Με συμμετοχή άνω των 150 ατόμων ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με θέμα «Ποτάμια και Οικοσυστήματα σε περίοδο Κλιματικής αλλαγής» με αφορμή την καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του μεγαλύτερου φυσικού ποταμού της Αττικής», που διοργάνωσε η «Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» στις 19/4 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Την έκκληση για να σωθεί το Ρέμα Ραφήνας έχουν ήδη υπογράψει 70.000 άνθρωποι ενώ ήδη έχουν γίνει δύο προσφυγές στο ΣτΕ.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό η Εμμανουέλα Τερζοπούλου, δημοτική σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου και επικεφαλής της Κίνησης, η οποία αναφέρθηκε στους αγώνες που έχουν δοθεί και συνεχίζονται τοπικά για την υπεράσπιση του ρέματος. Μίλησαν οι: Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής Οικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γεν. Γραμματέας του «ΚΟΣΜΟΣ», Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου, Νίκος Χρυσόγελος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων για την Κλιματική Διακυβέρνηση και την Κοινωνική Οικονομία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβάλλονταν εικόνες από τον φυσικό πλούτου του ρέματος και εικόνες από την καταστροφή που έχουν προκαλέσει τα «έργα» που έχουν ξεκινήσει κατά μήκος του. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τοποθετήσεις 15 ομιλητών μεταξύ αυτών, οι Η. Ταρναράς, Μελετητής Υδραυλικών ‘Εργων και Περιβαλλοντικών Υποδομών, Μ. Γανωτή εκ μέρους της ΑΝΙΜΑ-Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Δ. Ζαρρής εκ μέρους της ΡΟΗ-Σύλλογος πολιτών υπέρ των Ρεμάτων, Κ. Παπαδάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων από την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα, Π. Ζήκας από το ΜέΡΑ25, Π. Πετρόγλου, δικηγόρος των 5 νέων της Ραφήνας που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη υπερασπίζοντας το δικαίωμά τους σε ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον, πανεπιστημιακοί, αρχαιολόγοι, εργαζόμενοι/ες.
Αναδείχτηκε ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής καταστροφής με την οποία απειλείται το ρέμα από το Έργο Διευθέτησης της κοίτης του με φορέα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και προϋπολογισμό 104 εκατομμύρια ευρώ, που αν υλοποιηθεί, θα μετατρέψει το ποτάμι στον “Κηφισό” της Ανατολικής Αττικής, έναν τεχνητό οχετό ομβρίων.
«Να δώσουμε συγχαρητήρια για τον αγώνα που δίνει η Κίνηση μέσα κι έξω από τα δικαστήρια και κυρίως στον δρόμο γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που τα δικαστήρια έχουν στηρίξει τα μεγάλα συμφέροντα» ανέφερε στην παρέμβασή του ο Κώστας Παπαδάκης. «Είναι μια τρομερή απειλή για το περιβάλλον και ταυτόχρονα μια τρομερά κερδοφόρα ευκαιρία για τα συμφέροντα που θέλουν να γίνει η Ραφήνα ένας δεύτερος Πειραιάς. Το ίδιο συμβαίνει παντού. Τι θα κάνουμε στην Αθήνα, με όσα ρέματα είναι ακόμη ανοιχτά και τις αντίστοιχες προσπάθειες των κατοίκων να τα προστατεύσουν; Όταν στο Δ. Αθήνας ψηφίζεται να δοθούν 126 εκατομμύρια για να γίνει το γήπεδο του Αλαφούζου στο Βοτανικό -το οποίο και καταψηφίσαμε σαν Ανατρεπτική Συμμαχία- ενώ με όλα αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να γίνουν πάρα πολλά περιβαλλοντικά έργα».