ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΡΤ, ALTER, ΔΟΛ: Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιστέκονται

Δεν είναι όμως “μόνο” οι επιθέσεις των εργοδοτών που το επιβάλουν. Είναι και η αντίσταση που ξεδιπλώνεται σε μια σειρά μαγαζιά. Από την τριήμερη απεργία στην Ελευθεροτυπία μέχρι την κατάληψη στο Alter και από τις απεργίες στην ΕΡΤ μέχρι τις κινητοποιήσεις στο ΔΟΛ, παντού οι συγκρούσεις ξεσπάνε και απαιτούν συντονισμό και κλιμάκωση. Η 24ωρη απεργία του κλάδου στις 30 Νοέμβρη και η στάση εργασίας την επόμενη, ανήμερα της πανεργατικής, που οι εργοδότες προσπάθησαν για άλλη μια φορά να βγάλουν παράνομες, χρειάζονται συνέχεια. Αυτό ήταν το μήνυμα των εργαζομένων στο μπλοκ των ΜΜΕ που ξεκίνησε από το Μουσείο την ημέρα της Πανεργατικής -συμμετείχαν με πανό ΕΣΗΕΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ, εργασιακή επιτροπή ΔΟΛ, απεργοί Ελευθεροτυπίας, Financial Crimes, εργαζόμενοι ΑΠΕ, ΕΤΙΤΑ.

Ελευθεροτυπία

Το δρόμο της κλιμάκωσης για ολόκληρο τον κλάδο των ΜΜΕ άνοιξαν οι εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία με την επιτυχημένη τριήμερη απεργία τους την Πέμπτη 1, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3/12. Η απεργία -που εξελίχτηκε σε τετραήμερη μαζί με την απεργία όλων των Μέσων στις 30/11- μπλόκαρε και την έκδοση των φύλλων του Σαββατοκύριακου. Η συνέχεια θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες σε νέα γενική συνέλευση των εργαζόμενων.

Ο αγώνας των εργαζόμενων στη ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ και τη ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗ για την καταβολή όλων των δεδουλευμένων και ενάντια στην απειλή του κλεισίματος της επιχείρησης, έχει γίνει αιχμή για όλο τον κλάδο και έχει κερδίσει τη συμπαράσταση δεκάδων σωματείων του χώρου και όχι μόνο. Την πρώτη μέρα της τριήμερης, οι απεργοί συμμετείχαν με το πανό τους στην πανεργατική διαδήλωση.

“Είμαστε τέσσερις μήνες απλήρωτοι και μπαίνουμε στον πέμπτο, έχουμε ξεπεράσει πολύ τα όριά μας, ελπίζουμε στις κινητοποιήσεις και το δυναμισμό μας”, μας είπε η Ευαγγελία Φρατζόγλου, από το “Ε” της Ελευθεροτυπίας, “Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, δεν έχουμε άλλες αντοχές, πρέπει ενωμένοι να πορευτούμε. Πιστεύω ότι η συνέχεια πρέπει να είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και εύχομαι και ελπίζω να αποφασιστεί κάτι τέτοιο και από τη γενική μας συνέλευση”.

“Συμμετείχαμε χτες στην 24ωρη όλων των Σωματείων και από σήμερα είμαστε σε τριήμερη”, μας είπε η Ντίνα Δασκαλοπούλου, από το “Ε” της Ελευθεροτυπίας και μέλος της εργασιακής επιτροπής στο χώρο. “Είναι η τρίτη απεργία που κάνουμε μέσα σε τέσσερις μήνες. Ξεκινήσαμε με 24ωρη, κλιμακώσαμε με 48ωρη και τώρα έχουμε τριήμερη. Διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας. Διεκδικούμε τις θέσεις εργασίας μας.

Η εφημερίδα μάς λέει εδώ και τέσσερις μήνες ότι ψάχνει δάνειο, το θέμα είναι ότι και δάνειο να πάρει, ο στόχος της είναι να εφαρμόσει ένα εσωτερικό μνημόνιο που θα ξεκληρίσει πάνω από 450 έως 800 εργαζόμενους. Γιατί το δίλημμα που βάζει είναι ή δάνειο ή κλείσιμο, κάτι σα τη χώρα. Αποφασίζουμε στη γενική συνέλευση, έχουμε εκλέξει και εργασιακή επιτροπή. Από Δευτέρα θα κάνουμε τη συνέλευσή μας και θα δούμε πώς κλιμακώνουμε”.

Η διασπαστική απόφαση της ηγεσίας της ΕΤΗΠΤΑ να μην συμμετέχει στην απεργία και να κηρύξει τριήμερη μια βδομάδα μετά, δεν έμεινε αναπάντητη από τα μέλη της Ενωσης στο χώρο που έβγαλαν την εξής ανακοίνωση: “Oι εργαζόμενοι τεχνικοί της «Ελευθεροτυπίας» (Φωτοεκδοτική Α.Ε.) διαφωνούμε με την απόφαση του σωματείου μας -ΕΤΗΠΤΑ- να μην συμμετέχουμε στην τριήμερη απεργία (1, 2, 3, Δεκεμβρίου) που έχουν κηρύξει η ΕΣΗΕΑ και η ΕΠΗΕΑ για την μη καταβολή των δεδουλευμένων μας. Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία γενική συνέλευση η πλειοψηφία των εργαζομένων τεχνικών είχε ταχθεί υπέρ της απεργίας. Θεωρούμε ότι η απόφαση της ΕΤΗΠΤΑ βάζει σε κίνδυνο την ενότητά μας και δημιουργεί προϋποθέσεις για τη συγκρότηση απεργοσπαστικού μηχανισμού”.

Δημόσια ΜΜΕ

Σε απεργία διαρκείας εξελίσσεται ο αγώνας των εργαζόμενων στην ΕΡΤ και στα άλλα δημόσια ΜΜΕ (δημοτικοί σταθμοί, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ΑΠΕ-ΜΠΕ) ενάντια στις απολύσεις της εφεδρείας, την κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων εργασίας, τις περικοπές του ενιαίου μισθολογίου. Τη Δευτέρα 5/12, η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ αποφάσισε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την Παρασκευή 9/12 με νέα συνέλευση στις 7/12.

Η κάρτα με τα αιτήματα των εργαζόμενων είναι από την περασμένη Τετάρτη 30/9 μόνιμη στις οθόνες. Την ίδια μέρα όλοι οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τεχνικοί) συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία του κλάδου και την επόμενη, Πέμπτη 1/12, στη στάση εργασίας των Ενώσεων στα πλαίσια της Πανεργατικής. Ο αγώνας συνεχίστηκε με τριήμερη απεργία (2, 3 και 4/12) που κήρυξαν για τα δημόσια ΜΜΕ οι ΠΟΕΣΥ, ΠΟΣΠΕΡΤ και ΠΟΕΠΤΥΜ. Ακολούθησε 48ωρη απεργία των δημοσιογράφων στην ΕΡΤ και των υπαλλήλων στα δημοτικά ραδιόφωνα τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6/12. Ενώ στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 5/12 και 24ωρη την Τρίτη 6/12 οι δημοσιογράφοι και οι υπάλληλοι σε ΑΠΕ και ΓΓΕ.

“Αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι να μην βγει κανένα δελτίο μέχρι να ανατραπούν τα μέτρα”, μας είπε η Ειρήνη Φωτέλλη, εργαζόμενη στην ΕΡΤ, “Το ζήτημα ποτέ δεν ήταν προσωπικό με το Γιωργάκη. Αφού τα ίδια πάει να περάσει και αυτή η κυβέρνηση, πρέπει και σε αυτή την κυβέρνηση να αντισταθούμε. 31 υπάλληλοι πάνε σε εφεδρεία άμεσα, 301 μέχρι το τέλος του χρόνου, υπάρχουν συμβασιούχοι που δε θα ανανεωθεί η σύμβασή τους και ακολουθούν οι νέες απολύσεις μετά την αξιολόγηση. Το σχέδιο είναι να συρρικνωθεί η ΕΡΤ πάρα πολύ. Ομως, μόνο οι συμβασιούχοι να φύγουν αυτή τη στιγμή, η ΕΡΤ δεν μπορεί να λειτουργήσει”.

ALTER

Τον πλήρη έλεγχο του σταθμού και της ροής του προγράμματος ανέλαβαν από την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στο Alter σαν συνέχεια της επίσχεσης εργασίας για την καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους.

Ούτε επαναλήψεις, ούτε διαφημίσεις, μόνο οι κάρτες με τις αποφάσεις των εργαζόμενων βγαίνουν πλέον στο αέρα, ενώ τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται μεγάλη συναυλία έξω από το κτίριο του σταθμού στο Περιστέρι. Δεκάδες είναι ήδη οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα συμπαράστασης από συλλόγους, φορείς, οργανώσεις.

“Εχει ανοίξει η συζήτηση για να παιχτεί απεργιακό πρόγραμμα”, μας είπε ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος, από το ΣΕΚ στο Περιστέρι, “Τη Δευτέρα εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και αντιπροσωπεία από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Περιστερίου επισκεφτήκαμε τους εργαζόμενους, μιλήσαμε μαζί τους, εκφράσαμε τη στήριξή μας στον αγώνα τους και δεσμευτήκαμε πως θα δουλέψουμε μαζί τους για την επιτυχία της συναυλίας”.

“Είναι η συνέχεια ενός μεγάλου αγώνα”, μας είπε η Ακριβή Κυρίκου, ταμίας της ΕΤΙΤΑ και εργαζόμενη στο Alter, “Θα διεκδικήσουμε όλα τα δεδουλευμένα, που είναι από 5 έως 10 μήνες. Πέντε εργαζόμενοι κοιμούνται μέσα στο χώρο για οικονομικούς λόγους. Οι εργοδότες δεν καταλαβαίνουν τίποτα, γι' αυτό πλέον ελέγχουμε το κτίριο και τη ροή. Μόνο με ένα τέτοιο αγώνα μπορούμε να νικήσουμε”.

SportDay

Με την απόλυση του δημοσιογράφου Απόλλωνα Λιακόπουλου συνεχίστηκε η προσπάθεια της εργοδοσίας της εφημερίδας SportDay να επιβάλει ατομικές συμβάσεις εργασίας με μείωση αποδοχών. Την απόλυση έκανε αυτοπροσώπως ο Γιώργος Χελάκης στέλεχος της εφημερίδας (και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ).

“Απολύθηκα προχτές”, μας είπε ο Απόλλωνας στην πανεργατική διαδήλωση στις 1/12, “Ο λόγος ήταν ότι δεν υπέγραψα την ατομική σύμβαση που πρότεινε η επιχείρηση. Η αρχική πρόταση της εργοδοσίας ήταν είτε έξι απολύσεις είτε μείωση 25% οριζόντια σε όλο το προσωπικό. Κάναμε συνέλευση και ύστερα από μυστική ψηφοφορία αρνηθήκαμε την πρόταση. Η επόμενη κίνηση της εργοδοσίας ήταν να προωθήσει ατομικές συμβάσεις. Η πλειοψηφία των συναδέλφων αναγκάστηκε να τις δεχτεί, 72 από τους 83 εργαζόμενους. Στους υπόλοιπους η εργοδοσία ξεκίνησε ανά τριάδες τις απολύσεις. Εγώ ήμουν ο τελευταίος.

