Καταστολή
Δεν πέρασαν οι διώξεις!

9/4, Ευελπίδων. Παμψηφεί αθώοι οι Π. Κωνσταντίνου και Γ. Σηφακάκης. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Δεν πέρασαν οι διώξεις που επιχείρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι εισαγγελείς στοχοποιώντας το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση και τη διαδήλωση σε δύο δίκες που πραγματοποιήθηκαν στις 8 και 9 Απρίλη και αφορούσαν περιστατικά που συνέβησαν την περίοδο της πανδημίας. Και στις δύο περιπτώσεις, οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι, έχοντας τη συμπαράσταση από δεκάδες συνδικάτα, δημοτικές κινήσεις και συλλογικότητες.

Την Τρίτη 9/4 στα Δικαστήρια Ευελπίδων στο κενό έπεσε η πολιτική αντισυνδικαλιστική δίωξη εναντίον των στελεχών του ΣΕΚ Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, πρώην δημοτικού συμβούλου Αθήνας και Γιάννη Σηφακάκη, μέλος του ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών επειδή συμμετείχαν στην 24ωρη Απεργία της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ και άλλων σωματείων όπως της ENΕΔΕΠ (ΚΟΣΚΟ), ΣΕΛΜΑ, ΠΕΝΕΝ στις 26/11/2020 κατά του αντεργατικού νόμου Βρούτση.  

Και οι δύο κρίθηκαν παμψηφεί αθώοι από το δικαστήριο στο οποίο ως μάρτυρες υπεράσπισης παρουσιάστηκαν ο Παντελής Βαϊνάς, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της AΔΕΔΥ και ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος, μέλος ΔΣ του ΣΕΗ. Αλλά δεν χρειάστηκε καν να καταθέσουν επειδή αποσύρθηκαν από την υπεράσπιση μετά από πρόταση της έδρας καθώς από την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, αξιωματικού της αστυνομίας, δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο που να επιβεβαιώνει την κατηγορία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: 

«Είχα τόσες πολλές συγκεντρώσεις εκείνη την περίοδο που όταν με κάλεσαν δεν ήξερα καν για ποια υπόθεση ακριβώς ήταν. Απ’ ότι θυμάμαι ήταν μέρα γενικής απεργίας, εμείς ήμασταν από το πρωί στην πλατεία και οι διαδηλωτές είχαν πιάσει την Κοραή, κρατούσαν αποστάσεις ασφαλείας γιατί τότε ήταν τα μέτρα για τον κόβιντ. Όταν τέλειωσε η συγκέντρωση και τους είπαμε να αποχωρήσουν, τους ζητήσαμε να φύγουν προς τα κάτω, ξεκίνησαν αρχικά στο πεζοδρόμιο και μετά βγήκαν για λίγο στο δρόμο, η απόσταση μέχρι την Ομόνοια είναι άλλωστε πολύ κοντινή».   

Στις απολογίες τους ο Πέτρος Κωνσταντίνου και ο Γιάννης Σηφακάκης και στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης Κώστας Παπαδάκης και Δημήτρης Ζώτος, τόνισαν το γεγονός ότι αφενός δεν υπήρχε εξ αντικειμένου θέμα δίωξης καθώς δεν υπήρχαν συγκοινωνίες για να παρακωλυθούν αφετέρου ο δρόμος ήταν ήδη κλειστός από την αστυνομία που νωρίτερα είχε παρατάξει τα ΜΑΤ. Η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων από τις κατηγορίες και το δικαστήριο τους έκρινε αθώους. 

