Καταπίεση και απελευθέρωση
STOP στις Γυναικοκτονίες

Εκδηλώσεις για τον αγώνα ενάντια στις γυναικοκτονίες οργανώνει η Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη στις γειτονιές της Β’ Αθήνας, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων μπροστά στα μάτια των αστυνομικών. Την Πέμπτη 18 Απρίλη έγινε η εκδήλωση στο Ίλιον, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου «Μελίνα Μερκούρη» και ακολουθεί την Τετάρτη 24 Απρίλη η εκδήλωση στο Περιστέρι στην πλατεία Δημαρχείου.

Η οργή για τη γυναικοκτονία της Κυριακής, που εκφράστηκε με μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις κατοίκων, σχολείων, γυναικείων συλλογικοτήτων και οργανώσεων της Αριστεράς έξω από το ΑΤ τις επόμενες μέρες, δεν έχει κοπάσει. «Ο ένοχος δεν μπορεί πια να κρυφτεί, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και το σύστημά της. Αυτή τη σύνδεση την έκαναν γυναίκες και άντρες στις εργατογειτονιές μας που κατέβηκαν από την επόμενη κιόλας μέρα στο δρόμο», είπε η Λίλιαν Μπουρίτη, ψυχολόγος και μέλος της Κίνησης, που άνοιξε τη συζήτηση στο Ίλιον.

Μηχανισμός

Το πρώτο σημείο που ανέδειξε η ομιλήτρια ήταν η επιχείρηση συγκάλυψης από την αστυνομία του Χρυσοχοΐδη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η κυβέρνηση προσπαθεί να κουκουλώσει όλα τα εγκλήμαά της, από τα Τέμπη μέχρι την Πύλο. «Η αστυνομία είναι όργανο καταστολής των αγώνων και ταυτόχρονα ένας σεξιστικός μηχανισμός με σωρεία τέτοιων εγκλημάτων στο ενεργητικό της. Η λύση δεν είναι να εκπαιδευτεί σωστά ή να γίνουν περισσότερες προσλήψεις μπάτσων όπως είπαν Χρυσοχοΐδης και Μητσοτάκης, αλλά το να διαλυθεί», τόνισε.

Το δεύτερο σημείο που ανέδειξε είναι ο ρόλος των κυβερνητικών πολιτικών στην ραγδαία αύξηση των γυναικοκτονιών και της σεξιστικής βίας. «Οι χαμηλοί μισθοί, η φτώχεια, η ανεργία, το χτύπημα της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, η διάλυση του κράτους πρόνοιας, οι ιδιωτικοποιήσεις, συνολικά η προσπάθεια να φορτωθεί τα βάρη της κρίσης η εργατική τάξη, είναι οι παράγοντες που κάνουν τις γυναίκες ευάλωτες στις σεξιστικές επιθέσεις», είπε. «Και μαζί πάει η σεξιστική ιδεολογία που ειδικά με αυτή την κυβέρνηση έχει κλιμακωθεί με την προπαγάνδα ότι η θέση των γυναικών είναι στο σπίτι για να κάνουν παιδιά και να φροντίζουν την οικογένεια, με τα συνέδρια υπογοννημότητας, με την ατζέντα κατά του δικαιώματος στην έκτρωση κλπ. Για να δικαιολογεί ότι το κράτος δεν θα πληρώνει μία για την αναπαραγωγή της εργατικής τάξης και ότι όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται μέσα στην εργατική οικογένεια στις πλάτες των γυναικών».

Το τρίτο σημείο ήταν η δύναμη του γυναικείου και του εργατικού κινήματος. «Είναι μεγάλο προχώρημα ότι ο κόσμος που κατέβηκε μετά τη γυναικοκτονία της Κυριακής αναδείκνυε ξεκάθαρα με τα συνθήματα και τα πανό του ποιος είναι ο ένοχος. Είναι αποτέλεσμα της μετατροπής της 8 Μάρτη σε απεργία και όλων των αντισεξιστικών μαχών που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι και η λύση. Η κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στη δολοφονική κυβέρνηση, τους πλούσιους (εκ)βιαστές και το σύστημά τους», κατέληξε.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν και τα τρία αυτά σημεία. Η επιχείρηση συγκάλυψης της γυναικοκτονίας της Κυριακής συνεχίζεται αμείωτη, με τη δικηγόρο της οικογένειάς της να καταγγέλει παράδοση στην αρμόδια ανακρίτρια «μονταρισμένου» υλικού από τις γύρω κάμερες με «κομμένα» σημεία, πιθανή εμπλοκή στη συλλογή του υλικού των ίδιων των υπό έρευνα αστυνομικών, καθώς και γενικότερη σιωπή και κωλυσιεργία στην έρευνα από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια στιγμή η περιβόητη αυστηρή κυβερνητική οδηγία προς τους αστυνομικούς για άμεση ανταπόκριση στα περιστατικά κακοποιήσεων έσκασε με πάταγο στη Νίσυρο, όταν πατέρας ανήλικου πήγε να καταγγείλει την κακοποίηση του παιδιού του και βρέθηκε στη φυλακή και με την απειλή της απέλασης επειδή είναι από την Αλβανία και δεν είχε χαρτιά παραμονής. Αντίθετα ο δράστης, που στη συνέχεια αποκαλύφτηκε ότι περισσότερα από έξι παιδιά έχουν πέσει θύματά του, αφέθηκε ανενόχλητος και να φύγει από το νησί.

Εκεί που η αστυνομία έτρεξε κυριολεκτικά να κάνει το «καθήκον» της ήταν στη Ρόδο, όπου μπούκαρε σε σχολείο και μπροστά στα μάτια των μαθητών συνέλαβε τον διευθυντή και μία νηπιαγωγό με την κατηγορία της «συνέργειας σε απαγωγή». Η σύλληψη στηριζόταν σε «μήνυση που υπέβαλε ένας πατέρας στη μητέρα των παιδιών τους και στους εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο μεταξύ τους διαμάχης για την επιμέλεια των παιδιών, όταν εκείνη τα παρέλαβε, όπως συμβαίνει κάθε μέρα, μετά τη λήξη του ωραρίου του σχολείου», αναφέρουν τα τοπικά σάιτ. Το σύνθημα «Σεξισμός, ρατσισμός και τρομοκρατία» δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθινό.

Η απάντηση ήρθε για άλλη μια φορά από τον κόσμο. Στη Νίσυρο οι κάτοικοι εξέδωσαν ψήφισμα συμπαράστασης στον μετανάστη πατέρα με εκατοντάδες υπογραφές, ενώ συγκεντρώθηκαν και έξω από το ΑΤ απαιτώντας την απελευθέρωσή του και την παραμονή του στο νησί. Στη Ρόδο, τα σχολεία έκλεισαν με στάση εργασίας των τοπικών εκπαιδευτικών σωματείων και της ΔΟΕ, προχωρώντας σε μια τεράστια διαδήλωση μαζί με πλήθος κατοίκων έξω από το Δικαστικό Μέγαρο. Αυτή είναι η δύναμη ενάντια στον σεξισμό και κάθε μορφή καταπίεσης.