Θα προσφύγω στην επιθεώρηση εργασίας, θα διεκδικήσω να βγει καταχρηστική η απόλυση και επαναπρόσληψη. Θα διεκδικήσω χρήματα που δε μου έχουν δώσει, γιατί με το πρόσχημα ότι δεν έχει υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση και η προηγούμενη έχει λήξει η εργοδοσία είχε σταματήσει από την αρχή του χρόνου να καταβάλλει τα κλιμάκια και τις αυξήσεις που προβλέπονται. Αυτό που γίνεται στην SportDay δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι του όλου. Η επίθεση είναι συνολική. Είναι μια αλυσίδα. Η τρόικα δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να προωθεί μέτρα και παίρνουν την πάσα οι εργοδότες από την κυβέρνηση για να καταργήσουν τα κεκτημένα μας. Ο φόβος συχνά περνάει. Η λύση είναι να μην παραδίδουμε όσα έχουμε κερδίσει και οι προηγούμενοι από μας. Το κεφάλι ψηλά και αντίσταση”.

ΔΟΛ

Οχι στις ατομικές συμβάσεις και τις μειώσεις μισθών, επαναπρόσληψη του προέδρου της ΕΠΠΗΤ Χρ. Μαΐδη και ανάκληση όλων των απολύσεων, υπογραφή νέας ΣΣΕ άμεσα, εξουσιοδότηση των Ενώσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας σε περίπτωση που η εργοδοσία αγνοήσει τα παραπάνω αιτήματα, ήταν οι αποφάσεις της τελευταίας γενικής συνέλευσης (29/11) των εργαζόμενων στο ΔΟΛ.

“Εδώ και δύο μέρες έβγαλε ένα φιρμάνι ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ και του ΔΟΛ Ψυχάρης για μειώσεις μισθών 20% μέσω ατομικών συμβάσεων”, μας είπε στη διάρκεια της πανεργατικής διαδήλωσης στις 1/12 ο Παναγιώτης Σκουτέρης, μέλος της εργασιακής επιτροπής ΔΟΛ και του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ. “Κατόπιν γενικής συνέλευσης των εργαζόμενων υπήρχε άμεση αντίδραση. Η απόφαση είναι ότι δεν δεχόμαστε ατομικές συμβάσεις, δεν υπογράφουμε τίποτα και εξουσιοδοτούμε πλήρως τα σωματεία να προβούν στην υπογραφή ΣΣΕ. Αν δεν σταματήσει την απειλή η εργοδοσία, προχωράμε σε αγώνα διαρκείας, απεργίες, συναυλίες, εκδηλώσεις μέχρι να νικήσουμε. Είμαστε από τα μαγαζιά που δεν έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθών και θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να υπογραφούν ΣΣΕ, για να δείξουμε το δρόμο και στα υπόλοιπα μαγαζιά. Σε σχέση με τις απολύσεις, είχαμε πρόσφατα μια επιτυχία. Από τις έξι απολύσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα καταφέραμε ανάκληση των δύο και θα προσπαθήσουμε μέσω της εργασιακής επιτροπής να ανακληθούν κι άλλες”.

Διαβάστε επίσης

Π. Καψής: “Αξιος” ο μισθός του

Άλλα εργατικά

Πανεργατική: Αθήνα

Πανεργατικό μήνυμα αντίστασης στη Συγκυβέρνηση της λεηλασίας

Χάλυβας, Ναυπηγεία, Αμυντικά Συστήματα: Αγώνες από μέταλλο

ΜΕΤΡΟ: 48ωρη Απεργία

Συνεχίζεται η άνοδος της Αριστεράς στα σωματεία

Υπουργεία

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Διοικητικοί ΑΕΙ-ΤΕΙ: Όχι στην εφεδρεία

ΕΜΔΥΔΑΣ

ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

ΠΟΕΔΗΝ

ΑΓΝΟ

Πανεργατική: Θεσσαλονίκη

Πανεργατική: Σε όλη την Ελλάδα