Με τη φασιστική τρομοκρατία που επιχείρησαν να επιβάλλουν οι χρυσαυγίτες στη Νίκαια το 2011-13, πριν φτάσουν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ξεκίνησε το Εφετείο της εγκληματικής οργάνωσης την Τετάρτη 10 Απρίλη (84η δικάσιμος). Η δράση της τοπικής «πρότυπο», όπως την αποκαλούσαν τόσο η ηγεσία της ναζιστικής συμμορίας όσο και αναμετάξυ τους τα μέλη των ταγμάτων εφόδου πανελλαδικά, συνδύαζε στρατιωτικές παρελάσεις και συσσίτια «μόνο για Έλληνες» με απανωτές επιθέσεις κατά μεταναστών σε όλη την πόλη.
«Η Χρυσή Αυγή προσπαθούσε να φορτώσει στους μετανάστες όλα τα προβλήματα της κρίσης», ξεκίνησε την κατάθεσή του ο Γιώργος Ιωακειμίδης, τότε δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, μιλώντας για την οικονομικοπολιτική συγκυρία που προσπάθησε η οργάνωση να εκμεταλλευτεί. «Υπήρχε ένα συγκεκριμένο δίκτυο για να στηθεί», συνέχισε. «Είχε στα γραφεία της απέξω ανθρώπους με στολές παραλλαγής ή μαύρα που προκαλούσαν φόβο. Έκαναν παρέλαση έξω από το Δημαρχείο και φώναζαν “Αίμα-Τιμή-Χρυσή Αυγή”. Ξεκίνησαν τις διανομές φαγητού χωρίς άδεια από το δήμο. Την ημέρα της δολοφονίας Φύσσα είχαμε πάρει απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο να μην τους δώσουμε άδεια για συγκέντρωση και διανομή. Νομίζω ότι η Νίκαια και το Πέραμα ήταν ιδανικές περιοχές γι' αυτούς».
Απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας, ο μάρτυρας τόνισε για τις διανομές τροφίμων ότι «μοίραζαν μόνο σε Έλληνες, τους ρωτούσαν τα στοιχεία τους» και για τον Λαγό πως «η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήταν ότι αυτός κανόνιζε τα πάντα». Για τις ρατσιστικές επιθέσεις είπε ότι «μεγεθύνθηκαν με την κρίση» και σταμάτησαν «το '13, μετά τη δολοφονία Φύσσα» όταν «έκλεισαν και τα γραφεία τους, δεν υπήρχε πια πεζή περιπολία, δεν τους βλέπαμε». Για την αστυνομία ενημέρωσε πως «είχαμε ζητήσει μεγαλύτερη επιτήρηση και προσοχή, μας είπαν “το έχουμε στο νου μας”, κατά την άποψή μου η αστυνομία εδώ και χρόνια δεν επιτελεί τον ρόλο της». Ενώ μίλησε και για τον Κορκοβίλη, καταδικασμένο πρωτόδικα σε εννιά χρόνια κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, ο οποίος εργαζόταν στον δήμο ως οδηγός απορριμματοφόρου.
Ότι στόχος της Χρυσής Αυγής ήταν να τσακίσει μια ιστορικά προσφυγική πόλη με ισχυρή Αριστερά, έγινε φανερό από τον μάρτυρα μέσα από τις ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής. «Ήταν ξεχωριστή η Νίκαια για να περάσεις τον τσαμπουκά και τη μαγκιά στην Αριστερά. Πού θα τα περάσεις, στο Κολωνάκι;», «Ο Φύσσας πέρναγε το πνεύμα “δεν φοβάμαι”, που αυτό ακριβώς ήθελε να κάνει η ΧΑ. Νομίζω λοιπόν ότι δεν ήταν τυχαίο το περιστατικό», «Είχαμε επιθέσεις σε μετανάστες, σε σπίτια, σε μαγαζιά, σε λεωφορεία... αυξάνονται μετά την είσοδο στη Βουλή, που τους δίνει μια αίσθηση δύναμης», «[Τους αποκαλέσαμε “απογόνους των ναζί” στο ψήφισμα] γιατί αυτή ήταν η αίσθηση που έδιναν και ταίριαζε με αυτά που είδα εγώ με τις παρελάσεις σε στρατιωτικό σχηματισμό, παραλλαγές κλπ», ήταν κάποιες από τις χαρακτηριστικές φράσεις του.
Στήριξη
Μερικές από τις πιο «εμβληματικές» χρυσαυγίτικες επιθέσεις το 2008-09, με την έννοια του κομβικού ρόλου τους στην αναβάθμιση της δράσης της οργάνωσης τα επόμενα χρόνια, έφερε στο δικαστήριο ο Θανάσης Κούρκουλας στην κατάθεσή του την ίδια μέρα. Από όλα όσα είπε, δεν έμεινε καμιά αμφιβολία ότι αυτή η «αναβάθμιση» βέβαια δεν θα μπορούσε να γίνει δυνατή χωρίς την απόλυτη στήριξη και κάλυψη του κρατικού μηχανισμού και συγκεκριμένα της αστυνομίας.
Εκπαιδευτικός, εθελοντής στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και μέλος της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό (ΚΑΡ), ο μάρτυρας ξεκίνησε από τη ναζιστική φιέστα της οργάνωσης στις 2/2/08 στην επέτειο των Ιμίων που τότε ακόμα γινόταν στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Όπως περιέγραψε αναλυτικότατα, μια σειρά σωματεία και φορείς είχαν καλέσει αντιφασιστική συγκέντρωση στην ίδια πλατεία ώρες πριν το χρυσαυγίτικο κάλεσμα. Ωστόσο, όταν κατάλαβαν ότι φασίστες «με ρόπαλα μεγάλου πάχους, κράνη, ασπίδες, αρβύλες, στρατιωτικό εξοπλισμό» είχαν καταλάβει το χώρο από το προηγούμενο βράδυ με την ανοχή της αστυνομίας, κάποιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αυτό που ακολούθησε ήταν επίθεση εναντίον τους από τους χρυσαυγίτες.
«Κινήθηκαν τρέχοντας στη Σταδίου με τα ΜΑΤ δίπλα τους προς τα πάνω μας», περιέγραψε. «Τα ΜΑΤ σταμάτησαν, αυτοί συνέχισαν, ξυλοκόπησαν κάποιους, μαχαίρωσαν έναν. Ήταν η πρώτη φορά που το κατέγραψαν και σε βίντεο με δήλωση ότι “και μέρα μεσημέρι εμείς μπορούμε να εξαφανίσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους”. Ήταν κομβικό στη δράση τους, εγκαινίασε σειρά ενεργειών στη συνέχεια στο φως της μέρας. Επίσης για πρώτη φορά η αστυνομία δεν έκανε ό,τι συνήθως, δηλαδή να μπει ανάμεσα και να τους σταματήσει ως όφειλε».
ΜΑΤ και Χρυσαυγίτες έξω από το παλιό Εφετείο το 2009
Η επίθεση στις 9/5/09 στο εγκαταλελειμμένο παλιό Εφετείο στην Σωκράτους, όπου είχαν βρει καταφύγιο πρόσφυγες και μετανάστες, ήταν το δεύτερο περιστατικό για το οποίο μίλησε. Το κτίριο, που βρισκόταν απέναντι από τα παλιά κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, είχε μπει στο στόχαστρο των ναζί, που εκείνη τη μέρα κάλεσαν συγκέντρωση επιτροπής “αγανακτισμένων” κατοίκων με συμμετοχή και καθοδήγηση στελεχών της και σύνθημα “έξω οι λαθρομετανάστες”. «Η συγκέντρωση έγινε στην Ομόνοια, παρόντες Μιχαλολιάκος, Λαγός και νομίζω Κασιδιάρης και Παναγιώταρος -τους δυο πρώτους τους είδα με τα μάτια μου», είπε. Παρά τη δημοσιότητα που είχε δοθεί από τις αντιρατσιστικές συλλογικότητες με προειδοποιήσεις για πιθανή επίθεση, τα ΜΑΤ «συνόδεψαν» τη χρυσαυγίτικη στρατιωτική παρέλαση από την Ομόνοια στο Εφετείο.
«Με επικεφαλής τον Λαγό και παρουσία Μιχαλολιάκου επιχειρούν να μπουν στο Εφετείο πηδώντας τα κάγκελα. Τα ΜΑΤ παρών. Πετάνε μέσα πέτρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης που δεν επιτρέπονται, μάλιστα ένας δημοσιογράφος έχασε την ακοή του από το ένα αυτί. Όταν δεν κατάφεραν να μπουν, προσπάθησαν από ένα στενάκι. Τότε απάντησαν και οι από μέσα πετώντας διάφορα. Υπήρξαν τραυματισμοί μεταναστών στους γύρω δρόμους, κλήσεις στο ΕΚΑΒ», περιέγραψε.
Καθώς τα γραφεία της ΚΑΡ βρίσκονταν την επίμαχη περίοδο στον Άγιο Παντελεήμονα, ο μάρτυρας ήταν αυτόπτης σειράς ρατσιστικών συγκεντρώσεων και επιθέσεων της Χρυσής Αυγής και σε αυτή την περιοχή. Τις παρουσίασε όλες το ίδιο αναλυτικά στο δικαστήριο με ημερομηνίες, διευθύνσεις, ονόματα: εμπρησμοί μαγαζιών και τζαμιών, ξυλοδαρμοί και μαχαιρώματα μεταναστών, διάλυση αντιρατσιστικών εκδηλώσεων, επιθέσεις σε μέλη της αριστεράς, τραμπουκισμοί και απειλές κατά κατοίκων που αρνούνταν να δεχτούν ότι η γειτονιά τους “ανήκει” στη Χρυσή Αυγή και η παιδική χαρά στην πλατεία είναι κλειστή με τον τσαμπουκά της οργάνωσης. Με το τοπικό ΑΤ να μην κάνει τίποτα, αντίθετα να αποδέχεται ότι ένας όχλος χρυσαυγιτών φτάνει να πετάει αυγά και ζαρζαβατικά κατά δικηγόρων και κατοίκων ακόμα και μέσα στο τμήμα. Και με την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης παρούσα στο πρόσωπο του Παναγιώταρου.