εναλλακτική λύση. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει και μπορούμε να δώσουμε μάχη σε πολλά επίπεδα. Ξεκινώντας από τη μάχη της απεργίας. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πάνε να κατακερματίσουν τους αγώνες με ανούσιες αλληλοκατηγορίες, διαχωρίζοντας τα οικονομικά από τα πολιτικά αιτήματα. Η επιτυχία της απεργίας είναι υπόθεση της βάσης και προχωράμε να την οργανώσουμε από τα κάτω σε όλους τους χώρους. Για να πάμε προς τις κάλπες της 9 Ιούνη με δυνατό απεργιακό κύμα που θα αποτελειώσει το παραμύθι της «παντοδυναμίας» της ΝΔ.

Αυτές οι μάχες απαιτούν δυνατή επαναστατική Αριστερά. Τα εκατόχρονα του Λένιν μας θυμίζουν ότι το εργατικό κίνημα νικάει και δίνει τις δικές του λύσεις όταν έχει την πρωτοπορία του οργανωμένη έτσι όπως μας δίδαξε το παράδειγμα της Οκτωβριανής Επανάστασης. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα οργανώνει αυτήν την Κυριακή 14 Απρίλη μια μέρα με συζητήσεις αφιερωμένη σε αυτήν την παράδοση. Είναι ένα απαραίτητο βήμα για να συγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας μέσα στη δίνη της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Για να βγάλουμε το κίνημα της τάξης μας νικητή!