Μαζική και δυναμική ήταν η κινητοποίηση μεταναστών και προσφύγων, κυρίως από αφρικανικές χώρες, που οργανώθηκε στη Λευκωσία, το Σάββατο 20 Απριλίου ενάντια στις απελάσεις και τις επαναπροωθήσεις. Εκατοντάδες άτομα, (600-700) κυρίως μετανάστες και πρόσφυγες πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας μαζί με ελληνοκύπριους αντιρατσιστές.
Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν ο θάνατος του μετανάστη από το Μπαγκλαντές Ανισούρ Ραχμάν που έπεσε από μπαλκόνι του τρίτου ορόφου κατά την διάρκεια εφόδου της αστυνομίας που μπήκε με τη βία στο διαμέρισμα του χωρίς ένταλμα έρευνας για να εντοπίσει μετανάστες και πρόσφυγες. Μια πολιτική που φαίνεται είναι μέσα στα νέα μέτρα που εξάγγειλε ο Χριστοδουλίδης, για αντιμετώπιση του «μεταναστευτικού», δηλώνοντας μάλιστα ότι «ίσως κάποιους να δυσαρεστήσουν». Τα νέα μέτρα δεν είναι μόνο δυσαρέσκεια που προκαλούν αλλά όπως φάνηκε και θάνατο.
Γι αυτό και η κινητοποίηση είχε έντονο αντιρατσιστικό χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα είχε και μια έντονη συναισθηματική φόρτιση που αποτυπώνονταν και στα πλακάτ και τα συνθήματα της εκδήλωσης.
«Σταματήστε τις απελάσεις»
«Σταματήστε να μας στέλνετε πίσω στον κίνδυνο»
«Αγαπάμε την Κύπρο ενσωματώστε μας στην κοινωνία»
«Το μόνο που ζητάμε, είναι Ψωμί, Υγεία, Ελευθερία»
«Η Αφρική φιλοξένησε Κύπριους το 1974»
Πόσο αληθινά αλλά και πόσο τραγικά όλα αυτά να τα βλέπουμε και να τα ακούμε σε μια χώρα που ο κόσμος της γνώρισε από πρώτο χέρι την προσφυγιά και τον ξεριζωμό. Και πόσο τραγικό είναι να διαβάζουμε στην ανακοίνωση με την οποία καλούσαν στην εκδήλωση ότι: «η αστυνομική παρενόχληση και η βία δεν είναι η μόνη απειλή που αντιμετωπίζουμε. Όσοι από εμάς ζητάμε άσυλο τυγχάνουμε μεταχείρισης από το κράτος και πολλούς εργοδότες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η μειωμένη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι χαμηλότερες αμοιβές και οι ρατσιστικές διακρίσεις είναι συνηθισμένα φαινόμενα. Βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απέλασης λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση την οποία σημαντική μερίδα των ΜΜΕ στηρίζουν και προωθούν».
Έτσι ακριβώς είναι. Και είναι ακόμη πιο τραγικό ότι από αυτή την κινητοποίηση απουσίαζαν τα ελληνοκυπριακά συνδικάτα και το κόμμα της Αριστεράς, το ΑΚΕΛ. Καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρχει σε αυτό.
Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτές τις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης. Η διαδήλωση του Σαββάτου έδειξε ότι η διάθεση υπάρχει, τόσο ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες όσο και σε ένα σημαντικό κομμάτι των ελληνοκυπρίων. Θα πρέπει να φροντίσουμε την επόμενη φορά να είναι ακόμη πιο μαζική και δυναμική.
Ντίνος Αγιομαμίτης