Την Πέμπτη 4/4 στη Νομική της Αθήνας έγινε η ανοιχτή σύσκεψη - εκδήλωση του ΣΕΚ στις Σχολές για τη συνέχεια του φοιτητικού κινήματος που σημάδεψε τη χρονιά μέχρι τώρα με τις 10 εβδομάδες καταλήψεων ενάντια στο νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πριν την Αθήνα προηγήθηκαν ανάλογες συζητήσεις σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Γιάννενα.
Στην εκδήλωση της Πέμπτης συμμετείχαν δεκάδες φοιτητές/ριες, ίσως οι περισσότεροι/ες από κάθε ανοιχτή διαδικασία που οργάνωσε το ΣΕΚ στις Σχολές κατά τη διάρκεια αυτού του κινήματος. Η συζήτηση άνοιξε από τον Παντελή Παναγιωτακόπουλο από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και τη Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια Φιλοσοφικής και μέλος του ΣΕΚ στις Σχολές.
«Η μία εικόνα είναι αυτή μιας δολοφονικής κυβέρνησης και ενός καταστροφικού καπιταλισμού που οι ζωές των φτωχών, των απλών ανθρώπων, δεν έχουν καμία αξία. Αυτό υπογραμμίζει η γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, η εισαγγελική πρόταση για τον Μίχο, η συγκάλυψη της δολοφονίας στα Τέμπη, η πιο μαζική σφαγή μεταναστών και προσφύγων που έγινε στην Πύλο, η βοήθεια του Μητσοτάκη στη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστίνιων, η καταστροφή του περιβάλλοντος» ξεκίνησε η εισήγηση.
«Η άλλη εικόνα είναι της αντίστασης. Η κυβέρνηση είναι πολιορκημένη από το κίνημα και φάνηκε από την αρχή της νέας χρονιάς. Φοιτητικές καταλήψεις, πανεργατικές απεργίες, μπλόκα αγροτών, κλαδικοί αγώνες στην Υγεία και την εκπαίδευση, σε χώρους του ιδιωτικού τομέα όπως στην ΠΕΙΦΑΣΥΝ, στο μαζικό κίνημα για την καταδίκη του Μίχου. Δεν είναι τυχαία ξεσπάσματα αλλά ένα μαζικό κύμα ριζοσπαστικοποίησης που προκαλεί κρίση στην κυβέρνηση. Από το 41% πέρυσι τον Ιούνιο, φτάσαμε σε λιγότερο από ένα χρόνο στην αποπομπή υπουργών, σε πρόταση μομφής κλπ» συνέχισε.
«Φτάσαμε ως εδώ δίνοντας μάχη με την ηττοπάθεια. Όταν ξεκινάγαμε τη μάχη ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια βάζαμε την πρόταση για καταλήψεις διαρκείας, όταν άλλες δυνάμεις θεωρούσαν ότι “δεν μας παίρνει” και περιορίζονταν σε συμβολικές κινήσεις. Έχουμε αυτή την αντίληψη γιατί δεν μετράμε τους συσχετισμούς με εκλογικά ποσοστά αλλά στο δρόμο. Και πράγματι το φοιτητικό κίνημα έπαιξε τεράστιο ρόλο. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα κάνει περίπατο. Πίστευαν ότι είχαν συναίνεση καθώς και το ΠΑΣΟΚ έχει στο πρόγραμμά του τα μη κρατικά πανεπιστήμια και ο Κασσελάκης τα υπερασπιζόταν. Έσπασε αυτή η συναίνεση με τις καταλήψεις που κέρδισαν τη μαζική συμπαράσταση του κόσμου και η κυβέρνηση κατέληξε απομονωμένη να ψηφίζει το νομοσχέδιο.
Το φοιτητικό κίνημα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του πυροδότη μαζικών αντιστάσεων. Ήταν λάθος η επιλογή για κλείσιμο των καταλήψεων που μπήκε από δυνάμεις της αριστεράς. Μην ξεχνάμε ότι το ίδιο έγινε και πέρυσι που, εν όψει εκλογών, σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Το κίνημα μπορεί να συνεχίσει γιατί τα όρια της αντίστασης δεν εξαντλούνται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μέσα στις σχολές η ριζοσπαστικοποίηση έχει αρχίσει να αλλάζει μαζικά συνειδήσεις» υπογράμμισε και συνέχισε συγκεκριμένα:
Σύγκρουση
«Κρατάμε τη σύγκρουση με την ηττοπάθεια. Παίρνουμε ενωτικές πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα. Συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη το σύνθημα “οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες”. Δίνουμε τη μάχη ενάντια στην απόλυση του διοικητικού του ΕΚΠΑ Δ. Αντωνίου. Συνδεόμαστε με όλα τα κομμάτια των εργαζομένων που βρίσκονται στα πανεπιστήμια. Τους καλούμε σε απεργία διαρκείας καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε την απόλυση και τις επιθέσεις.
Κάνουμε την πανεργατική απεργία κεντρικό θέμα στις γενικές συνελεύσεις. Προτείνουμε κατάληψη της σχολής στις 16 και 17 Απρίλη. Οργανώνουμε ομάδες σε κάθε σχολή που θα ξεσηκώσουν το χώρο τους, αλλά και τους γύρω εργατικούς χώρους. Ήταν μια πολύ χρήσιμη εμπειρία που αποκτήθηκε μέσα στις καταλήψεις και πρέπει να τη συνεχίσουμε.
Δυναμώνουμε στις σχολές τη μάχη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση, τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό με καμπάνια για να μην ξεχαστεί το έγκλημα της Πύλου, τη μάχη ενάντια στον πόλεμο και την καμπάνια για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Ταυτόχρονα δίνουμε μάχη στο ζήτημα της επαναστατικής στρατηγικής. Οργανώνουμε το μονοήμερο συζητήσεων για την επαναστατική παράδοση του Λένιν στις 14 Απρίλη και καλούμε να οργανωθούν στο ΣΕΚ όλες και όλοι που δίνουν τη μάχη μέσα στα πανεπιστήμια. Χτίζουμε την επαναστατική αριστερά που θα οδηγεί τους αγώνες μέχρι τη νίκη. Δεν παλεύουμε μόνο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά συνολικά για την ανατροπή του καταστροφικού καπιταλισμού.
Μεταφέρουμε αυτή τη συζήτηση που κάνουμε εδώ σε κάθε σχολή. Προτεραιότητά μας δεν είναι οι εκλογές. Θα δώσουμε τη μάχη των εκλογών στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια των ΕΑΑΚ, αλλά δίνοντας προτεραιότητα στους αγώνες».
Η Αφροδίτη, φοιτήτρια στη ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, πήρε πρώτη το λόγο στη συζήτηση που ακολούθησε υπερθεματίζοντας στον αγώνα ενάντια στο σεξισμό και θυμίζοντας τις μάχες που έχουν δοθεί στο ΠΑΔΑ ενάντια στους κακοποιητές. «Η κόντρα με τον σεξισμό δεν είναι μόνο μια μέρα στις 8 Μάρτη αλλά κάθε μέρα, συζητώντας και κερδίζοντας τον κόσμο των σχολών για το ποιος ευθύνεται και πως παλεύεται. Μόνο το κίνημα μπορεί να προστατεύσει τα θύματα συγκρουόμενο με τους μηχανισμούς».
Μέτωπα
«Τα μέτωπα είχαν ανοίξει πριν το κίνημα των καταλήψεων και παραμένουν ανοιχτά. Η Παλαιστίνη, η Πύλος, τα Τέμπη, ο σεξισμός. Είναι μάχες ενάντια στην κυβέρνηση, αυτή είναι η συνέχεια και η σύνδεσή τους» σημείωσε ο Παναγιώτης από τη Σχολή Μηχανικών. «Μέσα στις σχολές έχει συντελεστεί μεγάλη αλλαγή που φάνηκε με τη μαζικοποίηση των συνελεύσεων. Στις νέες γενικές συνελεύσεις να πιάσουμε την ευκαιρία για συνέχεια του αγώνα με αφορμή την πανεργατική απεργία».