Προϊόν πολιτικής πίεσης

«Η σημερινή αθωωτική απόφαση έδειξε ότι η δίωξη ήταν προϊόν πολιτικής πίεσης της κυβέρνησης, όπως προέκυψε από την κατάθεση του αξιωματικού της αστυνομίας ο οποίος επεσήμανε πολλές φορές τις άνωθεν εντολές που είχε για αυστηρή συμπεριφορά απέναντι στις διαδηλώσεις» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη μετά το πέρας της δίκης ο Κώστας Παπαδάκης. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ίδια χρονική περίοδο, έχουμε απαγορευμένες δύο μεγάλες διαδηλώσεις, του Πολυτεχνείου και του Γρηγορόπουλου, και δίωξη εναντίον αγωνιστών που παραπέμφθηκαν σε δίκη απλώς επειδή προπαγάνδιζαν την απεργιακή συγκέντρωση της 26ης Νοεμβρίου του 2020 –που μόλις χθες αθωώθηκαν στο δικαστήριο. Είναι μια κινηματική νίκη που δείχνει ότι έχει κατακτηθεί το δικαίωμα συμμετοχής σε διαδηλώσεις και το δικαίωμα να διαδηλώνουμε στο δρόμο. Με το κεκτημένο αυτό πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί όσο κι αν η καταστολή οργιάζει, το κίνημα είναι πολύ περισσότερο δυνατό».

«O Πέτρος Κωνσταντίνου και ο Γιάννης Σηφακάκης ήταν σήμερα κατηγορούμενοι για διατάραξη της ασφαλείας των συγκοινωνιών επειδή στις 26/11/20 συμμετείχαν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ και πραγματοποίησαν πορεία προς την Ομόνοια. Η δίωξη αυτή ήταν εξαιρετικά προκλητική γιατί ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που γίνεται δίωξη για διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών για μια πορεία που αφορά εργατικά συνδικάτα» μας είπε ο Δημήτρης Ζώτος. «Με αυτήν την έννοια είχε ιδιαίτερη σημασία η αθώωσή τους. Και πράγματι από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι έκαναν μια πορεία προς την Ομόνοια κάτι το οποίο το δικαστήριο έκρινε καθόλα νόμιμο και γι’ αυτό και τους αθώωσε. Χρειάζεται να τονιστεί ότι καθώς εκείνη τη μέρα είχαν απεργία τα μέσα συγκοινωνίας εξ αντικειμένου δεν υπήρχε η δυνατότητα διατάραξης. Αυτό κάνει ακόμη πιο προκλητική τη δίωξη που άσκησαν η αστυνομία, η κυβέρνηση και η εισαγγελία για πρώτη φορά. Αυτό ήταν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της δίκης και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και η παμψηφεί αθώωση των κατηγορουμένων».

 

Ψηφίσματα

Με αποφάσεις τους το ΕΚΑ, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΙΝΑΠ η ΠΕΝΕΝ, σωματεία και κινήσεις καταδίκασαν τη δίωξη εναντίον των Πέτρου Κωνσταντίνου και Γιάννη Σηφακάκη ζητώντας την αθώωσή τους. 

«Είναι μια προκλητική πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη. Είναι επίθεση κατά του ΕΚΑ, της ΑΔΕΔΥ και όλων των σωματείων που οργάνωσαν και πήραν μέρος στην απεργία στις 26/11/2020» ανέφερε το ΕΚΑ. «Η απεργία αφορούσε το νομοσχέδιο Βρούτση, μια κατά μέτωπο επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας.  Η πολιτική και συνδικαλιστική αυτή δίωξη δεν θα περάσει»!

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή του κάλεσε σε παρουσία στη δίκη τονίζοντας ότι «η διαδήλωση δεν είναι παρακώλυση συγκοινωνιών αλλά αναφαίρετο δικαίωμα, που κατακτήθηκε με θυσίες και αγώνες στην περίοδο των ηρωικών αγώνων της μεταπολίτευσης». 

«Υπόλογοι και κατηγορούμενοι για τα προβλήματα που εμφανίστηκαν την περίοδο εκείνη δεν είναι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα και οι διαδηλωτές στους δρόμους αλλά η κυβέρνηση που άφησε τον λαό απροστάτευτο, αρνούμενη να ενισχύσει τα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα υγείας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ. «Κάτω τα χέρια από τις πολιτικές – δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα».

