Αντιπολεμικό κίνημα
Γλασκώβη: Πρωτοπόροι στην αλληλεγγύη

Ο βρετανοπαλαιστίνιος γιατρός Γκασάν Αμπού Σιτά εξελέγη πρύτανης (rector) του πανεπιστημίου στης Γλασκώβης στη Σκωτία. Εκλέχτηκε με το 80% των ψήφων των φοιτητών, δηλώνοντας «…σκοπεύω να δώσω στους φοιτητές του πανεπιστημίου της Γλασκώβης την ευκαιρία να δηλώσουν την αντίθεση τους στο γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, να σταθούν ενάντια στη συνενοχή της κυβέρνησης μας σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη».

Ο Αμπού Σιττά είναι πλαστικός χειρούργος και έχει δουλέψει σε πολλές εμπόλεμες περιοχές στη Μέση Ανατολή. Μετά τις 7 Οκτώβρη πήγε στη Γάζα όπου δούλεψε για 43 μέρες στα νοσοκομεία Al-Ahli και Al-Shifa. Στην τελετή που έγινε την περασμένη Πέμπτη, δήλωσε ξανά «είμαι η φωνή αυτών που δεν δέχονται τη γενοκτονία και αυτών που ζητάνε να σταματήσουν οι αποστολές όπλων στο Ισραήλ». Θύμισε ότι κάποτε είχε εκλεγεί πρύτανης ο Μπαλφούρ, λίγο πριν υπογράψει τη γνωστή δήλωση, ο οποίος είχε μιλήσει τότε για τους «βάρβαρους Παλαιστίνιους». Μίλησε για τη σημερινή διεθνιστική Γλασκώβη, πάντα μπροστά στην αλληλεγγύη. Ανέφερε επίσης τον Φρανζ Φάνον, τη Χάννα Άρεντ και τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, και τελείωσε με τη γροθιά σηκωμένη, φωνάζοντας Hasta la victoria siempre!

Ο Αμπού Σιτά είχε κληθεί να μιλήσει την περασμένη Παρασκευή στη Γερμανία σ’ ένα συνέδριο για την Παλαιστίνη, αλλά η αστυνομία δεν τον άφησε να μπει στη χώρα. Ακολούθησε το Σάββατο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη γερμανική πρεσβεία στο Εδιμβούργο οργανωμένη από το Stop the War Coalition, το CND και τη Palestinian Solidarity Campaign και το SWP Σκωτίας. 

Α.Β.,
εργαζόμενος στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης