Οικονομία και πολιτική
Μητσοτάκης-Φον ντερ Λάιεν: Συνένοχοι στα σκάνδαλα

Το μισό Υπουργικό Συμβούλιο του Μητσοτάκη κάθισε προσοχή μπροστά στα αφεντικά των 18 μεγαλύτερων πολυεθνικών της φαρμακοβιομηχανίας που βρέθηκαν στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες. Ο Μητσοτάκης είχε και προσωπικά κλειστό γεύμα εργασίας με τον Άλμπερτ Μπουρλά, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer και εκπρόσωπο του καρτέλ της φαρμακοβιομηχανίας. 

Ο Μητσοτάκης μάλιστα μπροστά στις κάμερες συνεχάρη τον Μπουρλά για την πρωτοβουλία του να φέρει τους φαρμακοβιομήχανους στην Ελλάδα. Ποια είναι όμως είναι η “πρωτοβουλία” του Μπουρλά και τι ήρθαν να ζητήσουν από τον Μητσοτάκη; Ο ίδιος ο Μπουρλά τα λέει ανοιχτά. Ήρθαν να πάρουν εγγυήσεις ότι έχουν την ελληνική κυβέρνηση στο πλευρό τους ενάντια σε οποιαδήποτε συζήτηση να μπουν έλεγχοι στις τιμές των φαρμάκων και ακόμη περισσότερο να μην μπει χέρι στις πατέντες των εταιρειών και επιτραπεί να παράγονται φτηνότερα φάρμακα.

“Ένας από τους λόγους για τους οποίους ερχόμαστε στην Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την καινοτομία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μία από τις χώρες που θεωρούμε ότι παίρνει πολύ σαφείς θέσεις όσον αφορά σημαντικές πτυχές της προώθησης της καινοτομίας, όπως η πνευματική ιδιοκτησία, η πρόσβαση στα φάρμακα. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα με την επίσκεψή μας εδώ, σε αυτή τη χώρα, πόσο ευχαριστημένοι είμαστε και πόσο θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας.” Ο Μπουρλά έγινε πιο συγκεκριμένος. Το σημαντικότερο, είπε, “είναι οι πολιτικές υπέρ της καινοτομίας και ιδιαίτερα η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Στους άλλους τομείς της βιομηχανίας, οι επενδύσεις έχουν φυσική διάσταση, όταν μιλάμε για [...] αυτοκινητοβιομηχανία, πρόκειται για εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων. Στη δική μας περίπτωση, οι περισσότερες επενδύσεις μας μεταφράζονται σε μία φόρμουλα σε ένα κομμάτι χαρτί. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό, εάν είναι να πραγματοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις, κάθε επενδυτής να νιώθει ότι αυτή η επένδυση σε άυλα περιουσιακά στοιχεία προστατεύεται”.

Οι φαρμακοβιομηχανίες είναι ένα από τα μεγαλύτερα παράσιτα του πλανήτη. Ξεζουμίζουν το δημόσιο χρήμα εκμεταλλευόμενες την έρευνα που γίνεται στα πανεπιστήμια και μετά πατεντάρουν τα φάρμακα για να αποκλείσουν τους φτωχούς. Θησαυρίζουν από τις συμφωνίες που κάνουν με το δημόσιο, αλλά κατευθύνουν την “έρευνά” τους στους τομείς που τους φέρνουν κέρδη όχι εκεί που υπάρχει ανάγκη. Για τον Μπουρλά τα φάρμακα είναι όπως τα αυτοκίνητα, όσο πιο ακριβά τόσο πιο καλά, αρκεί να υπάρχουν πελάτες (ασθενείς) να τα αγοράζουν. Και ο Μητσοτάκης είναι στο πλευρό του.

Η πανδημία απέδειξε πόσο μακριά από τις ανάγκες βρισκόταν η έρευνα των φαρμακοβιομηχάνων. Επιστήμονες προειδοποιούσαν από καιρό για την πιθανότητα ενός ιού που θα προκαλέσει παγκόσμια κρίση, αλλά ποιος κερδίζει ψάχνοντας φάρμακα για ασθένειες που ακόμη δεν υπάρχουν; Παρότι πιάστηκαν στον ύπνο, δεν βγήκαν χαμένοι. Τα κράτη έτρεξαν να τους αναθέσουν να φτιάξουν τα εμβόλια, με το αζημίωτο βέβαια. Τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών εκτοξεύθηκαν. Η Pfizer έσπασε το ρεκόρ το 2022, έγινε η πρώτη εταιρεία στην ιστορία που έσπασε το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων σε τζίρο. Αν αφαιρεθεί το τμήμα του τζίρου που αφορά τον Covid, απομένουν 43 δισεκατομμύρια που είναι στα ίδια επίπεδα και πριν από την πανδημία. Και ενώ θησαύριζαν πάνω στην αγωνία του πλανήτη, εξασφάλιζαν ταυτόχρονα ότι οι φτωχές χώρες δεν θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια. Ο Μπουρλά είπε στον Μητσοτάκη ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μπει ανοιχτά στο μπλοκ των χωρών που θα κόψουν κάθε συζήτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για χαλάρωση των νόμων για τις πατέντες. Και ο Μητσοτάκης του είπε Ναι σε όλα.

Χωρίς τη στήριξη των κρατών, οι φαρμακοβιομηχανίες θα ήταν ένα τίποτα. Ο Μητσοτάκης μάλιστα έβαλε και άλλη παράμετρο στο τραπέζι, αναφέροντας εμμέσως την συμμετοχή της Ελλάδας στην περικύκλωση της Υεμένης, όπου “εξασφαλίζονται οι εφοδιαστικές αλυσίδες” των φαρμακοβιομηχανιών που είναι από τις κατεξοχήν εταιρείες που απλώνουν τα δίχτυα τους από την Ασία και την Αμερική ως την Ευρώπη.

Φάρμακα και όπλα πάνε μαζί, σύμφωνα με τη λογική του καπιταλισμού. Και μαζί πάνε και τα σκάνδαλα, γιατί πώς αλλιώς θα είχαν προχωρήσει όλες αυτές οι συμφωνίες δισεκατομμυρίων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της φαρμακοβιομηχανίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βλέπει τη θητεία της να λήγει, αλλά ταυτόχρονα να ξανανοίγει ο δικαστικός φάκελος για τις επαφές της με τον Μπουρλά στο ξεκίνημα της πανδημίας. 

Ο φάκελος πέρασε από το Βέλγιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Φον ντερ Λάιεν ερευνάται για κρυφές συμφωνίες με τον Μπουρλά, στις οποίες περιλαμβάνονται και επαφές που έγιναν με SMS τα οποία μετά σβήστηκαν. Αυτές οι συμφωνίες, τις οποίες δεν μπορούμε καν να δούμε, κατέληξαν σε μια αποτυχία που περιλαμβάνει και δόσεις εμβολίων αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων που πήγαν στα σκουπίδια. Η φον ντερ Λάιεν είναι η προσωποποίηση όλου του απάνθρωπου και δολοφονικού χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τρέχει τους τελευταίους μήνες να κάνει συμφωνίες με όλους τους δικτάτορες με πρώτο τον Σίσι στην Αίγυπτο για να μπλοκάρουν τους μετανάστες. Υπογράφει συμφωνίες για κλιμάκωση των εξοπλισμών. Πρόλαβε και πήγε στο Ισραήλ με το που ξεκίνησε ο πόλεμος για να στηρίξει το Ισραήλ και φυσικά είναι η βασική επαφή των φαρμακοβιομηχάνων στις Βρυξέλλες. Δεν είναι τυχαίο που την εκτιμά τόσο πολύ ο Μητσοτάκης και της παραχώρησε και το σπίτι του στην Κρήτη τον περασμένο Αύγουστο. Στο γεύμα που είχε με τον Μπουρλά μπορεί να γέλασαν και με τα σβησμένα SMS και με τα χαμένα εμβόλια και με τα εκατομμύρια νεκρούς που προκαλούν τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας και οι ισχυρές της πλάτες.