«Το ζήτημα της συνέχειας του αγώνα ανοίγει και σε εμάς» μετέφερε η Μυρτώ, υποψήφια διδάκτωρ και μέλος του ΣΕΡΕΤΕ. «Είναι ανοιχτή η μάχη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, ενάντια στις μειώσεις μισθών σε συναδέλφους στο Πάντειο, ενάντια στο σεξισμό καθώς έχουμε καταγγελίες για παρενοχλήσεις. Συμπεράσματα από το φοιτητικό κίνημα που ξεδιπλώθηκε, είναι ότι οι μάχες συνδέονται και ότι χρειάζεται συντονισμός όλων των κομματιών στα ΑΕΙ, φοιτητών/ριών, διδασκόντων, ερευνητών, διοικητικών κλπ. Κι εμάς η πρότασή μας είναι για 48ωρη απεργία στις 16 και 17/4. Η συζήτηση για κλιμάκωση γίνεται σε εύφορο έδαφος γιατί -όπως δείχνουν πλέον και δημοσκοπήσεις- δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Είναι πρόβλημα η εκλογικίστικη αντιμετώπιση κομματιών της αριστεράς που αντιμετωπίζει τον κόσμο σαν ψηφοφόρους, ενώ εμείς τον αντιμετωπίζουμε ως το υποκείμενο του αγώνα και της αλλαγής».
«Η κυβέρνηση πάει να αντεπιτεθεί μετά το τέλος των καταλήψεων. Θέλει τη ρεβάνς κι αυτό δείχνουν οι απειλές για πειθαρχικά μέτρα κατά των φοιτητών και η απόλυση του Αντωνίου» επεσήμανε η Αθανασία από τη Φιλοσοφική. «Από την αρχή δίναμε τη μάχη για την κλιμάκωση και δικαιωθήκαμε. Αλλά για να νικήσουμε χρειαζόμαστε τις επαναστατικές ιδέες και οι συζητήσεις για τον Λένιν είναι μια καλή ευκαιρία». Στο ίδιο σημείο στάθηκε και ο Γιώργος, υποψήφιος διδάκτωρ, σημειώνοντας ότι «ο Λένιν δίνει τα εργαλεία για να κατανοήσουμε τη θέση μας απέναντι στα ζητήματα που ανοίγουν».
Η Μαριάνα, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική μετέφερε την εικόνα από τις εστίες που μένει. «Έχουμε δεχθεί τελεσίγραφο για αστυνομική εισβολή και εκκένωση κάποιων μικρών χώρων που λειτουργούν είτε ως πολιτικά στέκια είτε ως δωμάτια. Η επίθεση δεν είναι τυχαία. Συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς το επόμενο βήμα είναι να φέρουν εργολάβους και να βάλουν ενοίκια». Χαρακτήρισε το κίνημα των καταλήψεων, «όχι κίνημα διαμαρτυρίας αλλά διεκδίκησης. Συζητάμε πλέον για μεγάλα πράγματα. Όχι που φτάνουμε αλλά που μπορούμε να φτάσουμε. Για να νικήσουμε χρειάζεται να συνδέσουμε τις μάχες μεταξύ τους. Έχουμε ανάγκη μια δυνατότερη επαναστατική αριστερά».
«Ο κόσμος στις σχολές δεν συζητάει αν χάσαμε αλλά ότι πρέπει να συνεχίσουμε και τη μάχη. Θα πρέπει να δώσουμε αυτή την αντιπαράθεση μέσα στην αριστερά» υπογράμμισε ο Γιάννης από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων. «Να ξεχειλώσουμε τις δυνατότητες που άνοιξαν με το κίνημα των καταλήψεων. Να μονιμοποιήσουμε τις γενικές συνελεύσεις σε εβδομαδιαία βάση και τις καταλήψεις σαν αγωνιστική επιλογή. Δώσαμε συγκρούσεις για να επικρατήσει ότι “μας παίρνει” και χρειάζεται να δώσουμε ξανά τη μάχη» συμπλήρωσε ο Αλέξανδρος από τη ΣΔΟΚΕ.
• Ανοιχτή πανελλαδική διαδικασία των σχημάτων ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Απρίλη στη Γεωπονική της Αθήνας.