Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δίκη Χ.Α.: Η συνέχεια μετά τις 15 Μάη

Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στις 15 Μάη, μετά τις διακοπές του Πάσχα, θα συνεχιστεί η δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι τελευταίες δικάσιμες του Απρίλη (22, 24 και 26/4) αναβλήθηκαν λόγω ασθένειας μέλους της σύνθεσης της έδρας.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης 16 Απρίλη (85η δικάσιμος) κατέθεσαν δύο μάρτυρες κατηγορίας. Ο πρώτος ήταν ο Ευάγγελος Ανδριανάκος, πρώην δήμαρχος Νεμέας. Μίλησε για τη δράση της ναζιστικής συμμορίας στην περιοχή, όντας θύμα και ο ίδιος της προσπάθειάς της να επιβληθεί διά της βίας και τρομοκρατίας στην Κορινθία όπου «κουμάντο» έκανε ο τότε βουλευτής της Στάθης Μπούκουρας.

Ο δεύτερος που κατέθεσε ήταν ο Γιώργος Τσιμπουκάκης, εργαζόμενος στην εστίαση, μέλος του ΚΚΕ και πρώην δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής. Ο μάρτυρας είχε δεχτεί επίθεση στις 12/6/12 πριν το δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών έξω από το προεκλογικό περίπτερο του κόμματός του στην κεντρική πλατεία του δήμου -την ίδια μέρα είχε γίνει και η παρολίγον δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα.

Ο δράστης ήταν ο Βαγγέλης Στεφανάκης που, εκτός από την καταδίκη του σε 37 μήνες για αυτή την επίθεση, έχει καταδικαστεί ισόβια για τη γυναικοκτονία της Φαίης Μπλάχα, την οποία ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου ένα χρόνο αργότερα. Όπως είπε επιπλέον ο μάρτυρας, «Ο πατέρας του Βαγγέλη Στεφανάκη αναφέρει [σ.σ. σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατία»] ότι ο γιος του φόραγε τα μπλουζάκια της ΧΑ για επίδειξη και ο μικρότερος αδελφός του πήγαινε στις Θερμοπύλες και στα συσσίτια». 

Οι πληροφορίες για αυτή τη δικάσιμο προέρχονται από το Golden Dawn Watch λόγω της 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων την ίδια μέρα.

 

Επόμενες δικάσιμοι

Μάης: 15, 17, 22, 24, 29, 31/5