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ επίσης καταδίκασε την «πολιτική δίωξη του Πέτρου Κωνσταντίνου και του Γιάννη Σηφακάκη με πρόφαση την παρακώληση συγκοινωνιών» τονίζοντας ότι «το αναφαίρετο δικαίωμα στην διαδήλωση και την απεργία δεν μπορεί να εμποδιστεί και να ποινικοποιηθεί από κανένα».

«Η επιχείρηση της κυβέρνησης με στέρηση του δικαιώματος των δημόσιων συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους δεν επιβάλλονταν από κανένα κανόνα προστασίας της δημόσιας υγείας» ανέφερε ανάμεσα σε άλλα στην ανακοίνωσή της η Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη. Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στη διαδήλωση. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους διωκόμενους. Κάτω τα χέρια από τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Να αθωωθούν οι διωκόμενοι αγωνιστές».


8/4, Ευελπίδων

 

Αθώοι κρίθηκαν τη Δευτέρα 8/4 στα Δικαστήρια Ευελπίδων, οι 5 σύντροφοι και συντρόφισσες που διώκονταν για πολιτική εξόρμηση στη Νέα Ιωνία Αττικής, κατά τη διάρκεια των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και δημόσιων συναθροίσεων το 2020. Συγκεκριμένα στις 21 Νοεμβρίου 2020 η αστυνομία είχε συλλάβει 5 μέλη του ΣΕΚ που έκαναν την εβδομαδιαία εξόρμηση του τοπικού πυρήνα στη λαϊκή της Ν. Ιωνίας μοιράζοντας προκηρύξεις στον κόσμο για την απεργία που καλούσαν η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ στις 26 Νοεμβρίου 2020. 

Στο δικαστήριο κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο Κ. Κουλούρης, νυν πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αθήνας (τότε γ.γ του ΕΚΑ και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ιωνίας), που είχε καταθέσει στο αστυνομικό τμήμα και τη μέρα της σύλληψης και επανέλαβε και στο δικαστήριο ότι το ΕΚΑ και η ΑΔΕΔΥ είχαν κηρύξει απεργία, η οποία δεν είχε κηρυχθεί παράνομη και ότι οι κατηγορούμενοι προπαγάνδιζαν αυτήν την απεργία. 

Νωρίτερα, οι δύο αστυνομικοί που κλήθηκαν να καταθέσουν στο δικαστήριο ανέφεραν ότι οι κατηγορούμενοι μοιράζανε υλικό χωρίς να προκαλούν πρόβλημα, δεν προέβαλαν κάποια αντίσταση, είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα για τον covid, και ότι οι ίδιες απλώς ενημερώσανε το διοικητή του τμήματος για το γεγονός, και εκείνος μίλησε με το εισαγγελέα ακροάσεως ο οποίος ζήτησε τη σύλληψη και την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι και στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης Γ. Βλάχος, ζήτησαν την αθώωση τους επιμένοντας στο γεγονός ότι ασκούσαν τα αναγνωρισμένα δικαιώματα της ελεύθερης έκφρασης και πολιτικής δράσης στο πλαίσιο μάλιστα των δράσεων ενός νομικά αναγνωρισμένου πολιτικού κόμματος όπως είναι το ΣΕΚ. Ο εισαγγελέας πρότεινε απαλλαγή από τις κατηγορίες και η έδρα συντάχθηκε με την πρότασή του αποφασίζοντας την αθώωση των κατηγορουμένων. 

Την απόσυρση της δίωξης είχαν ζητήσει με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής ενώ ανακοινώσεις συμπαράστασης είχαν εκδώσει πάνω από 40 δημοτικά και περιφερειακά σχήματα από τους γύρω δήμους και από όλη τη χώρα. «Αυτές οι πρακτικές τρομοκρατίας δείχνουν πόσο φοβάται η κυβέρνηση της ΝΔ τους αγώνες μας. Τέσσερα χρόνια μετά η κρίση της είναι ακόμα πιο βαθιά Μπορούμε να τους ανατρέψουμε» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Άννα Αδαμίδου, μια εκ των κατηγορουμένων που αθωώθηκαν.